Ενέργεια

Έως τα τέλη Ιουνίου θα τεθεί σε εμπορική λειτουργία ο FSRU Αλεξανδρούπολης

Έως τα τέλη Ιουνίου θα τεθεί σε εμπορική λειτουργία ο FSRU Αλεξανδρούπολης
Όπως έχει διαρρεύσει στα τέλη Απριλίου κατά τη διάρκεια των τελευταίων δοκιμών παρουσιάστηκαν εκκρεμότητες σε μια σειρά από τεχνικά ζητήματα
Θέμα χρόνου αποτελεί η ολοκλήρωση των τελευταίων δοκιμών στον FSRU της Αλεξανδρούπολης, ο οποίος αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία μέχρι τα τέλη Ιουνίου.

Με βάση όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα, μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι δοκιμές και το αργότερο μέχρι τέλος Ιουνίου αναμένεται να ξεκινήσει η εμπορική λειτουργία του έργου.

Όπως έχει διαρρεύσει στα τέλη Απριλίου κατά τη διάρκεια των τελευταίων δοκιμών παρουσιάστηκαν εκκρεμότητες σε μια σειρά από τεχνικά ζητήματα.

Ως γνωστόν στη μετοχική σύνθεση της Gastrade, που ελέγχει το FSRU, το οποίο αποτελεί μέρος του Κάθετου Διαδρόμου, με στόχο να συμβάλει στην απεξάρτηση της περιοχής από το ρωσικό αέριο, έχει εκδηλώσει καιρό τώρα ενδιαφέρον να εισέλθει η κρατική εταιρεία της Ρουμανίας, Transgaz.

Αν ευοδωθούν οι συζητήσεις, τότε το 10% που θα αποκτήσει η ρουμανική εταιρεία θα προέλθει από την ισόποση μείωση των μεριδίων των σημερινών μετόχων.

Στην εταιρεία συμμετέχουν, η κ. Ελμίνα Κοπελούζου, ο ΔΕΣΦΑ, η ΔΕΠΑ Εμπορίας και η GasLog, με κάθε έναν να κατέχει το 20% της εταιρείας.

Ο τερματικός σταθμός αποτελείται από μία πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου, μόνιμα αγκυροβολημένη 17,6 χλμ. νοτιοδυτικά του λιμένα της Αλεξανδρούπολης. Έχει αποθηκευτική ικανότητα LNG έως και 170.000 κυβικά μέτρα και δυναμικότητα αεριοποίησης 22,7 εκ. κ.μ. ημερησίως (8,3 δισ. κ.μ. ετησίως).

Στην ουσια, με την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του FSRU, η Ελλάδα θα αποκτήσει μία δεύτερη «πύλη» εισόδου υγροποιημένου αερίου, μετά το τέρμιναλ του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα. Κάτι που σημαίνει ότι θα ενισχύσει τη διαφοροποίηση των πηγών τροφοδοσίας και προμηθευτών φυσικού αερίου.

Τέλος θα πρέπει να αναφερθεί πως σε ό,τι αφορά το δεύτερο τερματικό της Αλεξανδρούπουλης που επίσης έχει ανακοινωθεί, αυτό σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται στη φάση της αδειοδοτικής διαδικασίας. Το δεύτερο FSRU αναμένεται να έχει ακόμη μεγαλύτερη χωρητικότητα και θα εγκατασταθεί επίσης στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Αλεξανδρούπολης, με ορίζοντα λειτουργίας το 2025. Στο νέο έργο, «ΑΣΦΑ Θράκης», το FSRU θα έχει ικανότητα αποθήκευσης 170.000 κ.μ. LNG και θα μπορεί να παραδώσει έως και 22,7 εκ. κ.μ. φυσικού αερίου ημερησίως ή 5,5 δισ. κ.μ. ετησίως. Το έργο θα περιλαμβάνει επίσης ένα σύστημα χερσαίου και υποθαλάσσιου αγωγού που θα συνδέει το FSRU με τους υφιστάμενους αγωγούς μεταφοράς φυσικού αερίου στην περιοχή

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης