Αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του επόμενου έτους - Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και την Raiffeisen Bank International AG
Η Renalfa IPP (ανεξάρτητη εταιρεία παραγωγής ενέργειας με έδρα τη Βιέννη), έχει θέσει σε λειτουργία την πρώτη φάση ενός μεγάλης κλίμακας συστήματος αποθήκευσης ενέργειας 65 MW/260 MWh σε μπαταρίες (BESS) στη Βουλγαρία.
Πρόκειται για προγραμματισμένο σύστημα αποθήκευσης ενέργειας σε μπαταρίες (BESS) 315 MW/760 MWh, στο πλαίσιο του έργου Tenevo Hybrid Renewable Project.
Το υβριδικό έργο (βρίσκεται στη Νοτιοανατολική Βουλγαρία), αναπτύσσεται από την Tenevo Solar Technology (κοινοπραξία μεταξύ της Renalfa IPP και της δανέζικης εταιρείας ανάπτυξης Eurowind Energy).
Συνοπτικά το έργο
Η Hithium (κινεζική εταιρεία αποθήκευσης ενέργειας) και η Kehua (κινεζικός πάροχος λύσεων ενέργειας) προμηθεύουν την τεχνολογία BESS, ενώ η Solarpro (βουλγαρική εταιρεία ανάπτυξης) ενεργεί ως διαχειριστής του έργου.
Μόλις το έργο Tenevo ολοκληρωθεί, θα περιλαμβάνει μια ηλιακή εγκατάσταση 238 MW παράλληλα με το BESS 315 MW/760 MWh και 250 MW ανεμογεννητριών, καθιστώντας το ως το μεγαλύτερο και πιο σύνθετο υβριδικό έργο αποθήκευσης ενέργειας της Βουλγαρίας μέχρι σήμερα.
Τον Αύγουστο, η Eurowind Energy ανακοίνωσε ότι τα πρώτα 69 MW του ηλιακού πάρκου των 238 MW είχαν τεθεί σε λειτουργία.
Αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του επόμενου έτους.
Το έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και την Raiffeisen Bank International AG.
Σύμφωνα με δήλωση της Renalfa, η πρώτη φάση του BESS (ένα από τα μεγαλύτερα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας σε συστοιχία στην Ευρώπη), ανεβάζει την χωρητικότητα αποθήκευσης ενέργειας σε λειτουργία σε πάνω από 1 GWh.
Επενδύσεις της σε Βαλκάνια και Αν. Ευρώπη
Η εταιρεία (δραστηριοποιείται στη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, τα Σκόπια και τη Ρουμανία), ισχυρίζεται επίσης ότι διαθέτει έργα άνω του 1 GW στα τελευταία στάδια ανάπτυξης, καθώς και μια ευρύτερη σειρά έργων άνω των 4 GW.
www.worldenergynews.gr






