Διεθνή

Οι χώρες με το μεγαλύτερο χρέος στην ΕΕ - Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα (visualcapitalist.com)

Οι χώρες με το μεγαλύτερο χρέος στην ΕΕ - Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα (visualcapitalist.com)
Ενώ η οικονομία της Ελλάδας ακμάζει το 2025—υποστηρίζεται από τους τομείς του τουρισμού, των ακινήτων και της ναυτιλίας—η κατάσταση του χρέους της συνεχίζει να κατατάσσεται ως η χειρότερη στην ΕΕ

Καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες διοχετεύουν δισεκατομμύρια σε αμυντικές δαπάνες, τα χρέη τους αυξάνονται, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την εθνική δημοσιονομική σταθερότητα.

Tα χρέη των Ευρωπαϊκών χωρών

Στη Γαλλία, η αύξηση του λόγου χρέους οδήγησε τον οίκο Fitch να υποβαθμίσει την πιστοληπτική του αξιολόγηση τον Σεπτέμβριο. Η χώρα αντιμετωπίζει συνεχιζόμενες πολιτικές αναταραχές, καθώς η προσφορά χρέους της χώρας έφτασε πρόσφατα στο επίπεδο ρεκόρ των 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η Κατάσταση του Χρέους της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς το ΑΕΠ το 2025

Χώρα                            Ακαθάριστο Χρέος Γενικής Κυβέρνησης (% του ΑΕΠ)

Ελλάδα                                                153

Ιταλία                                                  138

Γαλλία                                                 114

Βέλγιο                                                 107

Ισπανία                                               104

Πορτογαλία                                         96

Αυστρία                                               85

Φινλανδία                                           84

Ουγγαρία                                            75

Σλοβενία ​​                                            70

Ευρωπαϊκή Ένωση                              82

Ανάλυση των οικονομιών

Ενώ η οικονομία της Ελλάδας ακμάζει το 2025—υποστηρίζεται από τους τομείς του τουρισμού, των ακινήτων και της ναυτιλίας—η κατάσταση του χρέους της συνεχίζει να κατατάσσεται ως η χειρότερη στην ΕΕ.

Ωστόσο, ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ μειώνεται σταθερά τα τελευταία χρόνια, από 180% το 2022 σε 153% σήμερα. Δεδομένης της πρόσφατης οικονομικής της δυναμικής, η χώρα ξεκίνησε ένα ταμείο καινοτομίας και υποδομών με την BlackRock, σχεδιασμένο για να προσελκύσει 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε ξένες επενδύσεις.

Η Ιταλία κατέχει τον δεύτερο υψηλότερο λόγο χρέους προς ΑΕΠ στην ΕΕ, στο 138%. Ωστόσο, η χώρα έχει σημειώσει αξιοσημείωτη πρόοδο στη μείωση του ελλείμματός της, μειώνοντάς το από 7,2% του ΑΕΠ το 2023 σε 3,4% το 2024, χάρη στα ισχυρά φορολογικά έσοδα. Όπως και η Ελλάδα, τα επίπεδα χρέους της έχουν σταδιακά καθοδική τάση.

Αντίθετα, το χρέος αυξάνεται στη Γαλλία, όπου ανέρχεται στο 114% του ΑΕΠ. Σε προσπάθειες καταπολέμησης της επιδεινούμενης δημοσιονομικής της κατάστασης, η γαλλική κυβέρνηση αύξησε την ηλικία συνταξιοδότησης και πρότεινε τη μείωση δύο εθνικών αργιών, προκαλώντας δημόσια αγανάκτηση.

Εν τω μεταξύ, ο δείκτης χρέους της Γερμανίας, που ανέρχεται στο 62%, μειώνεται σημαντικά κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ, που είναι 82%. Ταυτόχρονα, η χώρα έχει χαλαρώσει τους δημοσιονομικούς της κανόνες με τεράστιες αμυντικές δαπάνες, προκαλώντας αύξηση των επιπέδων χρέους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης