Διεθνή

"Το ρολόι χτυπά" για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Αντιπροσωπείες διπλωματών του Ιράν και της ομάδας E3 –της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας– αναμένεται να συνεχίσουν τις συνομιλίες τους στην Κωνσταντινούπολη σήμερα

Γερμανία, Γαλλία και Βρετανία συναντώνται με το Ιράν υπό την απειλή για ενεργοποίηση της ρήτρας «snapback» αν δεν υπάρξει συμφωνία για τα πυρηνικά

Η επανέναρξη των συνομιλιών

Αντιπροσωπείες διπλωματών του Ιράν και της ομάδας E3 –της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας– αναμένεται να συνεχίσουν τις συνομιλίες τους στην Κωνσταντινούπολη σήμερα, σύμφωνα με ιρανικές πηγές.

Το Ιράν υποστηρίζει ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα δεν σχετίζεται με την παραγωγή όπλων. Η συνάντηση αυτή είναι προγραμματισμένο να αρχίσει στις 08:30 (ώρα Ελλάδας) στο ιρανικό προξενείο και θα γίνει σε επίπεδο υφυπουργών Εξωτερικών.

Η συνάντηση αυτή πραγματοποιείται, στο πλαίσιο των πρώτων διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας μετά τον πόλεμο Ισραήλ-Ιράν. Το Βερολίνο, το Παρίσι και το Λονδίνο εννοούν να εντείνουν την πίεση στην Τεχεράνη.

Απειλή για ενεργοποίηση της ρήτρας «snapback»

«Το ρολόι χτυπάει», σχολίασε διπλωματική πηγή προειδοποιώντας ξανά πως αν δεν υπάρξει πρόοδος, η E3 θα προχωρήσει στην ενεργοποίηση της ρήτρας «snapback» για να επανέλθουν οι κυρώσεις του ΟΗΕ σε βάρος της ιρανικής οικονομίας.

Στο τυπικό μέρος εκείνης της συμφωνίας, που είχε υπογραφεί στη Βιέννη το 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν –του κοινού ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης (ΚΟΣΔ)– εκπνέει στα μέσα Οκτωβρίου.

Οι αξιώσεις των Ευρωπαίων

Στις κυριότερες αξιώσεις των Ευρωπαίων συγκαταλέγονται η εκ νέου πρόσβαση των επιθεωρητών του ΟΗΕ στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας και να υπάρξει σαφήνεια για την τύχη περίπου 400 κιλών ουρανίου εμπλουτισμένου κατά το 60%, που δεν είναι σαφές τι απέγιναν μετά τους αμερικανικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε τρεις ιρανικές μονάδες-κλειδιά τον Ιούνιο.

Η Τεχεράνη αποφάσισε μετά τον πόλεμο που εξαπέλυσαν οι ισραηλινές δυνάμεις να τερματίσει τις επιθεωρήσεις από Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), στον οποίο πρόσαψε «κακόβουλες προθέσεις».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης