Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ δέχεται αυξανόμενες πιέσεις από ανώτερα μέλη της κυβέρνησής του και διεθνείς εταίρους να αναγνωρίσει αμέσως την Παλαιστίνη ως κυρίαρχο κράτος, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.
Οι πιέσεις από την κυβέρνηση του
Ανώτεροι υπουργοί του Υπουργικού Συμβουλίου -συμπεριλαμβανομένων των Υπουργών Υγείας, Δικαιοσύνης και Πολιτισμού- φέρεται να έχουν προτρέψει τόσο τον Στάρμερ όσο και τον Υπουργό Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι να προχωρήσουν γρήγορα προς την επίσημη αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης.
Η κίνηση του Μακρόν αύξησε την πίεση στην ευρωπαϊκή προσπάθεια που έχει ήδη δει επίσημη αναγνώριση από την Ισπανία, την Ιρλανδία, τη Νορβηγία και τη Σλοβενία, μεταξύ άλλων.
Νωρίτερα, ο Υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι προειδοποίησε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ενδέχεται να κλιμακώσει τη διπλωματική πίεση στο Ισραήλ εάν ο πόλεμος στη Γάζα συνεχιστεί.
Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει υπέγραψε κοινή δήλωση που εξέδωσαν τη Δευτέρα 25 υπουργοί Εξωτερικών, ζητώντας άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Η δήλωση καταδικάζει την κατάρρευση των ανθρωπιστικών συνθηκών στη Λωρίδα και επικρίνει τις ισραηλινές επιθέσεις εναντίον αμάχων και τους περιορισμούς στην παροχή βοήθειας. «Ο πόλεμος στη Γάζα πρέπει να τερματιστεί τώρα», ανέφερε η δήλωση.
Επικοινωνία με τους ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας
Σε αυτό το κλίμα ο Βρετανός πρωθυπουργός γνωστοποίησε πως θα επικοινωνήσει σήμερα Παρασκευή με τους ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας προκειμένου να συζητήσουν τι θα μπορούσε να γίνει για «να σταματήσουν οι σκοτωμοί και να φθάσουν τρόφιμα σε ανθρώπους που τα χρειάζονται απεγνωσμένα».
«Τα δεινά και ο λιμός στη Γάζα είναι ανείπωτα και αδικαιολόγητα. Αν και η κατάσταση είναι σοβαρή εδώ και αρκετό καιρό, έχει πλέον φθάσει σε χειρότερα επίπεδα και εξακολουθεί να επιδεινώνεται. Γινόμαστε μάρτυρες μιας ανθρωπιστικής καταστροφής», αναφέρει ο Στάρμερ σε ανακοίνωσή του.
Ιρλανδία και Ισπανία χαιρετίζουν την κίνηση της Γαλλίας
Η Ιρλανδία, η οποία έχει ήδη αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης νωρίτερα φέτος, χαιρέτισε την απόφαση της Γαλλίας, χαρακτηρίζοντάς την «ουσιαστική συμβολή στην επίτευξη λύσης δύο κρατών». Το ιρλανδικό Υπουργείο Εξωτερικών τόνισε την επείγουσα ανάγκη να ενταθούν οι προσπάθειες για κατάπαυση του πυρός, την απελευθέρωση των ομήρων και την απρόσκοπτη παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.
www.worldenergynews.gr






