Τελευταία Νέα
Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

10 καινοτόμες λύσεις υποψήφιες για τα βραβεία EES

10 καινοτόμες λύσεις υποψήφιες για τα βραβεία EES

Οι μονάδες αποθήκευσης βρίσκονται στη σχετική λίστα την οποία δημοσιεύει το pveurope

Για μια ακόμη χρονιά το Engineering Education Scheme (EES) το οποίο είναι πρόγραμμα που εκτελείται στο Ηνωμένο Βασίλειο από το Engineering Development Trust, θα απονείμει βραβεία στο πλαίσιο της προώθησης της εκπαίδευσης των μαθητών σχολείων σχετικά με τη μηχανική, ως μέρος του προγράμματος BEST της Royal Academy of Engineering.

Για τα φετινά βραβεία EES, η κριτική επιτροπή επέλεξε ξανά 10 έξυπνες νέες λύσεις για να ανταγωνιστούν μεταξύ τους. Περιλαμβάνουν πολύ διαφορετικά συστήματα (από μεγάλα έως μικρά).

Η απονομή θα διεξαχθεί στην κορυφαία εμπορική έκθεση για την ευρωπαϊκή βιομηχανία αποθήκευσης στις 18 Ιουνίου 2024 στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο του Messe München (ICM).

Είναι εξαιρετικό το γεγονός ότι τόσες τεχνικές καινοτομίες σε μεγάλα συστήματα αποθήκευσης έχουν φτάσει στον τελικό.


Αναλυτικά οι 10 υποψηφιότητες όπως τις παρουσιάζει το pveurope.eu:

1) Μονάδα αποθήκευσης οξειδοαναγωγικής ροής με βάση το σίδηρο

Το Energy Center από την ESS προσφέρει όγκο 174 κιλοβατώρες. Το σύστημα μπορεί να παρέχει αυτήν την ενέργεια για 8 ολόκληρες ώρες.

Η νέα μπαταρία είναι μια μονάδα αποθήκευσης ροής οξειδοαναγωγής.

Σε αντίθεση με την αποθήκευση λιθίου, αυτό είναι πιο ανθεκτικό.

Η ESS προσφέρει 10 χρόνια εγγύηση, η οποία μπορεί να επεκταθεί σε 25 χρόνια. Ωστόσο, σε αντίθεση με άλλες μονάδες αποθήκευσης ροής οξειδοαναγωγής, το ESS χρησιμοποιεί σίδηρο αντί για ακριβό και σπάνιο βανάδιο ως ηλεκτρολύτη. Αυτό καθιστά το σύστημα πιο οικονομικό.


2) Αρθρωτή έννοια πυροπροστασίας στο μεγάλο σύστημα αποθήκευσης

Η CATL έχει κολλήσει με την τεχνολογία λιθίου.

Με το Energx, η κινέζικη εταιρεία κατασκευής μπαταριών έχει αναπτύξει ένα δοχείο αποθήκευσης 20 ποδιών που μπορεί να αποθηκεύσει προσωρινά έως και 5,64 μεγαβατώρες και να το κάνει ξανά διαθέσιμο μέσα σε 4 ώρες.

Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να παρέχει ηλεκτρική ενέργεια για συγκριτικά μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η CATL αύξησε επίσης δραστικά την ενεργειακή πυκνότητα σε 385 κιλοβατώρες ανά τετραγωνικό μέτρο.

Το σύστημα έχει επίσης μια αρθρωτή ιδέα πυροπροστασίας με σύστημα πυρόσβεσης αεροζόλ.

Η CATL υπόσχεται επίσης διάρκεια ζωής 25 ετών, οπότε το σύστημα θα φτάσει μόνο το 65% της αρχικής του χωρητικότητας. Ωστόσο, αυτό σημαίνει ότι έχει σχεδιαστεί για τη διάρκεια ζωής ενός ηλιακού πάρκου.


3) Ελέγξτε ξεχωριστά τις χορδές της μπαταρίας

Το Powercombo της Cubenergy έχει χωρητικότητα έως και 3 μεγαβατώρες. Μπορεί να παρέχει αυτή την ποσότητα ενέργειας με ισχύ 1,6 μεγαβάτ.

Οι στοιχειοσειρές της μπαταρίας συνδέονται στην πλευρά AC και μπορούν να ελεγχθούν μεμονωμένα.

Αυτό προσφέρει υψηλό επίπεδο ασφάλειας και μεγάλη διάρκεια ζωής σε περίπτωση βραχυκυκλώματος. Άλλωστε, η Cubenergy υπόσχεται 10.000 κύκλους.


4) Διατήρηση σταθερής θερμοκρασίας

Με το Elementa two, η Trina Storage ανέπτυξε επίσης ένα νέο δοχείο αποθήκευσης 20 ποδιών.

Χάρη σε ένα καινοτόμο σύστημα ψύξης και τη σχεδίαση βιονικού στοιχείου ψύξης, είναι σε θέση να περιορίσει τη διαφορά θερμοκρασίας στο εσωτερικό του δοχείου στα δύο (5 Kelvin), σύμφωνα με τον κατασκευαστή.

Με αυτόν τον τρόπο, το σύστημα αποθήκευσης θα πρέπει να επιτυγχάνει στην πραγματικότητα 12.000 κύκλους, με τη χωρητικότητα να μην μειώνεται τον πρώτο χρόνο λειτουργίας. Με τάση συστήματος έως και 1.500 βολτ, είναι επίσης κατάλληλο για μοντέρνα σχέδια ηλιακών πάρκων.


5) Αποθηκευτικός χώρος μεγάλης κλίμακας από το
Sonnen

Με το Pro Flex Stack, η Sonnen εισέρχεται και στον τομέα των μεγαλύτερων συστημάτων αποθήκευσης.

Το αρθρωτό εμπορικό σύστημα αποθήκευσης βασίζεται σε κυψέλες φωσφορικού σιδήρου λιθίου με χωρητικότητα χρησιμοποιήσιμης μονάδας μεταξύ 100 και 450 κιλοβατώρες.

Το σύστημα μπορεί να παρέχει αυτή την ενέργεια με ισχύ μεταξύ 92 και 368 κιλοβάτ. Ο όγκος εξόδου και αποθήκευσης μπορεί να ποικίλλει μέσω των αρθρωτών μονάδων.

Με τάση συστήματος 1.024 volt, το σύστημα αποθήκευσης έχει σχεδιαστεί για 6.000 κύκλους και έχει σχεδιαστεί για χρήση σε εξωτερικούς χώρους χάρη στην κατηγορία προστασίας IP65.


6) Ενσωματωμένη ασφάλεια και
AI

Η Sigenergy παρουσιάζει το Sigenstor.

Πρόκειται για σύστημα αποθήκευσης με ρυθμιζόμενη χωρητικότητα από 5 έως 48 κιλοβατώρες.

Η ισχύς στην πλευρά AC κυμαίνεται μεταξύ 3 και 30 κιλοβάτ.

Αυτό καθιστά τη μονάδα αποθήκευσης κατάλληλη για οικιακές εφαρμογές καθώς και για μικρές εμπορικές επιχειρήσεις και πολυκατοικίες.

Χάρη σε πολυάριθμες καινοτομίες ασφάλειας, όπως τα μονωτικά μαξιλάρια αεροτζελ και ένα αρθρωτό σύστημα πυρόσβεσης, η μονάδα αποθήκευσης προσφέρει υψηλό επίπεδο ασφάλειας. Μεταξύ άλλων, η διαχείριση ενέργειας που υποστηρίζεται από τεχνητή νοημοσύνη εξασφαλίζει μεγάλη διάρκεια ζωής 10.000 πλήρων κύκλων.

Το AI χρησιμοποιείται επίσης από τον χρήστη για τον έλεγχο της μονάδας αποθήκευσης. Εδώ, η Sigenergy χρησιμοποιεί το GPT-4.

Το σύστημα αποθήκευσης προσφέρει επίσης απευθείας σύνδεση για βύσματα φόρτισης CCS DC.

Αυτό σημαίνει ότι τα ηλεκτρικά οχήματα μπορούν να φορτιστούν με 400 και 800 volt έως και 25 κιλοβάτ απευθείας από το ηλιακό σύστημα.

Το σύστημα υποστηρίζει επίσης αμφίδρομη φόρτιση σε αυτό το σημείο.


7) Φόρτιση αποθήκευσης από το ηλεκτρικό όχημα

Το Edison V2H (σύστημα φόρτισης της Hager Energy για ηλεκτρικά οχήματα) έφτασε επίσης στον τελικό των EES Awards.

Ο σταθμός φόρτισης είναι μια επέκταση για τα συστήματα οικιακής αποθήκευσης S10 από την E3/DC.

Επιτρέπει την αμφίδρομη φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων μέσω πρίζας CCS με 11 κιλοβατώρες ισχύος.

Το σύστημα συνδέεται απευθείας στο ενδιάμεσο κύκλωμα του συστήματος οικιακής αποθήκευσης.

Καθώς έχει σχεδιαστεί για ηλεκτρικά οχήματα με τάση συστήματος 400 volt, προσφέρει μια πραγματική λύση για τη μελλοντική χρήση της αποθήκευσης αυτοκινήτων σε κτίρια.

 

8)  Microinverter στη μονάδα αποθήκευσης για οικιακή κατανάλωση

Η πολύ συμπαγής μπαταρία IQ 5P της Enphase Energy είναι επίσης σχεδιασμένη για μονοκατοικίες.

Προσφέρει όγκο αποθήκευσης 5 κιλοβατωρών με συνεχή ισχύ 3,84 κιλοβάτ.

Το Enphase χρησιμοποιεί 6 μικρομετατροπείς στη μονάδα αποθήκευσης. Αυτό διευκολύνει την κάλυψη των περιοχών φορτίου μερικών εκατοντάδων watt τυπικά στον οικιακό τομέα από την πλευρά του εναλλασσόμενου ρεύματος.

Σε αυτή την περίπτωση, ενεργοποιούνται μόνο οι μικρομετατροπείς που πραγματικά χρειάζονται για την απαιτούμενη ισχύ.

Ένα άλλο πλεονέκτημα του σχεδιασμού είναι ότι σε περίπτωση βλάβης, η μπαταρία συνεχίζει απλώς να λειτουργεί με τους υπόλοιπους μικρομετατροπείς.


9) Μικρές αποθηκευτικές μονάδες για σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με μπαλκόνι

Η Jackery Technology εστιάζει στο πολύ μικρό τμήμα.

Με το Jackery Navi 2000, η εταιρεία έχει αναπτύξει ένα μικρό φορητό σύστημα αποθήκευσης χωρητικότητας 2 κιλοβατωρών.

Ο όγκος αποθήκευσης μπορεί να επεκταθεί έως και 10 κιλοβατώρες.

Η ισχύς τροφοδοσίας είναι 1,6 κιλοβάτ. Με αυτό το σύστημα, η εταιρεία εστιάζει στον τομέα εφαρμογής ηλιακών συστημάτων μπαλκονιών.

Το πλεονέκτημα: μπορεί να λειτουργήσει τόσο σε πλέγμα, δηλαδή σε ξεχωριστό κύκλωμα, όπως κατά την κατασκήνωση, όσο και σε σύνδεση στο δίκτυο.

Η μονάδα αποθήκευσης μπορεί επίσης να χρεωθεί με δυναμικά τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας από το δίκτυο, γεγονός που προσφέρει προστιθέμενη αξία το χειμώνα, όταν το σύστημα μπαλκονιών παρέχει μικρή ηλεκτρική ενέργεια.

Το σύστημα πυροπροστασίας με βάση το αεροζόλ που χρησιμοποιείται προσφέρει επίσης ασυνήθιστα υψηλές προφυλάξεις ασφαλείας για αυτήν την κατηγορία συστήματος αποθήκευσης.


10) Καινοτόμο σύστημα ψύξης για μονάδες αποθήκευσης

Το συμπαγές ψυγείο VLV 12 από την Pfannenberg Europa, είναι ένα εξάρτημα αποθήκευσης που έφτασε επίσης στον τελικό του βραβείου EES.

Αυτή είναι μια ανθεκτική στους κραδασμούς μονάδα ψύξης για σταθερά συστήματα μπαταρίας με χωρητικότητα ψύξης έως και 12 κιλοβάτ σε θερμοκρασίες περιβάλλοντος μεταξύ μείον 25 και συν 45 βαθμών Κελσίου.

Το ψυγείο έχει σχεδιαστεί ως σύστημα αέρα-νερού και τροφοδοτείται με τάση DC απευθείας από το σύστημα μπαταρίας.

Διαθέτει επίσης μια ενσωματωμένη λειτουργία θέρμανσης που μπορεί να φέρει τις μπαταρίες στη βέλτιστη θερμοκρασία λειτουργίας τους σε χαμηλές εξωτερικές θερμοκρασίες.

Επιπλέον, είναι δυνατή η ενσωμάτωση του ψυκτικού συγκροτήματος στο συνολικό σύστημα μέσω Modbus RTU ή Modbus TCP.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης