Ενέργεια & Αγορές

Tα 15λεπτα προϊόντα αυξάνουν την διείσδυση των ΑΠΕ - Κερδισμένες οι ευελικτες μονάδες και η αποθήκευση

Tα 15λεπτα προϊόντα αυξάνουν την διείσδυση των ΑΠΕ - Κερδισμένες οι ευελικτες μονάδες και η αποθήκευση
Αυξημένη σήμερα 29/9  κατά 34,51% στα 141,58 ευρώ/MWh η τιμή της επόμενης ημέρας - Αντίστοιχη η εικόνα στην Ανατολική Ευρώπη

Η σχετικά περιορισμένη συμμετοχή των ΑΠΕ στο μείγμα παραγωγής οδήγησε σε εντυπωσιακή άνοδο της τιμής στην Αγορά Επόμενης Ημέρας του ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας για σήμερα Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου. Πρόκειται για φαινόμενο που δεν αφορά μόνο την ελληνική αγορά ηλεκτρισμού αλλά καταγράφεται σε όλες τις αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης από τη Γερμανία και ανατολικότερα.

Και αυτό μόλις μια ημέρα πριν την πανευρωπαϊκή έναρξη της διαπραγμάτευσης των περίφημων 15λεπτων προϊόντων ηλεκτρισμού που στόχο έχουν την καλύτερη ενσωμάτωση των ΑΠΕ στις ενεργειακές αγορές και τη διαμόρφωση των τιμών με βάση την προσφορά πράσινης ενέργειας. 

Πρόκειται για την τελευταία φάση υιοθέτησης των κανόνων του Target Model που εκτιμάται ότι θα διευρύνει τη διαφορά μεταξύ ανώτατων κι κατώτατων τιμών στην αγορά δίνοντας μεγάλα περιθώρια εσόδων τόσο για τις ευέλικτες μονάδες παραγωγής όσο και για τις μπαταρίες. 

Για σήμερα, που η παραγωγή από ΑΠΕ καλύπτει το 34,83% του μείγματος και ισχύουν ακόμη τα ωριαία προϊόντα, η μέση τιμή στο Χρηματιστήριο Ενέργειας αυξήθηκε κατά 34,51% στα 141,58 ευρώ/MWh, με την κατώτατη τιμή να διαμορφώνεται στα 79,86 ευρώ/MWh και την ανώτατη να εκτοξεύεται στα 425 ευρώ/MWh. 

Αντίστοιχη είναι η εικόνα στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία όπου η ιμή διαμορφώθηκε στα 141,89 ευρώ/MWh, στην Ουγγαρία στα 136,17 ευρώ/MWh, στην Αυστρία στα 131,53 ευρώ/MWh και στη Γερμανία στα 130,57 ευρώ/MWh, ενώ στην Γαλλία η οποία στο μείγμα παραγωγής της είναι μεγάλη η συνεισφορά των πυρηνικών η τιμή πέφτει στα 58,34 ευρώ/MWh.  


Εκκαθάριση σε 96 διαστήματα τιμών ανά ημέρα

 Η εισαγωγή της διαπραγμάτευσης των 15λεπτων προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας, ξεκινά ταυτόχρονα σε όλες τις αγορές της Ευρώπης από μεθαύριο  Τετάρτη 1η Οκτωβρίου,  με την ενεργοποίηση τους στην Αγορά Επόμενης Ημέρας (DAM) την Ενδοημερήσια  Αγορά και την Αγορά Εξισορρόπησης, την οποία διαχειρίζεται ο ΑΔΜΗΕ. 

Τα 15λεπτα προϊόντα φέρνουν τις συναλλαγές ηλεκτρικής ενέργειας στα ενεργειακά Χρηματιστήρια πολύ πιο κοντά στον πραγματικό χρόνο διευκολύνοντας την ενσωμάτωση της ενέργειας από ΑΠΕ στο σύστημα και αποτελούν τη χρηματιστηριακή απάντηση στην επιδίωξη της ΕΕ να αυξήσει τη διείσδυση των ΑΠΕ στα ηλεκτρικά συστήματα. 

Εκτιμάται ότι η νέα αγορά θα συγκεράσει καλύτερα την παραγωγή με τη ζήτηση. Μέχρι τώρα, οι αγορές εκκαθαρίζονταν σε ωριαία βάση δηλαδή 24 διαστήματα. Σο εξής θα έχουμε 96 διαστήματα τιμών ανά ημέρα. Με δεδομένο ότι οι ωριαίες τιμές εξομαλύνουν τα υψηλά και τα χαμηλά επίπεδα τιμών, εκτιμάται ότι οι 15λεπτες συναλλαγές θ οδηγήσουν σε μεγαλύτερη διακύμανση τιμών. 

Έτσι οι πρωινές και βραδινές αυξομειώσεις - όταν η ζήτηση και η ηλιακή παραγωγή μεταβάλλονται γρήγορα - θα γίνουν μεγαλύτερες, ειδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Για παράδειγμα, το τελευταίο τέταρτο σε κάποιες πρωινές συναλλαγές μπορεί να δει φθηνότερες τιμές καθώς η ηλιακή ενέργεια αυξάνεται, ενώ το αντίστροφο θα ισχύει τα βράδια, όταν  η ηλιακή ενέργεια μειώνεται.

Οι πιο συχνές και έντονες μεταβολές τιμών κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί  να δώσουν ώθηση στα έσοδα των ευέλικτων μονάδων και των μονάδων αποθήκευσης.  

Επίσης τα μικρότερα χρονικά διαστήματα μπορούν να οδηγήσουν σε πιο έντονες και συχνότερες διακυμάνσεις των τιμών, δημιουργώντας ένα λιγότερο προβλέψιμο περιβάλλον.

Με συχνότερες περιόδους εκκαθάρισης, οι συμμετέχοντες στην αγορά, ιδίως οι μικρότεροι παίκτες, ενδέχεται να δυσκολευτούν να διαχειριστούν τον κίνδυνο και τις στρατηγικές υποβολής προσφορών.  

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης