ΡΑΑΕΥ: Σε διακριτή περιουσιακή βάση το κόστος σύνδεσης των έργων ΑΠΕ - Αναμένονται εγκρίσεις για ΔΕΔΔΗΕ και ΔΕΣΦΑ

ΡΑΑΕΥ: Σε διακριτή περιουσιακή βάση το κόστος σύνδεσης των έργων ΑΠΕ - Αναμένονται εγκρίσεις για ΔΕΔΔΗΕ και ΔΕΣΦΑ
Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ ο υπολογισμός αυτών των έργων με μειωμένο Wacc θα επιφέρει ζημία ύψους τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ

Σε διακριτή περιουσιακή βάση θα περάσει το κόστος σύνδεσης ιδιωτικών έργων ΑΠΕ με το δίκτυο του ΑΔΜΗΕ που βάσει νομοθετικής ρύθμισης κοινωνικοποιείται σε ποσοστό 50%. Η ΡΑΑΕΥ δεν έκανε σύμφωνα με πληροφορίες αποδεκτή την εισήγηση του ΑΔΜΗΕ για καταγραφή αυτού του κόστους στην ενιαία περιουσιακή βάση και αποζημίωση με το εγκεκριμένο Wacc.

Η απόφαση για τον υπολογισμό του ρυθμιζόμενου εσόδου του Διαχειριστή που αναμένεται να εγκρίνει η Ολομέλεια της Αρχής σήμερα, προβλέπει ξεχωριστή περιουσιακή βάση για το εν λόγω κόστος και χαμηλότερο Wacc και στηρίζεται στο σκεπτικό της χαμηλότερης δυνατής επιβάρυνσης για τους καταναλωτές. Ο ΑΔΜΗΕ έχει υπολογίσει το επιπλέον κόστος για την σύνδεση έργων ΑΠΕ 2 GW τα επόμενα χρόνια σε πάνω από 400 εκατ. ευρώ.

Δυσμενείς συνθήκες

Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ ο υπολογισμός αυτών των έργων με μειωμένο Wacc θα επιφέρει ζημία ύψους τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ. Πέραν αυτού, σύμφωνα με τον Διαχειριστή, οι όροι χρηματοδότησης των συγκεκριμένων έργων από το τραπεζικό σύστημα εφόσον υπολογιστούν με μειωμένο WACC θα είναι πολύ δυσμενέστεροι και αυτό θα αντικατοπτριστεί στο κόστος κεφαλαίου του.

Η διαβούλευση της εισήγησης του ΑΔΜΗΕ για τον υπολογισμό του ρυθμιζόμενου εσόδου ολοκληρώνεται σήμερα και η Ολομέλεια της ΡΑΑΕΥ θα προχωρήσει σε απόφαση την ίδια ημέρα, καθώς βάσει του ρυθμιστικού πλαισίου θα πρέπει να μεσολαβήσει ένα εξάμηνο από την έγκρισή και δημοσίευσή της σε ΦΕΚ για την έκδοση στη συνέχεια τιμολογίων που θα ισχύσουν από 1/1/2025.


ΔΕΣΦΑ - ΔΕΔΔΗΕ

Στο ίδιο πλαίσιο η Ολομέλεια της ΡΑΑΕΥ αναμένεται να εγκρίνει σήμερα και την μεθοδολογία υπολογισμού του ρυθμιζόμενου εσόδου του ΔΕΔΔΗΕ για την επόμενη ρυθμιστική περίοδο αλλά και τις ¨ταρίφες¨ του ΔΕΣΦΑ για τη χρήση του συστήματος φυσικού αερίου. Σημείο τριβής μεταξύ ΡΑΑΕΥ και ΔΕΣΦΑ αποτέλεσε η κοινωνικοποίηση της Ρεβυθούσας, καθώς η απόφαση της Ε-69/2023 της ΡΑΑΕΥ που δημοσιεύτηκε πέρυσι στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως προβλέπει τον μηδενισμό του ποσοστού κοινωνικοποίησης για το υπόλοιπο της Ρυθμιστικής περιόδου, δηλαδή για τα έτη 2025-2027 και την εκ των υστέρων επαναξιολόγηση του σε περίπτωση που προκύψει τέτοια ανάγκη.

Οι δύο πλευρές μετά από σειρά επαφών και διαβουλεύσεων κατέληξαν τελικά σε μια κοινά αποδεκτή πρόταση που προβλέπει την δυνατότητα ex post κοινωνικοποίησης μέρους ή του συνόλου της υποδομής.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης