Η Κίνα μείωσε τις εισαγωγές άνθρακα και αύξησε τις εξαγωγές της λόγω της άφθονης προσφοράς του εμπορεύματος, όπως ανέφερε το Bloomberg, μεαύξηση 13% στις εξερχόμενες αποστολές άνθρακα από τη χώρα τους πρώτους πέντε μήνες του έτους.
Οι εξαγωγές της Κίνας
Η Κίνα εξήγαγε 2,5 εκατομμύρια τόνους άνθρακα μεταξύ Ιανουαρίου και Μαΐου, με το μεγαλύτερο μέρος να κατευθύνεται στην Ιαπωνία, την Ινδονησία και τη Νότια Κορέα. Η παραγωγή άνθρακα, εν τω μεταξύ, έφτασε τα 5 δισεκατομμύρια τόνους κατά την περίοδο, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 8% σε σχέση με το έτος.
Το ρεκόρ στην εγχώρια παραγωγή άνθρακα και η ασθενέστερη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα στην Κίνα έχουν οδηγήσει σε μειωμένη ζήτηση για εισαγωγές θερμικού άνθρακα στη μεγαλύτερη αγορά άνθρακα στον κόσμο, με την τάση να εμφανίζεται νωρίτερα φέτος, αφού οι εισαγωγές ξεπέρασαν τα 500 εκατομμύρια τόνους το 2024. Ο κεντρικός σχεδιασμός της κινεζικής πολιτείας, εν τω μεταξύ, έχει επιβάλει αύξηση 10% στα αποθέματα άνθρακα για τις γεννήτριες ενέργειας.
Λόγω των χαμηλών εγχώριων τιμών άνθρακα, της ασθενέστερης ζήτησης και των υψηλών αποθεμάτων άνθρακα στα λιμάνια, η μείωση των εισαγωγών της Κίνας δεν αποτέλεσε έκπληξη και οι αναλυτές ανέφεραν νωρίτερα φέτος ότι δεν θα εκπλαγούν αν η τάση των χαμηλότερων εισαγωγών άνθρακα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες.
Η ταχύτερη αύξησης της παραγωγής
Η ένωση άνθρακα της Κίνας αναμένει ότι η παραγωγή θα αυξηθεί με ταχύτερο ρυθμό από την κατανάλωση το 2025, γεγονός που υποδηλώνει ότι η υπερπροσφορά θα μπορούσε να συνεχιστεί μέχρι το τέλος του έτους, παρά την περίοδο αιχμής της ζήτησης το καλοκαίρι.
Πολλά έχουν ειπωθεί για την αυξανόμενη παραγωγή ενέργειας από αιολική και ηλιακή ενέργεια στην Κίνα, η οποία, σύμφωνα με τους αναλυτές, υπονομεύει τη ζήτηση για παραγωγή ενέργειας από άνθρακα. Ωστόσο, πέρυσι, η παραγωγή άνθρακα έσπασε ένα ακόμη ρεκόρ, φτάνοντας τα 6,34 τρισεκατομμύρια κιλοβατώρες, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Κίνας νωρίτερα φέτος, ακόμη και όταν οι εγκαταστάσεις αιολικής και ηλιακής ενέργειας συνέχισαν να αυξάνονται και να σπάνε τα δικά τους ρεκόρ.
Παρόλα αυτά, η ανάπτυξη της παραγωγής θερμικής ενέργειας ήταν η πιο αδύναμη εδώ και σχεδόν μια δεκαετία πέρυσι, εξαιρουμένων των πανδημικών ετών 2020-2022, όταν η Κίνα βρισκόταν υπό lockdown.
www.worldenergynews.gr






