Ενέργεια

Ισχυρό ενδιαφέρον από ιδιώτες επενδυτές για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης

Ισχυρό ενδιαφέρον από ιδιώτες επενδυτές για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης
Το κόστος της επένδυσης εκτιμάται πως θα ξεπεράσει το ποσό του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ
Σε συνεργασία με ιδιωτικές εταιρίες για την από κοινού υλοποίηση του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Αττικής με την Κρήτη προσβλέπει ο ΑΔΜΗΕ, ο οποίος στο νέο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας προκρίνει τη λύση της παράλληλης προώθησης του «μικρού» και του «μεγάλου» καλωδίου διασύνδεσης της Κρήτης.
Η στροφή αυτή στη στάση του ΑΔΜΗΕ, ο οποίος στο προηγούμενο Δεκαετές Αναπτυξιακό Πρόγραμμα του (Φεβρουάριος 2016) υποστήριζε τη δημιουργία της μικρής διασύνδεσης Πελοποννήσου - Κρήτης χαρακτηρίζοντας τη μάλιστα ως Διασύνδεση Εξοικονόμησης, ενισχύει τις πληροφορίες ότι υπάρχει ισχυρό ιδιωτικό επενδυτικό ενδιαφέρον για συμμετοχή στο έργο Αττική – Κρήτη.
Εξάλλου κατά το παρελθόν το συγκεκριμένο έργο είχε αναδειχθεί από τον ΣΕΒ ως τυπικό παράδειγμα έργου που μπορεί να υλοποιηθεί μέσω της συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και να ενταχθεί στο Πακέτο Γιουνκέρ.     

Σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με ενδιαφερόμενους επενδυτές

Σε αυτό το μήκος κύματος άλλωστε κινήθηκε και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης μιλώντας πρόσφατα στη Βουλή, όπου σημείωσε ότι το έργο έχει κατακυρωθεί (με ότι αυτό σημαίνει για ένα έργο κόστους άνω του 1 δις ευρώ) από τον ΑΔΜΗΕ αλλά υπάρχει εξαιρετικό ιδιωτικό ενδιαφέρον, γίνονται σχετικές συζητήσεις και σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις.
Πρέπει να σημειωθεί εδώ, ότι το καλώδιο της Κρήτης συνδέεται άμεσα και με τον έργο των εταιριών ELICA του ομίλου Κοπελούζου και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 950 MW σε τέσσερις περιοχές της Κρήτης, καθώς μέσω αυτού θα μπορεί να απορροφηθεί η ενέργεια από το ηπειρωτικό σύστημα .
Υπενθυμίζεται ότι το mega project της ELICA και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, αναρτήθηκε πρόσφατα στην Ευρωπαϊκή Επενδυτική Πύλη (EIPP), η οποία αποτελεί εργαλείο προβολής μεγάλων ευρωπαϊκών έργων που μπορούν να αντλήσουν χρηματοδότηση μέσω των διαδικασιών του Πακέτου Γιούνκερ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης