Ενέργεια

Η γαλλική ακροδεξιά ζητά έξοδο από την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ (Montel)   

Η γαλλική ακροδεξιά ζητά έξοδο από την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ (Montel)    

Ο καθορισμός μιας γαλλικής τιμής που είχε αποσυνδεθεί από την αγορά της ΕΕ θα σήμαινε είτε την καταβολή κέρδους στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας είτε την ανεπαρκή πληρωμή τους

 

Ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος National Rally της Γαλλίας, Jordan Bardella, επιβεβαίωσε την Παρασκευή ότι θα ζητήσει να εξαιρεθεί από τους κανόνες της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας, εάν το κόμμα του κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές στις αρχές Ιουλίου.

 «Θέλω να πάω στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να διαπραγματευτώ μια εξαίρεση από την ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, να ξεφύγω από τους κανόνες καθορισμού τιμών και να επιτρέψω στη Γαλλία να επιστρέψει στη γαλλική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας», είπε στο γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι BFMTV την Παρασκευή.

Την περασμένη Κυριακή, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προκήρυξε πρόωρες βουλευτικές εκλογές αφού η Εθνική Συσπείρωση συγκέντρωσε το 31,36% των ψήφων στις εκλογές της ΕΕ.


Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα του Μπαρντέλα θα μπορούσε να κερδίσει την πλειοψηφία των εδρών στην Κάτω Βουλή της Γαλλίας, κάτι που θα ανάγκαζε τον Μακρόν να διορίσει πρωθυπουργό της  Εθνικής Συσπείρωσης - πιθανότατα τον Μπαρντέλα - ο οποίος θα σχημάτιζε νέα κυβέρνηση.

 
«Η Γερμανία και η ΕΚ αποφασίζουν τεχνητά να συνδέσουν την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στη Γαλλία με την τιμή του τελευταίου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής που χρειάζεται, με άλλα λόγια, στο φυσικό αέριο», είπε ο Μπαρντέλα, ο οποίος ζητά μια γαλλική τιμή ενέργειας που να αντανακλά το κόστος πυρηνικής παραγωγής.

 Ο ηγέτης του Εθνικού Ράλι επιβεβαίωσε επίσης ότι θα μειώσει τις γαλλικές συνεισφορές στον προϋπολογισμό της ΕΕ για τη χρηματοδότηση φορολογικών μειώσεων στις γαλλικές τιμές λιανικής ενέργειας, φυσικού αερίου και καυσίμων.

 Η ιδέα της απελευθέρωσης από τους κανόνες της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ δεν είναι νέα στη Γαλλία, με ακροαριστερά κόμματα και ορισμένα συνδικάτα να υποστηρίζουν την ιδέα.

Εδώ και χρόνια, η δεύτερη μεγαλύτερη ένωση της EDF, η CGT, ζητούσε να βγει από την αγορά της ΕΕ, να ορίσει μια γαλλική τιμή με βάση το κόστος παραγωγής και επένδυσης και να υπογράψει διμερείς συμβάσεις με γειτονικές χώρες, δήλωσε αξιωματούχος της CGT, 

 

Μη ρεαλιστικό σενάριο

 Ωστόσο, το σενάριο της αποχώρησης από την ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας «είναι εξαιρετικά μη ρεαλιστικό», καθώς η Γαλλία θα χρειαστεί να αγοράσει ενέργεια από τους γείτονές της σε πολύ υψηλότερη τιμή κατά τους χειμερινούς μήνες, δήλωσε ο Emeric de Vigan, αντιπρόεδρος για την ενέργεια στην εταιρεία συμβούλων Kpler.

 Οι ανακοινώσεις του Εθνικού Ράλι ήταν «απλώς τσιτάτα για να απευθυνθούν στους πιθανούς ψηφοφόρους», είπε ο ντε Βιγκάν, προσθέτοντας ότι στην πράξη το κόμμα δεν θα μπορούσε «χωρίς τα δισεκατομμύρια ευρώ που φέρνει η ευρωπαϊκή αγορά στη Γαλλία».

 «Δεν είμαστε καν σε θέση να προσδιορίσουμε το κόστος του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας – η [κρατική επιχείρηση κοινής ωφέλειας] EDF και η γαλλική ρυθμιστική αρχή ενέργειας μάχονται ήδη για την τιμή της πυρηνικής ενέργειας», δήλωσε ο Nicolas Goldberg νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

 Εν τω μεταξύ, ο καθορισμός μιας γαλλικής τιμής που είχε αποσυνδεθεί από την αγορά της ΕΕ θα σήμαινε είτε την καταβολή κέρδους στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας είτε την ανεπαρκή πληρωμή τους, δήλωσε Γάλλος δικηγόρος ενέργειας.

«Εάν η τιμή δεν καλύπτει το κόστος παραγωγής, η EDF θα πρέπει να πουλήσει με ζημία, αλλά αν η EDF πουλά με κέρδος, θα ήταν κακό για τους καταναλωτές που θα πλήρωναν περισσότερα από όσα θα έπρεπε», πρόσθεσε.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, αναλυτές επεσήμαναν ότι μια νίκη της ακροδεξιάς θα ήταν «καταστροφική» για τους στόχους της Γαλλίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις εκπομπές ρύπων.

 

 

www.worldenergynews.gr

 

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης