Η Χαμάς την Πέμπτη δεσμεύτηκε, σύμφωνα με το Oil Price, εκ νέου για την κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ και είπε ότι θα απελευθερώσει άλλους τρεις ομήρους όπως είχε προγραμματιστεί το Σάββατο, αμβλύνοντας τις ανησυχίες ότι η εκεχειρία ήταν κοντά στην κατάρρευση.
H συμφωνία για κατάπαυση του πυρός
Η κατάπαυση του πυρός, η οποία υπογράφηκε μια ημέρα πριν από την ορκωμοσία του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, απειλήθηκε να διαλυθεί νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, αφού και οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορήθηκαν για παραβίαση των όρων της εκεχειρίας.
Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι θα καθυστερήσει την απελευθέρωση της επόμενης παρτίδας ομήρων. Αυτό πυροδότησε αντιδράσεις στο Ισραήλ και στις ΗΠΑ και αναζωπύρωσε τις ανησυχίες ότι η εκεχειρία μπορεί να μην ισχύει. Τη Πέμπτη, όμως, είπε ότι θα απελευθερώσει τους επόμενους τρεις ομήρους, όπως είχε προγραμματιστεί το ερχόμενο Σάββατο.
Η οργάνωση που υποστηρίζεται από το Ιράν δεν ήθελε να δει την κατάρρευση της εκεχειρίας, αλλά επέκρινε αυτό που περιέγραψε ως «γλώσσα απειλών και εκφοβισμού».
Το Ισραήλ
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο πρόεδρος Τραμπ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα δήλωσαν ότι η εκεχειρία θα πρέπει να ακυρωθεί εάν η Χαμάς δεν τηρήσει το χρονοδιάγραμμα της απελευθέρωσης ομήρων.
«Συνεπώς, η Χαμάς επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της να εφαρμόσει τη συμφωνία όπως έχει υπογραφεί, συμπεριλαμβανομένης της ανταλλαγής κρατουμένων σύμφωνα με το καθορισμένο χρονοδιάγραμμα», ανέφερε η Χαμάς σε δήλωση που μεταδόθηκε από το Reuters.
Η αποκλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή προστίθεται στις αυξημένες πιθανότητες για μια ειρηνευτική συμφωνία στην Ουκρανία για να συμπιέσει τις τιμές του πετρελαίου νωρίς την Πέμπτη.
Ο Τραμπ
Ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε την Τετάρτη ότι οι πρόεδροι τόσο της Ρωσίας όσο και της Ουκρανίας εξέφρασαν χωριστά την προθυμία τους να καταλήξουν σε μια ειρηνευτική συμφωνία.
Ο Πρόεδρος Τραμπ αφού μίλησε με τον Ρώσο Βλαντιμίρ Πούτιν για πάνω από μία ώρα τόνισε ότι «θέλει να τελειώσει. Δεν θέλει να το τελειώσει και μετά να επιστρέψει στον αγώνα έξι μήνες αργότερα». Ο πρόεδρος των ΗΠΑ πρόσθεσε «Νομίζω ότι βρισκόμαστε στον δρόμο για την επίτευξη ειρήνης. Νομίζω ότι ο πρόεδρος Πούτιν θέλει ειρήνη, ο πρόεδρος Ζελένσκι θέλει ειρήνη και εγώ θέλω ειρήνη. Θέλω απλώς να δω ανθρώπους να σταματήσουν να σκοτώνονται», όπως αναφέρει το Reuters.
www.worldenergynews.gr






