Διεθνή

Η Ιαπωνική κυβέρνηση καταδικάστηκε για πρώτη φορά για αμέλεια στη Φουκουσίμα

Η Ιαπωνική κυβέρνηση καταδικάστηκε για πρώτη φορά για αμέλεια στη Φουκουσίμα
Το περιφερειακό δικαστήριο Maebashi κοντά στο Τόκιο απέδωσε ευθύνη στην κυβέρνηση και επιδίκασε 270.000 λίρες για 137 άτομα που αναγκάστηκαν να εκκενώσουν τα σπίτια τους
Δικαστήριο στην Ιαπωνία αποφάνθηκε ότι η αμέλεια που επέδειξε το κράτος, συνέβαλε στην τριπλή κατάρρευση του πυρηνικού σταθμού Fukushima Daiichi το Μάρτιο του 2011 και επέφερε σημαντικές ζημιές σε Ιάπωνες που εκτοπίστηκαν.
Παρά το γεγονός ότι τα δικαστήρια έχουν ήδη επιδικάσει αποζημιώσεις σε άλλες περιπτώσεις, είναι η πρώτη φορά που δικαστική απόφαση αποδίδει ευθύνη στην κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τον Guardian, το περιφερειακό δικαστήριο Maebashi κοντά στο Τόκιο επιδίκασε 270.000 λίρες για 137 άτομα που αναγκάστηκαν να εκκενώσουν τα σπίτια τους μετά την καταστροφή της Fukushima.
Παρά τους επίσημους ισχυρισμούς ότι το μέγεθος και η καταστροφική δύναμη του σεισμού και του τσουνάμι ήταν αδύνατο να προβλεφθούν, το δικαστήριο έκρινε ότι η πυρηνική κατάρρευση θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί.
Η απόφαση ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε χρησιμοποιήσει τις ρυθμιστικές εξουσίες της για να αναγκάσει τον χειριστή του εργοστασίου, Tokyo Electric Power (Tepco), να λάβει τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα.
Οι ενάγοντες είχαν υποστηρίξει ότι η κυβέρνηση και η Tepco θα μπορούσαν να προβλέψουν ένα τσουνάμι πάνω από 10 μέτρα σε ύψος.
Βάσισαν τον ισχυρισμό τους σε μια έκθεση του 2002, στην οποία κυβερνητικός εμπειρογνώμονας εκτιμούσε ότι υπήρχε μία στις πέντε πιθανότητες ένας σεισμός μεγέθους 8 ρίχτερ να προκαλέσει τεράστιο τσουνάμι μέσα στα επόμενα 30 χρόνια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης