Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ράλι για τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη - Στα 40 e/MWh τα προθεσμιακά Δεκεμβρίου

Ράλι για τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη - Στα 40 e/MWh τα προθεσμιακά Δεκεμβρίου
Η προγραμματισμένη συντήρηση σε ορισμένες από τις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου της Νορβηγίας στο τέλος του μήνα έχει επίσης ωθήσει προς τα πάνω τις ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου
Οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου σημειώνουν ράλι εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για την προσφορά αλλά και λόγω των προβλέψεων για χαμηλότερη παραγωγή αιολικής ενέργειας αργότερα αυτή την εβδομάδα. Σήμερα το συμβόλαιο Ιουνίου παρουσιάζει πτώση 2% στα 34,7 ευρώ/MWh αλλά ο Νοέμβριος βρίσκεται στα 39,30 ευρώ και ο Δεκέμβριος πάνω από 40 ευρώ.
 
Το ολλανδικό TTF, ο δείκτης αναφοράς για τις συναλλαγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη, έφτασαν την Τετάρτη (22/5) στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο, αφού η αυστριακή OMV προειδοποίησε την αγορά ότι ο ρωσικός κρατικός γίγαντας Gazprom θα μπορούσε να σταματήσει την προμήθεια φυσικού αερίου στην χώρα λόγω απόφασης ξένου δικαστηρίου που θα μπορούσε να διακόψει τις πληρωμές της OMV προς την Gazprom Export.
 
Η αυστριακή εταιρεία διαβεβαίωσε την αγορά ότι η μονάδα της OMV Gas Marketing & Trading GmbH (OGMT) «θα εξακολουθεί να είναι σε θέση να προμηθεύει τους συμβατικούς της πελάτες με φυσικό αέριο από εναλλακτικές, μη ρωσικές πηγές, μέσω των εκτεταμένων προσπαθειών διαφοροποίησης που καταβάλλει τα τελευταία χρόνια».
 
Οι προβλέψεις και ο ρόλος της αιολικής ενέργειας
 
Τον Μάρτιο, το 93% των εισαγωγών φυσικού αερίου της Αυστρίας προήλθε από τη Ρωσία. 
 
Ενώ μια πιθανή διακοπή αυτών των ροών θα μπορούσε να οδηγήσει σε κάποια τοπική σύσφιξη στην αγορά φυσικού αερίου, η Ευρώπη στο σύνολό της θα πρέπει να τα καταφέρει, έγραψαν οι Warren Patterson και Ewa Manthey σε αναφορά τους την Πέμπτη.
 
Η προγραμματισμένη συντήρηση σε ορισμένες από τις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου της Νορβηγίας στο τέλος του μήνα έχει επίσης ωθήσει προς τα πάνω τις ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου.
 
Επιπλέον, στοιχεία της LSEG που επικαλείται το Reuters έδειξαν ότι οι μετεωρολόγοι αναμένουν απότομη πτώση των ταχυτήτων του ανέμου στη βορειοδυτική Ευρώπη από την Παρασκευή. 
 
Η Γερμανία, για παράδειγμα, πρόκειται να δει ταχύτητες ανέμου κάτω από το μέσο όρο της εποχής για τις επόμενες δύο εβδομάδες. 
 
Στα τέλη του περασμένου μήνα, οι διαχειριστές χαρτοφυλακίου αύξησαν τα ανοδικά τους στοιχήματα στην τιμή αναφοράς του φυσικού αερίου στην Ευρώπη στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών, αναμένοντας συνεχή μεταβλητότητα, καθώς η Ευρώπη αρχίζει πλέον να αποθηκεύει προμήθειες για τον επόμενο χειμώνα.  
 
Οι διαχειριστές κεφαλαίων ανησυχούν ότι οι μη προγραμματισμένες διακοπές στη Νορβηγία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η υψηλότερη ζήτηση φυσικού αερίου στην Ασία και η λήξη της τρέχουσας συμφωνίας διαμετακόμισης φυσικού αερίου για τη ροή ρωσικού αερίου μέσω αγωγών μέσω της Ουκρανίας στο τέλος του 2024 θα μπορούσαν να μειώσουν την προσφορά φυσικού αερίου για την Ευρώπη και να αυξήσουν τις τιμές.
 
www.worldenergynews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης