ΥΠΕΝ: Καμία αλλαγή  προς το παρόν στις προτεραιότητες χορήγησης όρων σύνδεσης

ΥΠΕΝ: Καμία αλλαγή  προς το παρόν στις προτεραιότητες χορήγησης όρων σύνδεσης

Πρόβλημα παραμένει ο ηλεκτρικός χώρος

 

Εκτός από το προβάδισμα στον ηλεκτρικό χώρο των μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) που υπογράφουν «πράσινα» PPAs με μεγάλους ενεργοβόρους καταναλωτές καθώς και εκείνων που δίνουν φθηνό ρεύμα σε αγρότες, καμία άλλη αλλαγή στις προτεραιότητες χορήγησης όρων σύνδεσης δεν προτίθεται να φέρει το επιτελείο του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θοδωρή Σκυλακάκη.

 Έτσι, εάν ο ανασχηματισμός που σχεδιάζει ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν επηρεάσει τη σύνθεση στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ, τότε δεν αναμένεται τροποποίηση στη σχετική ΚΥΑ με την προτεραιοποίηση των έργων που αιτούνται όρους σύνδεσης με το ηλεκτρικό σύστημα.

Μονάδες αποθήκευσης

 Ωστόσο τα περιθώρια ηλεκτρικού «χώρου» έχουν συρρικνωθεί σημαντικά για αιολικούς και φωτοβολταϊκούς σταθμούς αλλά και μεμονωμένες μονάδες αποθήκευσης ενέργειας (standalone μπαταρίες).  Και οι μονάδες αποθήκευσης _ την εγκατάσταση των οποίων η κυβέρνηση θέλει να επισπεύσει ώστε να ανοίξει ηλεκτρικός χώρος και να περιοριστούν οι περικοπές «πράσινης» ενέργειας και οι μηδενικές ή αρνητικές τιμές-  βρίσκονται πολύ πίσω στη λίστα προτεραιοποίησης. 

 Οι standalone εμφανίζονται στην κατηγορία Δ και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί από τον ΑΔΜΗΕ η εξέταση των αιτημάτων  για έργα των υπο-ομάδων της κατηγορίας Α.  Όσο για τις ΑΠΕ που εξυπηρετούν τις διμερείς συμβάσεις   ανήκουν  στην Ομάδα Β των σειρών προτεραιότητας, όπου  έχουν υπαχθεί έργα περίπου  4 GW.

 Πάντως, όπως επισημαίνουν στελέχη της αγοράς,  εάν δεν μπουν μπροστά στη σειρά οι μονάδες αποθήκευσης ώστε να προχωρήσει η εγκατάστασή τους,  ο ηλεκτρικός χώρος δεν θα διευρυνθεί  και ο μηχανισμός χορήγησης όρων σύνδεσης για έργα ΑΠΕ θα δουλεύει στο …ρελαντί.  

 Σε κάθε περίπτωση τώρα ξεκίνησε η  εξέταση αιτημάτων για την υποομάδα Α7.   Η ομάδα Α περιλαμβάνει πολλές υποομάδες. Στην υποομάδα Α1 εντάσσονται οι σταθμοί σε περιοχή με απόσταση έως 30 χιλιομέτρων από τα σύνορα και ισχύ πάνω από 200 MW και αφορούν σε μεμονωμένα αιτήματα χορήγησης οριστικής προσφοράς σύνδεσης σταθμών μέγιστης ισχύος παραγωγής μεγαλύτερης ή ίσης με 200MW.  Για την συγκεκριμένη υποομάδα, το μέγιστο όριο ισχύος προσφορών σύνδεσης είναι 800 MW. 

Στην ομάδα Α περιλαμβάνονται άλλες επτά υποομάδες, μεταξύ των οποίων οι   στρατηγικές επενδύσεις με μέγιστο όριο ισχύος προσφορών σύνδεσης 1.600 Μεγαβάτ,  σταθμοί άνω των 100 MW στη Δυτική Μακεδονία, με μέγιστο όριο ισχύος προσφορών σύνδεσης 1.500 ΜW και σταθμοί με Βεβαίωση Ειδικών Έργων ή κοινά αιτήματα χορήγησης οριστικής προσφοράς σύνδεσης πάνω από 150 MW , με μέγιστο όριο ισχύος προσφορών σύνδεσης 850 MW.

 
Βεβαίωση παραγωγού

 
Ακόμη, περιλαμβάνονται έργα με βεβαίωση παραγωγού για τα οποία έχουν υποβληθεί αιτήματα ή κοινά αιτήματα χορήγησης οριστικής προσφοράς σύνδεσης με ισχύ  μεγαλύτερη από 300 MW και με ενσωματωμένη μονάδα αποθήκευσης με ικανότητα αποθήκευσης ενέργειας ανά σταθμό τουλάχιστον 250 MWh. Για τα συγκεκριμένα έργα ισχύει μέγιστο όριο ισχύος προσφορών σύνδεσης 500 MW. 

 Επιπλέον,  στην Ομάδα Α περιλαμβάνονται οι αιολικοί σταθμοί με άδεια παραγωγής ή Βεβαίωση Παραγωγού για τους οποίους έχουν υποβληθεί αιτήματα, με μέγιστο όριο ισχύος 600 MW, σταθμοί που εγκαθίστανται αποκλειστικά   στα γεωγραφικά όρια των Πυρήνων της Ζώνης Απολιγνιτοποίησης Μεγαλόπολης»  με μέγιστο όριο ισχύος προσφορών σύνδεσης  500 MW, στην Περιφέρεια Ηπείρου με μέγιστο όριο ισχύος προσφορών σύνδεσης 150 MW  κλπ.

 Εάν τελικά δεν αλλάξει η σειρά προτεραιότητας τότε μετά την ολοκλήρωση της Α Ομάδας, θα ακολουθήσει    η εναλλάξ εξέταση  αιτημάτων χορήγησης όρων σύνδεσης από την Ομάδα Β (σε αυτή περιλαμβάνονται και έργα που προορίζονται για «πράσινα» PPAs)  και την Ομάδα Γ.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης