Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Σε 3 μήνες θα λειτουργεί στην Ουκρανία το μεγαλύτερο έργο αποθήκευσης ενέργειας από μπαταρίες

Σε 3 μήνες θα λειτουργεί στην Ουκρανία το μεγαλύτερο έργο αποθήκευσης ενέργειας από μπαταρίες

Η εγκατάσταση 200 MW/400 MWh εκτείνεται σε 6 τοποθεσίες και επισκιάζει τις αντίστοιχες της Ανατολικής Ευρώπης  

Η DTEK (η μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρεία της Ουκρανίας) και η Fluence (παγκόσμιος ηγέτης στην αγορά προϊόντων και υπηρεσιών αποθήκευσης ενέργειας) ξεκίνησαν τη θέση σε λειτουργία του μεγαλύτερου συστήματος αποθήκευσης ενέργειας από μπαταρίες στην Ουκρανία, μιας εγκατάστασης 200 MW/400 MWh που εκτείνεται σε 6 τοποθεσίες και αντιπροσωπεύει μία από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις αποθήκευσης στην Ανατολική Ευρώπη.

Το έργο, αξίας 140 εκατομμυρίων ευρώ, αποτελείται από 698 κύβους Fluence Gridstack κατανεμημένους σε τοποθεσίες με μεμονωμένες χωρητικότητες που κυμαίνονται από 20 MW έως 50 MW.

Το σύστημα έχει σχεδιαστεί για να παρέχει χωρητικότητα αποθήκευσης 400 MWh η οποία επαρκεί (σύμφωνα με τις εταιρείες) για την τροφοδοσία 600.000 ουκρανικών κατοικιών για 2 ώρες.

Η Βουλγαρία διαθέτει ένα λειτουργικό σύστημα αποθήκευσης ενέργειας από μπαταρίες 124 MW / 496,2 MWh, ξεπερνώντας την επερχόμενη ουκρανική εγκατάσταση σε διάρκεια ενέργειας, αλλά υπολείπεται στην ισχύ εξόδου.

 

Από τον Οκτώβριο του 2025 οι εμπορικές λειτουργίες

Οι εμπορικές λειτουργίες έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν τον Οκτώβριο του 2025, συμπίπτοντας με τη χειμερινή περίοδο θέρμανσης της Ουκρανίας, όταν η σταθερότητα του δικτύου καθίσταται κρίσιμη.

Τα συστήματα αποθήκευσης θα παρέχουν ρύθμιση συχνότητας, εφεδρείες ισχύος και υπηρεσίες εξισορρόπησης για την υποστήριξη του εθνικού δικτύου που λειτουργεί η Ukrenergo.

Το έργο αντιπροσωπεύει την πρώτη σημαντική ανάπτυξη ενεργειακής υποδομής που ολοκληρώθηκε από την υπογραφή της Συμφωνίας Οικονομικής Εταιρικής Σχέσης ΗΠΑ-Ουκρανίας τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, όπως ανακοινώθηκε στο Συνέδριο Ανάκαμψης της Ουκρανίας στη Ρώμη.

Οι συνθήκες πολέμου ανάγκασαν την Fluence να εφαρμόσει διαδικασίες τηλεχειριζόμενης θέσης σε λειτουργία για πρώτη φορά.


Εκπαίδευση Ουκρανών μηχανικών σε εγκαταστάσεις της Fluence

Για την υποστήριξη των τοπικών δραστηριοτήτων, 20 Ουκρανοί μηχανικοί και ειδικοί ολοκλήρωσαν την εκπαίδευσή τους σε εγκαταστάσεις της Fluence στη Γερμανία και τη Φινλανδία.

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης τους προετοίμασε ώστε να διαχειρίζονται ανεξάρτητα τα συστήματα αποθήκευσης και να ανταποκρίνονται σε λειτουργικά ζητήματα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης