Διεθνή

ΝΑΤΟ, ΕΕ, ΗΠΑ και Βρετανία στηρίζουν την Πολωνία: "Ρώσοι, σταματήστε την ριψοκίνδυνη συμπεριφορά"

ΝΑΤΟ, ΕΕ, ΗΠΑ και Βρετανία στηρίζουν την Πολωνία:
Πληθαίνουν οι δηλώσεις των ευρωπαίων ηγετών που κάνουν λόγο για απερίσκεπτη και άνευ προηγουμένου παραβίαση του εναέριου χώρου της Πολωνίας και του ΝΑΤΟ.
Σχετικά Άρθρα

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην ομιλία της σήμερα Τετάρτη (10/9) στο Στρασβούργο, ανάμεσα στα άλλα μίλησε και για την ανάγκη αντιμετώπισης της Ρωσίας.

Οι δηλώσεις την Φον Ντερ Λάιεν

«Μόλις σήμερα είδαμε μια απερίσκεπτη και άνευ προηγουμένου παραβίαση του εναέριου χώρου της Πολωνίας και της Ευρώπης από περισσότερα από 10 ρωσικά αεροσκάφη. Η Ευρώπη βρίσκεται σε πλήρη αλληλεγγύη με την Πολωνία».

Στην ομιλία της στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο ανακοίνωσε ότι σύντομα θα παρουσιαστεί το 19ο πακέτο κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, σε συντονισμό με τους «συμμάχους» της ΕΕ, δηλαδή τις ΗΠΑ.

«Χρειαζόμαστε περισσότερες κυρώσεις» τόνισε, ενώ προσέθεσε ότι η ΕΕ θα προχωρήσει σε δάνειο για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μέσω χρήσης των «παγωμένων» περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας, ενώ το μπλοκ θα προχωρήσει και στη δημιουργία μίας «συμμαχίας» drone με την Ουκρανία μέσω άλλου δανείου με συμμετοχή των χωρών της G7.

Ο Ρούτε στέλνει το δικό του μήνυμα

«Προς τον Πούτιν, το μήνυμά μου είναι σαφές. Σταματήστε τον πόλεμο στην Ουκρανία. Σταματήστε να παραβιάζετε τον συμμαχικό εναέριο χώρο», τόνισε στις δηλωσεις του ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.

«Η παραβίαση του εναέριου χώρου της Πολωνίας από ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη ήταν «απολύτως ριψοκίνδυνη», δήλωσε, προσθέτοντας ότι δεν έχει ακόμη γίνει πλήρης αξιολόγηση του περιστατικού.

«Είτε ήταν σκόπιμο είτε όχι, είναι απολύτως επικίνδυνο. Αλλά η πλήρης αξιολόγηση βρίσκεται σε εξέλιξη».

Και η Βρετανία καταδικάζει την Ρωσία

Με δηλώσεις του ο πρωθυπουργός της Βρετανία Κιρ Στάρμερ τόνισε ότι η κίνηση της Ρωσίας ήταν εξαιρετικά ριψοκίνδυνη και δείχνει την περιφρόνηση για την ειρήνη από τον Πούτιν.

Ο Στάρμερ δήλωσε ότι επικοινώνησε σήμερα με τον Πολωνό ομόλογό του Ντόναλντ Τουσκ για να εκφράσει τη στήριξη της Βρετανίας στην Πολωνία.

«Η βάρβαρη επίθεση σήμερα το πρωί κατά της Ουκρανίας και η εξωφρενική και πρωτοφανής παραβίαση του εναέριου χώρου της Πολωνίας και του ΝΑΤΟ από ρωσικά drones είναι βαθιά ανησυχητική», δήλωσε ο Στάρμερ σε ανακοίνωση.

Συνέχισε λέγοντας: «Ήταν μια εξαιρετικά ριψοκίνδυνη κίνηση από τη Ρωσία και εξυπηρετεί μόνο το να μας θυμίζει την κατάφωρη περιφρόνηση από τον (Ρώσο) πρόεδρο (Βλαντίμιρ) Πούτιν προς την ειρήνη ».

Στο πλευρό της Πολωνίας και η Γερμανία

Δηλώσεις έκανε και ο εκπρόσωπος τύπου της γερμανικής κυβέρνησης, αναφέροντας ότι το περιστατικό με την Πολωνία δείχνει ότι η Ρωσία «μας τεστάρει» και αυτό είναι ιδιαίτερα «σοβαρό».

Ο υπουργός Άμυνας, Μπόρις Πιστόριους, ανέφερε ότι «υποστηρίζουμε την ενέργεια της Πολωνίας να επιβάλει το άρθρο 4 της συμφωνίας του ΝΑΤΟ».

Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, συμπλήρωσε ότι το περιστατικό κάνει ξεκάθαρη την απειλή με την οποία είναι αντιμέτωπη η Ευρώπη, αλλά ο μηχανισμός της ΕΕ δεν πρόκειται να υποκύψει στους εκβιασμούς του Πούτιν.

Οι ΗΠΑ «θα υπερασπιστούν κάθε σπιθαμή του εδάφους του ΝΑΤΟ»

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Μάθιου Γουίτακερ, απάντησε στην εισβολή drone στην Πολωνία κατά τη διάρκεια της νύχτας, επαναλαμβάνοντας την υποστήριξη των ΗΠΑ προς τη Βαρσοβία μέσα από μια ανάρτηση του στο X.

«Στεκόμαστε στο πλευρό των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ ενόψει αυτών των παραβιάσεων του εναέριου χώρου και θα υπερασπιστούμε κάθε σπιθαμή του εδάφους του ΝΑΤΟ».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης