Ναυτιλία

Η Sanmar καθελκύει το τρίτο ηλεκτρικό ρυμουλκό για την BOTAŞ (offshore-energy.biz)

Η Sanmar καθελκύει το τρίτο ηλεκτρικό ρυμουλκό για την BOTAŞ (offshore-energy.biz)
Το νεότευκτο ρυμουλκό είναι το τρίτο από τα τέσσερα ρυμουλκά της σειράς ElectRA που βασίζονται στο σχέδιο ElectRA 2500SX από τους Καναδούς ναυπηγούς Robert Allan Ltd
 

Η ναυπηγική εταιρεία Sanmar Shipyards της Τουρκίας καθέλκυσε το τρίτο πλήρως ηλεκτρικό ρυμουλκό που κατασκευάστηκε για την κρατική εταιρεία αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου BOTAŞ.

Ευγενική προσφορά της Sanmar Shipyards

Το νεότευκτο ρυμουλκό είναι το τρίτο από τα τέσσερα ρυμουλκά της σειράς ElectRA που βασίζονται στο σχέδιο ElectRA 2500SX από τους Καναδούς ναυπηγούς Robert Allan Ltd. Η πρώτη μονάδα καθελκύστηκε στις 5 Ιουλίου του τρέχοντος έτους και η δεύτερη στις 9 Αυγούστου.

Τα ρυμουλκά χωρίς εκπομπές διαθέτουν χωρητικότητα μπαταρίας 5.085 kWh το καθένα και μπορούν να επιτύχουν 70 τόνους έλξης δέστρας και ταχύτητα 12 κόμβων.

Τα πλοία, που θα ονομάζονται BOTAŞ Hilal, BOTAŞ Bayrak, BOTAŞ Ay και BOTAŞ Yildiz, θα έχουν συνολικό μήκος 25,4 μέτρα, πλάτος 12,8 μέτρα, βάθος 5,2 μέτρα και μέγιστο βύθισμα 5,8 μέτρα.

Τα χαρακτηριστικά των πλοίων

Κάθε ρυμουλκό ElectRA λέγεται ότι εξαλείφει περίπου 1.700 τόνους CO2 ετησίως σε σύγκριση με τις εναλλακτικές λύσεις που κινούνται με ντίζελ. Αυτό ισοδυναμεί περίπου με τις εκπομπές άνθρακα σχεδόν 1.000 αυτοκινήτων.

Μιλώντας στην τελετή για την έναρξη λειτουργίας του πρώτου BOTAŞ ElectRA, ο πρόεδρος της Sanmar, Cem Seven, δήλωσε: «Κάθε ρυμουλκό ElectRA θα έχει σημαντικό θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον όπου κι αν λειτουργεί. Οι εξελίξεις στην τεχνολογία και οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας μας επιτρέπουν να κάνουμε τεράστια βήματα προόδου όσον αφορά την προστασία του πλανήτη μας. Στη Sanmar είμαστε περήφανοι που βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή αυτής της επανάστασης».

Νωρίτερα φέτος, η BOTAŞ παρέλαβε επίσης δύο ρυμουλκά διπλού καυσίμου LNG από το ναυπηγείο Uzmar. Τα ρυμουλκά, Sultanhanı και Silivri, περιγράφηκαν ως τα πρώτα ρυμουλκά διπλού καυσίμου στην Τουρκία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης