Ενέργεια

Ήλθαν για να μείνουν οι υψηλότερες τιμές ρεύματος - Γιατί ανεβαίνει πάλι το φυσικό αέριο

Ήλθαν για να μείνουν οι υψηλότερες τιμές ρεύματος - Γιατί ανεβαίνει πάλι το φυσικό αέριο
Νέες πιέσεις έρχονται και από τις διαταραχές στη ροή αερίου από τη Νορβηγία, χώρα με την οποία η Ευρώπη έχει συνδέσει την εξάρτησή της σε αέριο

Με υψηλές τιμές ρεύματος θα κυλήσει η θερινή περίοδος και όχι μόνο ο Ιούνιος σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις. Οι διακόπτες των κλιματιστικών καθώς μπαίνουμε σε περίοδο ανόδου της θερμοκρασίας θα αρχίσουν να ανοιγοκλείνουν ανεβάζοντας κατακόρυφα τη ζήτηση, ενώ εξωγενής παράγοντες συνεχίζουν να ασκούν πιέσεις στις τιμές του φυσικού αερίου εξωθώντας προς τα πάνω τη χονδρεμπορική τιμή ρεύματος.

Πρόκειται για μια νέα συνθήκη στην ενεργειακή αγορά μετά από πέντε συνεχόμενους μήνες υποχώρησης της χονδρεμπορικής τιμή ρεύματος , που δεν φαίνεται να ανακόπτεται πριν το τέλος του καλοκαιριού και πιθανότατα και πολύ αργότερα, αφού τα προσθεσμιακά συμβόλαια φυσικού αερίου του Δεκεμβρίου στον κόμβο του TTF έκλεισαν χθες πάνω από τα 41 ευρώ/μεγαβατώρα.

Η πίεση που ασκείται το τελευταίο διάστημα στις τιμές φυσικού αερίου της Ευρώπης έχει δομικά αίτια που εντοπίζονται στον ανταγωνισμό που δέχεται η ηπειρος στις προμήθειες LNG από άλλες περιοχές και κυρίως την Ασία. Παρά το γεγονός ότι η Ευρώπη αυτήν την περίοδο μπορεί να αισθάνεται άνετα με τα αποθέματα φυσικού αερίου που διαθέτει στις αποθήκες της, λόγω της μειωμένης κατανάλωσης το φετινό χειμώνα, ο ευρωπαϊκός εφοδιασμός LNG έχει περιοριστεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Τόσο στη βορειοδυτική Ευρώπη όσο και στη Μεσόγειο, οι traders του LNG είδαν τους πωλητές να αλλάζουν τους προορισμούς φορτίων που προορίζονταν για την Ευρώπη. Τα φορτία αυτά τελικώς κατέληξαν στην Ασία, όπου οι τιμές που προσφέρονταν ήταν υψηλότερες. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι όσο η Ασία «τραβά» τα φορτία LNG για την κάλυψη των δικών της αναγκών, η Ευρώπη θα πρέπει να απαντήσει αυξάνοντας τις δικές της τιμές για να προσελκύσει τους πωλητές και να αποκτήσει μεγαλύτερο μερίδιο της διεθνούς προσφοράς.


Νορβηγία - Αυστρία οι δυο εστίες

Πρόσθετες πιέσεις ασκούν γεωπολιτικές εξελίξεις από τη συνεχιζόμενη κρίση στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Ρωσία. Τελευταίο παράδειγμα τα προβλήματα που προέκυψαν στην Αυστρία, όταν η κρατική εταιρεία OMV προειδοποίησε την αγορά ότι η Gazprom θα μπορούσε να σταματήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στη χώρα, εξαιτίας δικαστικής απόφασης που υπαγορεύει την παύση πληρωμών προς τη ρωσική εταιρεία. Η ΕΕ εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει απαγόρευση στις μεταφορτώσεις ρωσικού LNG εν μέσω άλλων μέτρων στο πλαίσιο του 14ου πακέτου των κυρώσεων κατά της Ρωσίας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Νέες πιέσεις έρχονται και από τις διαταραχές στη ροή αερίου από τη Νορβηγία, χώρα με την οποία η Ευρώπη έχει συνδέσει την εξάρτησή της σε αέριο μετά τις σημαντικές περικοπές προμηθειών από τη Ρωσία. Η διακοπή λειτουργίας από την Κυριακή στον υπεράκτιο κόμβο παραγωγής αερίου Σλάιπνερ στη Νορβηγία, λόγω έκτακτου περιστατικού, όπως ανακοίνωσε η διαχειρίστρια του δικτύου, Gassco εκτόξευσε χθες την τιμή του φυσικού αερίου στο TTF έως και στα 38,5 ευρώ/μεγαβατώρα πριν υποχωρήσει στην τιμή κλεισίματος των 36,345 ευρώ/μεγαβατώρα.

Το γεγονός αναδεικνύει την νέα εξάρτηση της Ευρώπης, αυτή τη φορά όχι από τη Ρωσία όπως στο παρελθόν, αλλά από τη Νορβηγία και το αμερικανικό LNG και θέτει νέες προκλήσεις για τη νέα ηγεσία της ΕΕ που θα αναδείξουν οι εκλογές του Ιουνίου. Ένα νέο ράλι των τιμών φυσικού αερίου θα επηρεάσει αντίστοιχα τις τιμές ρεύματος στην ελληνική αγορά , αφού για να καλυφθεί η ζήτηση τους θερινούς μήνες θα πρέπει να δουλέψουν περισσότερες ώρες οι μονάδες φυσικού αερίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης