Στο ΥΠΕΝ η πρόταση του ΑΔΜΗΕ για το νέο μοντέλο ευέλικτων συνδέσεων

Στο ΥΠΕΝ η πρόταση του ΑΔΜΗΕ για το νέο μοντέλο ευέλικτων συνδέσεων

Οι σταθμοί που θα εντάσσονται στο νέο καθεστώς δεν θα διαθέτουν πλήρη εγγύηση απορρόφησης της παραγόμενης ενέργειας, αλλά θα έχουν διασφαλισμένο ένα ποσοστό της

 

Παίρνει μπροστά το σχέδιο εισαγωγής ευέλικτων όρων σύνδεσης για έργα ΑΠΕ, καθώς ο ΑΔΜΗΕ ολοκλήρωσε και υπέβαλε την εισήγησή του στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ). Η νέα πρόταση θέτει τη βάση για μια νέα προσέγγιση στη διαχείριση του διαθέσιμου ηλεκτρικού «χώρου», με στόχο τη βέλτιστη αξιοποίηση του δικτύου και την επιτάχυνση της διείσδυσης νέων έργων.

Το νέο ευέλικτο πλαίσιο θα επιτρέπει την προσφορά όρων σύνδεσης χωρίς την απόλυτη εγγύηση πλήρους απορρόφησης της παραγόμενης ενέργειας. Η φιλοσοφία πίσω από το νέο μοντέλο είναι να δώσει ώθηση σε νέες επενδύσεις, παρά τον ήδη κορεσμένο ηλεκτρικό «χώρο» μέχρι το 2030.

Η αλλαγή έπρεπε να έχει ήδη γίνει από τις αρχές του έτους, οπότε έπρεπε να προσαρμοστεί η διαδικασία στις ευρωπαϊκές επιταγές - όπως είναι η οδηγία 944/2019 η οποία είχε αναθεωρηθεί τον Ιούλιο του 2024 - που προβλέπουν την πρόσβαση στο ηλεκτρικό σύστημα και δίκτυο με ευέλικτες συμβάσεις σύνδεσης.
Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας ΑΔΜΗΕ έχει ήδη ξεκινήσει σταδιακά, κατά την τελευταία διετία, να τις ενσωματώνει στις προσφορές σύνδεσης που εκδίδει.

Εν αναμονή υπουργικών αποφάσεων

Στην εισήγησή του προς το ΥΠΕΝ περιγράφει το γενικό σχήμα λειτουργίας των ευέλικτων συνδέσεων, με τις λεπτομέρειες να αναμένεται να εξειδικευτούν αργότερα με υπουργικές αποφάσεις. Βάσει της αναθεωρημένης ευρωπαϊκής οδηγίας για τις νέες ευέλικτες προσφορές σύνδεσης προβλέπεται ότι:

  • για ένα μέρος της ισχύος υπάρχει δέσμευση για την απορρόφησή της,
  • για ένα άλλο μέρος της ισχύος η δέσμευση απορρόφησης εξαρτάται από όρους και προϋποθέσεις, δηλαδή ο Διαχειριστής θα μπορεί να επιβάλλει λειτουργικούς περιορισμούς.

Με άλλα λόγια, οι σταθμοί που θα εντάσσονται στο νέο καθεστώς δεν θα διαθέτουν πλήρη εγγύηση απορρόφησης της παραγόμενης ενέργειας, αλλά θα έχουν διασφαλισμένο ένα ποσοστό της. Σε περιπτώσεις όπου οι περιορισμοί υπερβαίνουν αυτό το ποσοστό, θα προβλέπεται αποζημίωση. Οι περιορισμοί θα αίρονται σταδιακά, ανάλογα με την πρόοδο ολοκλήρωσης των έργων ενίσχυσης του δικτύου.

Πραγματοποίηση μελετών

Ο υπολογισμός της εγγυημένης απορρόφησης δεν θα είναι ενιαίος για όλο το σύστημα. Ο ΑΔΜΗΕ θα πραγματοποιεί εξειδικευμένες μελέτες για κάθε περιοχή, λαμβάνοντας υπόψη τα υφιστάμενα έργα, καθώς και εκείνα που έχουν ήδη εξασφαλίσει οριστικές προσφορές σύνδεσης. Μάλιστα οι μελέτες θα αναπροσαρμόζονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Όσον αφορά την στρατηγική της υπερδέσμευσης (overbooking) ηλεκτρικού χώρου, δηλαδή πρόσβασης στο Σύστημα και στο Δίκτυο περισσότερων μονάδων ΑΠΕ από αυτές που εκτιμώνται ότι θα «χωράνε» στα ηλεκτρικά δίκτυα των επόμενων ετών, το νέο πλαίσιο προσφέρει μια ρεαλιστική λύση στο πρόβλημα. Το νέο πλαίσιο αναμένεται να ενσωματωθεί σε ένα από τα επόμενα νομοσχέδια που θα προωθηθούν στη Βουλή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης