Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Οι άξονες απόκρισης και αποθήκευσης και τα ρίσκα της ζήτησης

Οι άξονες απόκρισης και αποθήκευσης και τα ρίσκα της ζήτησης

Τι φέρνουν οι περικοπές στο 50%

 

 

 

Η προώθηση της αποθήκευσης και της απόκρισης ζήτησης, θα βρεθούν στο επίκεντρο των νέων πρωτοβουλιών του υπουργείου Ενέργειας όπως είπε ο υπουργός Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, στο συνέδριο της ΗΑΕΕ, με στόχο να  αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της μεγάλης απόκλισης της προσφοράς ενέργειας από τη ζήτηση που απειλεί σήμερα τη βιωσιμότητα των ΑΠΕ καθώς προκαλεί μηδενικές τιμές και περικοπές. 

 Ο υπουργός σημείωσε ότι το μοντέλο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, στο οποίο η Ελλάδα πρωταγωνιστεί, βρίσκεται σε μια πολύ απαιτητική και δύσκολη περίοδο μετάβασης. Οι ΑΠΕ είναι στοχαστικές, επομένως έχουμε πολύ περισσότερη παραγωγή από τη ζήτηση που έχει το σύστημα.

 Ο γρίφος που καλείται να λύσει το υπουργείο είναι πώς θα μπει γρήγορα η αποθήκευση στην αγορά και θα επιταχυνθεί ο εξηλεκτρισμός νέων τομέων, ώστε να αυξηθεί η ζήτηση. Ταυτόχρονα, πώς θα μοιραστούν οι όροι σύνδεσης ώστε να δοθούν σε έργα που πραγματικά θα γίνουν και είναι απαραίτητα για το σύστημα.

 Ωστόσο το πρόβλημα των περικοπών και των μηδενικών τιμών, είναι πανευρωπαϊκό, καθώς ο ρυθμός αύξησης της παραγωγής από ΑΠΕ ήταν πιο γρήγορος από την ανάπτυξη της αποθήκευσης και το ρυθμό του εξηλεκτρισμού που αναμένεται να αυξήσει τη ζήτηση μελλοντικά.

 Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurelectric οι περικοπές θα φτάσουν στο 30-35% το 2030 στην Ευρώπη και για να μεγιστοποιηθεί η πράσινη παραγωγή η αποθήκευση θα πρέπει απο τα 51 GW να φτάσει στα 191 GW.

Στην ελληνική αγορά με 14GW ΑΠΕ σε λειτουργία σήμερα και 21 GW με όσορς σύνδεσης, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία πο έδωσε ο ΑΔΜΗΕ, το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο καθώς ενώ η παραγωγή ενέργειας θα αυξάνεται κάθε χρόνο μέχρι το 2030, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα συμβεί το ίδιο και με τη ζήτηση.

Με τον πήχη των δυσκολιών να ανεβαίνει, τις περικοπές στο 50% και τα κόστη των επενδύσεων ψηλά, η αγορά ενέργειας γίνεται σταυρόλεξο για λίγους και δυνατούς λύτες.

 

Δαγούμας: Ευχάριστο πρόβλημα η πτώση των τιμών, θα επεκταθεί ο εξηλεκτρισμός

 Για τον Πρόεδρο της ΡΑΕΕΥ, όπως είπε στο Balkan Energy Forum, είναι ευχάριστο πρόβλημα η αυξημένη παραγωγή ΑΠΕ καθώς ρίχνει τις τιμές για τον καταναλωτή, και όπως είπε πλέον η τιμή της χονδρεμπορικής στην Ελλάδα είναι η 9η ακριβότερη στην Ευρώπη, ενώ ήταν στην 3η θέση και στη λιανική οι τιμές στην Ελλάδα είναι κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Σημείωσε ότι αναμένεται τo πρόβλημα των περικοπών να αντιμετωπιστεί με την αποθήκευση, την απόκριση ζήτησης και τη νέα ηλεκτρική ζήτηση που θα φέρει η επέκταση του εξηλεκτρισμού, με τον εξηλεκτρισμό των λιμένων, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, την επέκταση των αντλιών θερμότητας και τα data centers αλλά και την παραγωγή πράσινου υδρογόνου αργότερα. Έχουν φτάσει, όπως είπε τους 6.000 οι φορτιστές, και διατίθενται 500 εκ. από το RRF για τον εξηλεκτρισμό στα λιμάνια.  Το επενδυτικό ενδιαφέρον πλέον μεταφέρεται στην απόκριση ζήτησης και στην αποθήκευση σημείωσε, τονίζοντας ότι η αγορά λειτουργεί.

Ωστόσο, συμφώνησε ότι όταν λειτουργήσει η αποθήκευση θα μειώσει τις τιμές στην αγορά επόμενης μέρας.

 

Στέλιος Λουμάκης: Οι περικοπές θα είναι στο 50%

 Όπως ανέφερε ο κ. Στέλιος Λουμάκης του ΣΠΕΦ, στο συνέδριο Balkan Energy Forum, αν η εγκατεστημένη ισχύς ξεπεράσει τα 35GW όπως αναμένει, το 2030, η παραγωγή ενέργειας θα εκτοξευτεί στιις 65-70TWh όταν η ζήτηση σήμερα είναι στις 49,5 TWh χωρίς να αναμένεται σημαντική αύξηση μέχρι το 2030.

Σημείωσε ότι η αποθήκευση δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα, αφού και η αποθηκευμένη ενέργεια θα πρέπει να εγχύεται στο σύστημα προκαλώντας πτώση των τιμών την ώρα της έγχυσης και κατέληξε ότι και με αποθήκευση εκτιμά  τις περικοπές στην Ελλάδα να φτάνουν το 50% και οι επενδυτές πρέπει να σκεφτούν πολύ καλά αν δεν είναι καθετοποιημένοι και επενδύουν στις ΑΠΕ.

"Οι καθετοποιημένοι παίκτες, είναι αλεξίσφαιροι" σημείωσε, "κερδίζουν σε κάθε περίπτωση". Όμως οι ανεξάρτητοι παραγωγοί ΑΠΕ, αν δεν έχουν ταρίφες, θα πτωχεύσουν όλοι μαζί και θα γίνουμε σαν τις ιχθυοκαλλιέργειες, θα τα αγοράσει όλα μαζί ένας στο τέλος και πάλι δεν πηγαίνει καλά", σημείωσε.

 

Αποθήκευση: Μεγάλο κόστος -αργά βήματα

Το κόστος της αποθήκευσης είναι τόσο μεγάλο, που για περικοπές μέχρι 30% δεν συμφέρει να αναλάβει κάποιος και το κόστος της αποθήκευσης, τόνισε ο κ. Λουμάκης.

Όπως είπε για αποθήκευση ισχύος ίσης με ένα πάρκο για 2 ώρες το κόστος είναι τόσο όσο και για το πάρκο. Και για μπαταρία στο ήμισυ της ισχύος του πάρκου για 4 ώρες το κόστος είναι ίσο με το κόστος του πάρκου. 

Επίσης, είπε ότι αν βάλουν όλοι αποθήκευση, πάλι θα έχουμε περικοπές στο 50% γιατί θα παράγουμε 50% παραπάνω ενέργεια από όση χρειαζόμαστε, η οποία και πάλι θα εγχύεται στην αγορά κάποια στιγμή μηδενίζοντας τις τιμές. "Οι μπαταρίες έχουν συντελεστή αυτοεκφόρτισης και πρέπει αφού γεμίσει να αδειάσει για να μπορεί να ξαναγεμίσει", σημείωσε.

Όπως είπε σχετικά με την αποθήκευση ο κ. Υπάτιος Μωσιάδης από την Wattcrop της Macquirie, δεν θα είναι έτοιμες οι πρώτες μονάδες αποθήκευσης το 2025 αφού, οι μετασχηματιστές έχουν 18 μήνες παράδοση και οι πρώτες επενδύσεις τώρα πήραν όρους σύνδεσης.

Πρότεινε να δημιουργηθεί και δεύτερη λίστα για να δίνονται όροι σύνδεσης σε μπαταρίες χωρίς επιδότηση, και τόνισε ότι δεν πρέπει να προστατεύονται οι επενδυτές. "Δώστε μας όρους σύνδεσης και εμείς θα αναλάβουμε το ρίσκο λειτουργίας των δικών μας έργων".

 

Δεν έχουμε προστασία ενεργειακού σχεδιασμού

 "Τα απορριπτικά των Διαχειριστών για όρους σύνδεσης είναι ευεργετικά, γιατί λειτουρούν σαν προστάτης του ενεργειακού ισοζυγίου", σημείωσε ο κ. Λουμάκης, τονίζοντας ότι ενεργειακός σχεδιασμός στην Ελλάδα  δεν γίνεται. "Δεν υπάρχει ιθύνων νους που να σχεδιάζει το ενεργειακό περιβάλλον. Το ΕΣΕΚ βάζει μόνο στόχους, η ΡΑΑΕΥ αδειοδοτεί και οι Διαχειριστές φτιάχνουν όσο δίκτυο τους ζητείται αφού πληρώνoνται για αυτό", τόνισε.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης