Χρηματιστήριο & Αγορές

Wall Street: Άνοδος 0,59% για τον S&P, 0,97% για τον energy sector και 0,44% για τον Nasdaq

Wall Street: Άνοδος 0,59% για τον S&P, 0,97% για τον energy sector και 0,44% για τον Nasdaq

Ο Dow Jones κέρδισε 299 μονάδες - Ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε σε εποχικά προσαρμοσμένο ετήσιο ρυθμό 2,9% σύμφωνο με τις προσδοκίες των αναλυτών

Άνοδος στη Wall Street την Παρασκευή μετά την ανακοίνωση κρίσιμων στοιχείων για τον πληθωρισμό.

Ο Dow Jones σημείωσε άνοδο 299 μονάδων, ή 0,65% στις 46.247 μονάδες.
Ο S&P 500 κέρδισε 0,59% στις 6.643 μονάδες.
Ο S&P 500 energy sector ενισχύθηκε 0,97% στις 703,64 μονάδες.
O Nasdaq αυξήθηκε κατά 0,44% στις 22.484 μονάδες.

Ο δείκτης τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών του Αυγούστου, το προτιμώμενο μέτρο πληθωρισμού της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, έδειξε ότι ο δομικός πληθωρισμός - ένα μέτρο που δεν περιλαμβάνει το κόστος τροφίμων και ενέργειας - διαμορφώθηκε σε εποχικά προσαρμοσμένο ετήσιο ρυθμό 2,9%. Αυτό ήταν σύμφωνο με τις προσδοκίες των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Dow Jones.

Ο δείκτης όλων των ειδών έδειξε ετήσιο ρυθμό 2,7% καθώς και μηνιαίο κέρδος 0,3%, σύμφωνα και με τις προσδοκίες. Οι αγορές συνεχίζουν να προεξοφλούν δύο μειώσεις επιτοκίων κατά 25 μονάδες στις επερχόμενες συνεδριάσεις της Fed, σύμφωνα με το εργαλείο CME FedWatch, το οποίο έχει προβλέψει η κεντρική τράπεζα.

Το αποτέλεσμα επηρέασε λίγο την αντίδραση της αγοράς, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης μετοχών να κινούνται ανοδικά, και ήρθε αμέσως μετά τα ισχυρά στοιχεία για την απασχόληση που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη και μια ισχυρή ανοδική αναθεώρηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος του δεύτερου τριμήνου στο 3,8% μείωσε ελαφρώς το ανοδικό κλίμα. Οι επενδυτές φοβούνται ότι οι λιγότερες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας θα μπορούσαν να σημαίνουν ότι η οικονομία βρίσκεται σε καλή κατάσταση και επομένως να δίνουν στη Fed λιγότερους λόγους να μειώσει τα επιτόκια.

«Μετά από μια τριήμερη υποχώρηση στην ευρύτερη αγορά, αυτό είναι αρκετά καλό για να τραβήξει τους αγοραστές από το περιθώριο», δήλωσε ο David Russell, παγκόσμιος επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στην TradeStation. «Οι χθεσινές αιτήσεις και η αναθεώρηση του ΑΕΠ υπονόμευσαν την απαισιόδοξη αφήγηση, αλλά ο σημερινός δείκτης PCE ηρεμεί ορισμένες από αυτές τις ανησυχίες. Η έλλειψη ειδήσεων είναι καλή είδηση».

Το καταναλωτικό κλίμα τον Σεπτέμβριο ήταν επίσης πρακτικά σύμφωνο με τις προσδοκίες, με την ένδειξη του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν να είναι ελαφρώς χαμηλότερη από την αναμενόμενη. Αξιοσημείωτο είναι ότι το κλίμα για τον μήνα παρέμεινε σταθερό ιδιαίτερα μεταξύ εκείνων που είχαν μεγαλύτερες μετοχές.

Η τρίτη συνεχόμενη ημέρα πτώσης της αγοράς την Πέμπτη οφείλεται στις συνεχιζόμενες απώλειες του γίγαντα λογισμικού Oracle και άλλων εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης, εν μέσω ερωτημάτων σχετικά με την ισχύ του εμπορίου τεχνητής νοημοσύνης. Η Oracle έχει επίσης πτώση άνω του 7% για την εβδομάδα.

Από την αρχή της εβδομάδας, ο S&P 500 έχει υποχωρήσει κατά 0,3%. Ο Nasdaq Composite έχει χάσει 0,7%, ενώ ο Dow Jones Industrial Average είναι σχεδόν αμετάβλητος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης