Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ο ουγγρικός όμιλος MVM εισέρχεται στην ελληνική αγορά LNG - Οι στόχοι του

Ο ουγγρικός όμιλος MVM εισέρχεται στην ελληνική αγορά LNG - Οι στόχοι του

Στόχος της εταιρείας, είναι να δραστηριοποιηθεί στην αγορά του LNG, πραγματοποιώντας εισαγωγές φορτίων από την Αλεξανδρούπολη.

 

Θέση μάχης στην αγορά του LNG λαμβάνουν οι ευρωπαίοι εισαγωγείς καθώς από το 2025 βλέπουν το οριστικό τέλος στη ροή φυσικού αερίου αγωγού από τη Ρωσία προς την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας.

Υπενθυμίζεται ότι, παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία, μέχρι στιγμής δεν έχει σταματήσει εντελώς η ροή φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας. Η σχετική σύμβαση είχε υπογραφεί το 2019 για πέντε χρόνια, κατά συνέπεια λήγει το 2024 και όλα δείχνουν πώς δεν θα ανανεωθεί.

Στο πλαίσιο αυτο ο ουγγρικός ενεργειακός όμιλος MVM group, εισήλθε στην ελληνική αγορά και έχει εγγραφεί στο Μητρώο Χρηστών του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου.
Στόχος της εταιρείας, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι να δραστηριοποιηθεί στην αγορά του LNG, πραγματοποιώντας εισαγωγές φορτίων από την Αλεξανδρούπολη.

Η τοποθέτησή της MVM στην ελληνική αγορά αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγική της Ουγγαρίας για την ασφάλεια εφοδιασμού με αέριο, με διαφοροποίηση των πηγών και των διαδρομών, με δεδομένο ότι από το τέλος του 2024 αναμένεται να σταματήσει η τροφοδοσία με αέριο αγωγού μέσω της Ουκρανίας. Σημειώνεται ότι τον Αύγουστο του 2023, το Κατάρ συμφώνησε να προμηθεύει την Ουγγαρία με LNG από το 2027.

Η «MVM CEEnergy Zártkörűen Működő Részvénytársaság» με τον διακριτικό τίτλο «MVM CEEnergy Zrt.» είναι ο κορυφαίος έμπορος φυσικού αερίου στην Ουγγαρία και ο κύριος συνεργάτης των παρόχων καθολικών υπηρεσιών φυσικού αερίου σε οικιακούς πελάτες.

Η εταιρεία διαθέτει αρκετούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, συμπεριλαμβανομένης της σημαντικότερης πηγής καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας: τον Πυρηνικό Σταθμό Πυρηνικής Ενέργειας Paks με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 2.000 MW και έχει 3.501 km γραμμές μεταφοράς. Αυτός ο μοναδικός πυρηνικός σταθμός παρέχει περισσότερο από το ήμισυ της ηλεκτρικής ενέργειας της Ουγγαρίας.

Τον Αύγουστο του 2022 η ουγγρική κυβέρνηση εξέδωσε άδεια κατασκευής για τον Όμιλο MVM για την κατασκευή μιας επέκτασης διπλού αντιδραστήρα VVER-1200 στον πυρηνικό σταθμό Paks, ο οποίος διαθέτει ήδη τέσσερις αντιδραστήρες τύπου VVER-440.

Το τέλος των ρωσικών αγωγών;


Η Ευρώπη ήταν η μεγαλύτερη αγορά για το ρωσικό φυσικό αέριο μέχρι το 2022.
Με την έναρξη του πολέμου, αν και οι Βρυξέλλες δεν επέβαλαν κυρώσεις στο φυσικό αέριο, η Μόσχα πήρε την πρωτοβουλία να περιορίσει την τροφοδοσία, σε μία προσπάθεια να ασκήσει πίεση στις ευρωπαϊκές χώρες που στηρίζουν την Ουκρανία.

Το πρώτο βήμα έγινε την άνοιξη του 2022, όταν η Ρωσία τερμάτισε την παροχή αερίου στη Γερμανία μέσω του αγωγού Τζαμάλ, που διέρχεται από την Πολωνία. Ακολούθησε μείωση της παροχής φυσικού αερίου προς τη δυτική Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1, ενώ τον Αύγουστο του 2022 τερματίστηκε οριστικά η τροφοδοσία μέσω του συγκεκριμένου αγωγού.

Σήμερα η Ρωσία διαθέτει μόνο δύο αγωγούς για την παροχή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.
Ο ένας αποτελεί μέρος του αγωγού TurkSTream, διέρχεται από την Τουρκία και τη Βουλγαρία, όπου μετονομάζεται σε Balkan Stream και συνεχίζει να τροφοδοτεί την Ουγγαρία, μέσω Σερβίας με χωρητικότητα που δεν ξεπερνά τα 16 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως. Ο δευτερος, είναι ο αγωγός μέσω Ουκρανίας, αυτός που θα σταματήσει στο τέλος του 2024.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης