Ενέργεια

Εκτοξεύονται οι τιμές της ενέργειας στην Ευρώπη – Ανοδικό το κλίμα για φυσικό αέριο

Εκτοξεύονται οι τιμές της ενέργειας στην Ευρώπη – Ανοδικό το κλίμα για φυσικό αέριο
Το front-month συμβόλαιο φυσικού αερίου στον ολλανδικό κόμβο TTF έφτασε νωρίτερα στο υψηλότερο επίπεδο του έτους μέχρι σήμερα
Οι ημερήσιες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας άγγιξαν υψηλά πολλών μηνών σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες την προηγούμενη εβδομάδα, εν μέσω μιας ανοδικής τάσης στις αγορές φυσικού αερίου λόγω των έντονων ανησυχιών για την προσφορά.

Σύμφωνα με το Montel, η ημερήσια τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία διαμορφώθηκε στα 102,19 ευρώ/MWh, το υψηλότερο επίπεδο από τις 11 Ιανουαρίου.

Η άνοδος αυτή ήρθε εν μέσω της αναμενόμενης αύξησης του υπολειμματικού φορτίου και της αύξησης των τιμών CO2 και φυσικού αερίου, δήλωσε Ελβετός αναλυτής.

Το front-month συμβόλαιο φυσικού αερίου στον ολλανδικό κόμβο TTF έφτασε νωρίτερα στο υψηλότερο επίπεδο του έτους μέχρι σήμερα, στα 36,24 ευρώ/MWh, στην Ice Endex.

Οι τιμές υποστηρίχθηκαν από τις νορβηγικές συντηρήσεις των εγκαταστάσεων και τις ειδήσεις που υποδεικνύουν πιθανή διακοπή των ροών ρωσικού αερίου προς την Αυστρία αυτό το καλοκαίρι.

Στην αγορά άνθρακα, το συμβόλαιο EUA της 24ης Δεκεμβρίου διαπραγματευόταν τελευταία κατά 0,10 ευρώ χαμηλότερα στα 76,11 ευρώ/τόνο, αφού είχε φθάσει νωρίτερα τα 78,10 ευρώ, το υψηλότερο επίπεδο από τις 4 Ιανουαρίου.

Οι τιμές σε Ισπανία και Γαλλία

Στην Ισπανία, οι ημερήσιες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώθηκαν στα 71,67 ευρώ/MWh, τις υψηλότερες από τις 6 Φεβρουαρίου.

Ένας Ισπανός ειδικός στην αγορά ενέργειας επισήμανε τη χαμηλότερη προσφορά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την περιορισμένη διαθεσιμότητα πυρηνικής ενέργειας στη χώρα, καθώς τρεις από τους επτά αντιδραστήρες στην Ισπανία θα είναι σύντομα εκτός λειτουργίας.

Παρόλα αυτά, οι τιμές του φυσικού αερίου φάνηκε να είναι ο κύριος μοχλός του ράλι, πρόσθεσε ο ίδιος.

Το συμβόλαιο του πρώτου μήνα στο ισπανικό χρηματιστήριο Mibgas έφθασε νωρίτερα τα 35,95 ευρώ/MWh, το υψηλότερο επίπεδο του έτους μέχρι σήμερα.

Εν τω μεταξύ, το γαλλικό ημερήσιο βασικό φορτίο έφτασε σήμερα σε υψηλό ενός μηνός στα 71,41 ευρώ/MWh, σημειώνοντας άνοδο κατά 22,98 ευρώ την ημέρα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης