Ενέργεια

Αλλάζουν όλα στην τιμολόγηση ηλεκτρικής ενέργειας - Η κυριαρχία του πορτοκαλί και το μεσημεριανό τιμολόγιο

Αλλάζουν όλα στην τιμολόγηση ηλεκτρικής ενέργειας - Η κυριαρχία του πορτοκαλί και το μεσημεριανό τιμολόγιο

Πάνω από το 50% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας θα έχει καλυφθεί με δυναμικό, πορτοκαλί τιμολόγιο έω το τέλος του χρόνου σύμφωνα με το ΥΠΕΝ

 

Σαρωτικές αλλαγές προετοιμάζονται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνεργασία με τη ΡΑΑΕΥ στον τρόπο τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας. 

Η υιοθέτηση του δυναμικού τιμολογίου (πορτοκαλί), η αλλαγή του νυχτερινού φθηνότερου τιμολογίου σε μεσημεριανό, αλλά και η μηνιαία καταμέτρηση από τον ΔΕΔΔΗΕ θα αλλάξουν το τοπίο δίνοντας τη δυνατότητα στους καταναλωτές να διαχειριστούν την κατανάλωση τους και στους προμηθευτές να προσφέρουν νέα πακέτα προϊόντων που θα ανταποκρίνονται καλύτερα στις ανάγκες των πελατών τους. 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έως το τέλος του χρόνου οπότε και προβλέπεται να καταργηθεί το ειδικό πράσινο τιμολόγιο που υιοθετήθηκε προκειμένου να είναι ομαλότερη η μετάβαση από την εποχή των επιδοτήσεων της ενεργειακής κρίσης στην απελευθερωμένη αγορά, περισσότερο από το 50% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας θα έχει καλυφθεί με δυναμικό, πορτοκαλί τιμολόγιο. 

Τα πορτοκαλί τιμολόγια θα προσφέρουν χαμηλότερες τιμές κατά τις μεσημεριανές ώρες του καλοκαιριού, όταν η παραγωγή των φωτοβολταϊκών είναι στο αποκορύφωμά της και η χρηματιστηριακή τιμή της ενέργειας μειώνεται ή μηδενίζεται. 

Αντίθετα, κατά τις ώρες αιχμής, όπως τα απογεύματα όταν η παραγωγή των φωτοβολταϊκών μειώνεται, οι χρεώσεις θα είναι υψηλότερες.

 

Εγκατάσταση έξυπνων μετρητών

 Τα πορτοκαλί τιμολόγια παρουσιάστηκαν το περασμένο Φθινόπωρο από τη ΡΑΑΕΥ ως τέταρτη επιλογή των καταναλωτών, αλλά ουδείς από τους παρόχους διαμόρφωσε πακέτα που να αντιστοιχούν σε δυναμικό τιμολόγιο αφού δεν υπάρχουν έξυπνοι μετρητές. 

Ωστόσο όπως δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης τελείωσε επιτέλους ο διαγωνισμός μετά από προσφυγές που καθυστέρησαν 1-2 χρόνια την υλοποίηση του προγράμματος, και αρχίζει η εγκατάσταση τους μαζικά. 

Πρέπει να σημειωθεί ότι στις επιχειρήσεις έχουν εγκατασταθεί έξυπνοι μετρητές αλλά ακόμη δεν έχει διαμορφωθεί δυναμικό τιμολόγιο ώστε να τους αξιοποιήσουν. Έτσι η επιτάχυνση της εφαρμογής του αποτελεί προτεραιότητα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνδυασμό με τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στο νυχτερινό τιμολόγιο ώστε να αντιμετωπιστεί πιο αποτελεσματικά το πρόβλημα των περικοπών στις ΑΠΕ.

Όπως δήλωσε πρόσφατα ο κ. Σκυλακάκης το υπουργείο επιδιώκει να διευκολύνει αυτό που λέγεται απόκριση ζήτησης που σημαίνει να επιταχυνθεί η είσοδος του δυναμικού τιμολογίου και να εξεταστεί η δυνατότητα παλιοί μετρητές του νυχτερινού να λειτουργούν διαφορετικές ώρες μεγάλης παραγωγής όπως τα μεσημέρια.

 

Μηναία καταμέτρηση από τον ΔΕΔΔΗΕ

 Την ίδια ώρα ο ΔΕΔΔΗΕ προχωρά τη μηνιαία καταμέτρηση ρεύματος, πρωτοβουλία που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των καταναλωτών. 

Ήδη μέσα σε τέσσερις μήνες έχει ενταχθεί στη μηνιαία καταμέτρηση το 53% των παροχών, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 65% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Ο στόχος είναι να έχει ενταχθεί το σύνολο των ρολογιών ρεύματος μέχρι το τέλος Ιουλίου. Στα τέλη Ιουνίου, ο Διαχειριστής θα έχει εντάξει στη μηνιαία καταμέτρηση το 65% των παροχών και το οποίο αντιστοιχεί στο 85% της κατανάλωσης ενέργειας.

Όπως σημειώνει ο ΔΕΔΔΗΕ, έχουν προτεραιοποιηθεί και ενταχθεί σε μηνιαίο κύκλο μεγάλα αστικά και ημιαστικά κέντρα, όπως είναι η Αθήνα, ο Πειραιάς, ο Βόλος, η Ανατολική Θεσσαλονίκη, κ.λπ. Στην Αττική έχει, ήδη, ενταχθεί το 87% των παροχών που αντιστοιχεί στο 90% της καταναλισκόμενης ενέργειας της περιφέρειας.

Στα οφέλη της μηνιαίας καταμέτρησης ρεύματος είναι ο περιορισμός των ρευματοκλοπών αλλά και η καλύτερη δυνατότητα των καταναλωτών να διαχειρίζονται την ηλεκτρική τους κατανάλωση, να αποτελούν δύο από τα βασικά οφέλη του.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης