Άμυνα & Γεωπολιτική

Iσραήλ: Έγκριση επένδυσης 1,5 δισ. δολαρίων για αύξηση της παραγωγής τεθωρακισμένων

Iσραήλ: Έγκριση επένδυσης 1,5 δισ. δολαρίων για αύξηση της παραγωγής τεθωρακισμένων
Η απόφαση βασίζεται στη δοκιμασμένη επιχειρησιακή αξία των ισραηλινών αρμάτων και τεθωρακισμένων στο πεδίο της μάχης, ιδιαίτερα κατά τον πόλεμο «Σπαθιά του Σιδήρου», όπου τα οχήματα αυτά διένυσαν πάνω από ένα εκατομμύριο χιλιόμετρα σε αποστολές
Η Επιτροπή Αμυντικών Προμηθειών του Ισραήλ ενέκρινε σχέδιο ύψους περίπου 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων (άνω των 5 δισ. σέκελ) για την επιτάχυνση της παραγωγής ισραηλινών αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων οχημάτων, με στόχο την αύξηση του αποθέματος τα επόμενα πέντε χρόνια.

Το σχέδιο, με την ονομασία Armored Vehicle Acceleration Project, παρουσιάστηκε από τον Υπουργό Άμυνας Ισραέλ Κατζ και τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Άμυνας, Υποστράτηγο ε.α. Αμίρ Μπαράμ

Υλοποιείται από τη Διεύθυνση Merkava και Τεθωρακισμένων Οχημάτων (MANTAK), σε συνεργασία με την Υπηρεσία Αμυντικών Προμηθειών, το Τμήμα Σχεδιασμού και τις επίγειες δυνάμεις και τις διευθύνσεις Τεχνολογίας και Επιμελητείας του IDF.

Το πρόγραμμα προβλέπει την ενίσχυση της παραγωγής των αρμάτων Merkava Mk. 4 Barak, των τεθωρακισμένων Namer και των τροχοφόρων Eitan, με ορισμένες εκδόσεις να φέρουν πυργίσκο με πυροβόλο των 30 χιλιοστών. 

Παράλληλα, ενισχύεται η εγχώρια αμυντική βιομηχανία, με επενδύσεις σε γραμμές παραγωγής σε περιοχές της περιφέρειας και σε εγκαταστάσεις των IDF.

Η απόφαση βασίζεται στη δοκιμασμένη επιχειρησιακή αξία των ισραηλινών αρμάτων και τεθωρακισμένων στο πεδίο της μάχης, ιδιαίτερα κατά τον πόλεμο «Σπαθιά του Σιδήρου», όπου τα οχήματα αυτά διένυσαν πάνω από ένα εκατομμύριο χιλιόμετρα σε αποστολές. 

Το πρόγραμμα θεωρείται κρίσιμο για την ενίσχυση της κινητικής ικανότητας των ισραηλινών δυνάμεων.

תמונה_3.jpg

Η επόμενη φάση είναι η υποβολή του σχεδίου στην Κοινή Επιτροπή Άμυνας του Κνεσέτ για έγκριση του προϋπολογισμού. 

Μετά την έγκριση, το Υπουργείο Άμυνας θα μπορεί να προχωρήσει στην υπογραφή συμβάσεων προμηθειών με δεκάδες ισραηλινές εταιρείες, αξίας δισεκατομμυρίων σέκελ.

Ο Υπουργός Άμυνας Ισραέλ Κατζ δήλωσε: «Ο πόλεμος “Σπαθιά του Σιδήρου” απέδειξε πόσο κρίσιμα είναι τα άρματα Merkava και τα τεθωρακισμένα Namer και Eitan για τις επίγειες επιχειρήσεις του IDF. 

Η σημερινή έγκριση της επένδυσης άνω των 5 δισ. σέκελ είναι στρατηγική απόφαση που διατηρεί το στρατιωτικό πλεονέκτημα του IDF και ενισχύει τις αμυντικές βιομηχανίες της χώρας, πολλές εκ των οποίων βρίσκονται στην περιφέρεια».

Από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Άμυνας, Αμίρ Μπαράμ, επεσήμανε: «Η επίδοση των Merkava, Namer και Eitan στο πεδίο έχει παγκόσμια σημασία. Η επιτάχυνση της παραγωγής αποτελεί μέρος της στρατηγικής μας για την ενίσχυση της ετοιμότητας του IDF και την υποστήριξη του μαχητικού δυναμικού της επόμενης δεκαετίας, ενώ παράλληλα εξελίσσουμε τις δυνατότητες της επόμενης γενιάς τεθωρακισμένων».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης