Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΑΔΜΗΕ: Το ταμείο DFC των ΗΠΑ συμμετέχει στον Great Sea Interconnector

ΑΔΜΗΕ: Το ταμείο DFC των ΗΠΑ συμμετέχει στον Great Sea Interconnector
Το DFC έλαβε τη σχετική απόφαση μετά από οικονομική και τεχνική αξιολόγηση του έργου και η συμμετοχή του θα έχει τη μορφή είτε συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο είτε δανειοδότησης είτε συνδυασμού των δύο
Το έμπρακτο ενδιαφέρον του να συμμετάσχει στη διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ Great Sea Interconnector εξέφρασε το κρατικό αμερικανικό fund DFC, μέσω επιστολής προθέσεως (Letter Of Intent), που απηύθυνε στη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ.

Το DFC έλαβε τη σχετική απόφαση μετά από οικονομική και τεχνική αξιολόγηση του έργου και η συμμετοχή του θα έχει τη μορφή είτε συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο είτε δανειοδότησης είτε συνδυασμού των δύο.

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες τηλεδιάσκεψη μεταξύ στελεχών του ΑΔΜΗΕ, του DFC και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπου συζητήθηκαν οι προοπτικές και οι όροι συμμετοχής στο έργο.

Για την τελική επενδυτική απόφαση του DFC, βασική προϋπόθεση αποτελεί η έγκαιρη ολοκλήρωση του ρυθμιστικού πλαισίου από τις ρυθμιστικές αρχές της Ελλάδας και της Κύπρου.

Ο Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, κ. Μάνος Μανουσάκης, δήλωσε: «Καλωσορίζουμε την επισημοποίηση του ενδιαφέροντος από το DFC για συμμετοχή στον Great Sea Interconnector. Συνιστά ψήφο εμπιστοσύνης στην προσπάθεια υλοποίησης του έργου, το οποίο θα έχει πολλαπλά οφέλη για τους Κύπριους και Έλληνες καταναλωτές. Για την εξέλιξη αυτή θέλω να ευχαριστήσω θερμά για τη συμβολή τους, την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την Πρεσβεία των ΗΠΑ και, ειδικά, τον Πρέσβη κ. Γιώργο Τζ. Τσούνη».


Ποιο είναι το DFC

To Development Finance Corporation (DFC) είναι ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός ανάπτυξης της Αμερικής. Το DFC συνεργάζεται με τον ιδιωτικό τομέα για τη χρηματοδότηση λύσεων στις πιο κρίσιμες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο αναπτυσσόμενος κόσμος σήμερα.

Επενδύει σε τομείς όπως η ενέργεια, η υγειονομική περίθαλψη, οι υποδομές ζωτικής σημασίας και η τεχνολογία. Το DFC παρέχει επίσης χρηματοδότηση για μικρές επιχειρήσεις και γυναίκες επιχειρηματίες προκειμένου να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας στις αναδυόμενες αγορές. Οι επενδύσεις DFC τηρούν υψηλά πρότυπα και σέβονται το περιβάλλον, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Σύμφωνα με τον ιστότοπό της το DFC κάνει την Αμερική ισχυρότερο και πιο ανταγωνιστικό ηγέτη στο παγκόσμιο στάδιο ανάπτυξης με μεγαλύτερη ικανότητα συνεργασίας με συμμάχους σε μετασχηματιστικά έργα.

Επίσης συμβάλλει στην επέκταση της πρόσβασης στην ενέργεια για να προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Η αξιόπιστη πρόσβαση σε ενέργεια οδηγεί την οικονομική ανάπτυξη, ωστόσο 770 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν έχουν πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια και εκατομμύρια άλλοι αντιμετωπίζουν συχνές διακοπές ρεύματος και διακοπές λειτουργίας αναφέρει το site της.

Οι επενδύσεις της DFC παρέχουν αξιόπιστες και ασφαλείς πηγές ενέργειας και συμβάλλουν στον τερματισμό της ενεργειακής φτώχειας. Υποστηρίζει έργα που επεκτείνουν την πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια, διαφοροποιούν τις πηγές ενέργειας, ενισχύουν τις αγορές και υποστηρίζουν τις αναδυόμενες ενεργειακές τεχνολογίες.

Η DFC επενδύει επίσης στην παραγωγή καθαρής ενέργειας για να υποστηρίξει πιο διαφορετικές αλυσίδες εφοδιασμού που μειώνουν τον κίνδυνο αγοράς και βοηθούν τους συνεργάτες της να επωφεληθούν από την επενδυτική ευκαιρία στη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια.www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης