Ενέργεια

Μυτιληναίος στην Il Sole 24 Ore: Προς αξιοποίηση άνω των 1,8 GW έργων ΑΠΕ στην Ιταλία

Μυτιληναίος στην Il Sole 24 Ore: Προς αξιοποίηση άνω των 1,8 GW έργων ΑΠΕ στην Ιταλία
Η ευρεία στρατηγική ανάπτυξης της MYTILINEOS για τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας χαρακτηρίζεται από ισορροπημένη προσέγγιση, καινοτομία και στρατηγικές συνεργασίες
Σχετικά Άρθρα
Την στρατηγική του ομίλου Mytilineos ανέπτυξε ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος με δηλώσεις του στην ιταλική εφημερίδα Il Sole 24 Ore.

«Έχοντας εργαστεί αθόρυβα εδώ και πέντε χρόνια, είμαστε πλέον έτοιμοι να εγκαινιάσουμε τα γραφεία μας στο Μιλάνο τη Δευτέρα: Αυτά θα είναι ο κόμβος μας για την Κεντρική Ευρώπη», λέει ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ομίλου.

ILSOLE_MYTILINEOS.jpg

Αναλυτικά η δήλωσή του

Η MYTILINEOS Energy & Metals θα επενδύσει περισσότερα από 3 δισ. ευρώ στην Ιταλία κατά τα επόμενα τέσσερα χρόνια, με βάση τα έργα που βρίσκονται υπό κατασκευή: σήμερα διαθέτει χαρτοφυλάκιο 3,6 GW στην Ιταλία για 180 έργα, σε διάφορα στάδια υλοποίησης, που εκτείνονται σε ολόκληρη την επικράτεια, από τη Βενετία έως τη Σικελία. Συγκεκριμένα, τα 2,4 GW αφορούν φωτοβολταϊκές μονάδες, τα 873 MW έργα αποθήκευσης, 310 MW εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας σε Σαρδηνία, Basilicata και Molise και 35 MW τα οποία αφορούν σε πράσινο υδρογόνο.

Στο Statte (Taranto), η MYTILINEOS αναπτύσσει μια μονάδα παραγωγής υδρογόνου 500 τόνων/έτος χρησιμοποιώντας ενέργεια από φωτοβολταϊκό σταθμό 20 MW που εκτιμάται ότι θα τεθεί σε λειτουργία μέχρι το 2026. Σύμφωνα με την πορεία των έργων, σήμερα 436 MW είναι έτοιμα προς χρήση και 146 MW βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο κατασκευής: θα είναι λειτουργικά μέχρι το τέλος του έτους.

«Έχοντας εργαστεί αθόρυβα εδώ και πέντε χρόνια, είμαστε πλέον έτοιμοι να εγκαινιάσουμε τα γραφεία μας στο Μιλάνο τη Δευτέρα: Αυτά θα είναι ο κόμβος μας για την Κεντρική Ευρώπη», λέει ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της MYTILINEOS: «Η Ιταλία είναι ένας από τις κύριες πηγές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ένας τομέας στον οποίο δραστηριοποιούμαστε τα τελευταία χρόνια. Επενδύουμε στη χώρα για πολλούς και σημαντικούς στρατηγικούς λόγους. Πρώτον, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, κοντά στην Ελλάδα, η οποία λειτουργεί ως πύλη πρόσβασης στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική. Επιπλέον, η χώρα διαθέτει υψηλό δυναμικό στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ειδικά στην ηλιακή ενέργεια στο Νότο, και έχει κίνητρα και κανονισμούς που θέλουν να αυξήσουν το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα, καθιστώντας τη μια ελκυστική αγορά για τους επενδυτές. Είναι επίσης μια χώρα που επενδύει στον εκσυγχρονισμό των υποδομών και του ενεργειακού της δικτύου και η MYTILINEOS βρίσκεται σε καλή θέση σε αυτόν τον τομέα: Συμμετέχουμε, για παράδειγμα, στην κατασκευή του Eastern Green Link 1 μεταξύ Σκωτίας και Ηνωμένου Βασιλείου.

Τέλος, η Ιταλία είναι η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία όσον αφορά στην ενεργειακή ζήτηση, μία από τις μεγαλύτερες, και φιλοξενεί πολυάριθμα ερευνητικά ιδρύματα και εταιρείες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ενεργειακής τεχνολογίας και της καινοτομίας.

Η MYTILINEOS απασχολεί άμεσα 120 εργαζομένους στην Ιταλία και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί σε 250 άτομα μέχρι το τέλος του 2024, για να φτάσει στους 400 έως το 2026. Στον σχεδιασμό, στην ανάπτυξη και στην επίβλεψη των προγραμματισμένων έργων, εκτιμάται ότι θα συμμετάσχουν περισσότεροι από δύο χιλιάδες άμεσοι και έμμεσοι εργαζόμενοι κατά τα επόμενα δύο χρόνια. «Η Ιταλία είναι μια μεγάλη αγορά και πρέπει να έχουμε υψηλούς στόχους. Γι' αυτό είμαστε έτοιμοι για στρατηγικές κινήσεις στον κλάδο της ενέργειας. Είμαστε σε άριστη οικονομική κατάσταση και ως εκ τούτου είμαστε σε θέση να πραγματοποιήσουμε σημαντικές κινήσεις».

Πέρυσι, η εταιρεία κατέγραψε ενοποιημένο κύκλο εργασιών ύψους 5,5 δις. ευρώ (4,4 για τον κλάδο της ενέργειας) και 1 δις ευρώ σε EBITDA. Η κατεύθυνση, για τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της MYTILINEOS, είναι σαφής: «Για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πρέπει να αναπτυχθούν, ώστε να μην προκύψουν νέες εξαρτήσεις μετά από την εξάρτηση από το Ρωσικό φυσικό αέριο. Η επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να το λάβει αυτό υπόψη, ιδίως σε ένα πλαίσιο πολύ περισσότερο επειδή η Ευρωπαϊκή βιομηχανία έχει χάσει την ανταγωνιστικότητά της σε σύγκριση με τις ΗΠΑ, την Κίνα, αλλά και την Τουρκία, τη Βραζιλία, τη Νοτιοανατολική Ασία, λόγω του κόστους της μετάβασης και της ενέργειας».

Νωρίτερα το WEN έγραφε

Αντλώντας στήριξη από την επιτυχημένη πορεία της στην Ελλάδα, η Mytilineos στοχεύει στην επέκταση της παρουσίας της σε βασικές διεθνείς αγορές, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, με βάση την τεχνογνωσία και την ικανότητά της να αξιοποιεί τις αναδυόμενες ευκαιρίες ανάπτυξης της ενέργειας.

Στην Ιταλία, η MYTILINEOS επιδιώκει να κεφαλαιοποιήσει τους υψηλούς στόχους της χώρας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το ευνοϊκό ρυθμιστικό περιβάλλον, αναπτύσσοντας και εξαγοράζοντας έργα ηλιακής και αιολικής ενέργειας.

Επίσης, η MYTILINEOS φιλοδοξεί να επεκταθεί και να εδραιωθεί σε «νέες τεχνολογίες» όπως η BESS και το υδρογόνο.

Το συνολικό pipeline ξεπερνάει τα 3 GW, εκ των οποίων τα 2,2 GW είναι φωτοβολταϊκά.

Τα προς άμεση αξιοποίηση μετά την έναρξη του χρόνου κατασκευής ξεπερνούν ελαφρά τα 1,8 GW, ενώ η εταιρεία δημιουργεί σημαντικό χαρτοφυλάκιο 870 MW στην αποθήκευση.

Να σημειωθεί πως μέχρι φέτος, ο όμιλος έχει ήδη επιτυχώς ενσωματώσει το δίκτυο των περίπου 4 GW, με την πλειονότητα των μετοχών της στην ηλιακή τεχνολογία, αλλά και σε άλλες τεχνολογίες όπως η BESS και η ορεινή αιολική ενέργεια.

Έως τώρα η Mytilineos κινήθηκε στη γειτονική χώρα μέσω οργανικής ανάπτυξης.

Τώρα, ο Γενικός Διευθυντής (COD) της εταιρείας κ. Καλαφατάς εκτίμησε ότι υπάρχει περιθώριο να κινηθεί και μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων.

Επενδύσεις άνω των 3 δισ.

Σε επενδύσεις άνω των 3 δισ. πρόκειται να προχωρήσει τα επόμενα τέσσερα χρόνια στις ΑΠΕ της Ιταλίας η Mytilineos, όπως δήλωσε ο κ. Καλαφατάς σήμερα από το Μιλάνο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης