Οι μπαταρίες κοινής ωφέλειας εγχέουν πλέον περίπου 1 γιγαβάτ (GW) κατά μέσο όρο κάθε μέρα στην μέγιστη παραγωγή και εξ ορισμού φορτίζουν λίγο περισσότερο - αν και αυτή η δραστηριότητα είναι πιο εκτεταμένη.
Η παραγωγή αυξάνει- οι μπαταρίες;
Παρά ταύτα, παρά το γεγονός αυτό και την αύξηση της αιολικής και ηλιακής ενέργειας σε στέγες στο δίκτυο, οι τιμές spot δεν αλλάζουν πραγματικά. Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχουν περίπου 5 GW παραγωγής άνθρακα εκτός λειτουργίας, συμπεριλαμβανομένου ενός εντυπωσιακού 42% της χωρητικότητας στη Βικτώρια (2 GW).
Εκ πρώτης όψεως, υπάρχουν περίπου 3,3 GW λειτουργικής χωρητικότητας μπαταρίας στη Νέα Υόρκη, αλλά ένα σημαντικό μέρος της αρχικής χωρητικότητας αφιερώνεται στην ακεραιότητα του συστήματος, την υποστήριξη μετάδοσης και τη διαχείριση συχνότητας.
Καθώς η ανάπτυξη συνεχίζεται, είναι λογικό να πιστεύουμε ότι η μέγιστη παραγωγή μπαταρίας θα αυξηθεί γρήγορα. Μεγάλο μέρος της υπόλοιπης χωρητικότητας που κατασκευάζεται και βρίσκεται υπό κατασκευή είναι θεωρητικά αφιερωμένο στην καθημερινή εμπορία. Είναι μια ευκαιρία παρακολούθησης αυτού του χώρου.
Οι μπαταρίες κοινής ωφέλειας
Φυσικά, μεγάλο μέρος της ειδησεογραφίας εστιάζει στις μπαταρίες κοινής ωφέλειας που τίθενται σε λειτουργία. Δυστυχώς, οι οικιακές μπαταρίες είναι αόρατες για την AEMO και ούτε η εκτίμηση της παραγωγής και της εισόδου τους θα είναι τόσο εύκολη όσο ήταν η ηλιακή ενέργεια στις στέγες.
Παρ' όλα αυτά, η ιστορία των μπαταριών κοινής ωφέλειας είναι σε κάθε περίπτωση πολύ πιο σημαντική όσον αφορά τα MW και τα MWh και ενώ βλέπουμε αυτά τα επίπεδα GW κατά τη μέγιστη φόρτιση και εκφόρτιση, δεν έχουμε δει τίποτα ακόμα: Σε περίπου δύο χρόνια, θα υπάρχουν περίπου 16 GW χωρητικότητας που θα λειτουργούν.
Παραγωγή μπαταριών NEM
Όμως, τις τελευταίες 30 ημέρες, και πιο συγκεκριμένα τις τελευταίες 7 ημέρες, η επίδραση της τιμής της μπαταρίας καλύπτεται από πολλούς άλλους παράγοντες. Έτσι, οι τιμές στη μέση της ημέρας είναι χαμηλότερες από ό,τι πέρυσι, παρά την αύξηση της ζήτησης φόρτισης.
Την άνοιξη, τις περισσότερες φορές η ζήτηση είναι σχετικά μέτρια και η παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι υψηλή, φέτος η αιολική ενέργεια ήταν υψηλότερη από το συνηθισμένο. Και η παραγωγή σε στέγες είναι πάντα ισχυρή αυτή την εποχή του χρόνου.
Η ηλιακή παραγωγή σε στέγες, όπως εκτιμάται από την AEMO, είναι η ακαθάριστη παραγωγή, δηλαδή η φόρτιση των οικιακών μπαταριών δεν αφαιρείται. Η φόρτιση των οικιακών μπαταριών εμφανίζεται θεωρητικά ως αύξηση της λειτουργικής ζήτησης, αλλά συμβαίνουν τόσα άλλα πράγματα εκεί που δεν τα έχω ακόμα καλά καταλάβει.
Οι σταθμοί άνθρακα τίθενται εκτός λειτουργίας την άνοιξη και αυτό μπορεί να προκαλέσει άνοδο των τιμών
Καθώς πλησιάζουμε στα Χριστούγεννα, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι βλέπουμε αυξήσεις τιμών. Αυτό συμβαίνει επειδή ορισμένες μονάδες παραγωγής άνθρακα τίθενται εκτός λειτουργίας για συντήρηση. Και στη συνέχεια, αν συμβεί κάτι, άλλες μονάδες χαλάσουν, η αιολική ενέργεια σταματήσει, υπάρχει μια πολύ ζεστή μέρα και η ζήτηση αυξηθεί, και ξαφνικά υπάρχει έλλειψη παραγωγής και αύξηση των τιμών.
Στη Νέα Νότια Ουαλία, το 23% της δυναμικότητας άνθρακα (περίπου 2,1 GW) είναι εκτός λειτουργίας την περασμένη εβδομάδα. Περίπου 1 GW (12%) της δυναμικότητας άνθρακα είναι εκτός λειτουργίας στο Κουίνσλαντ. Υπάρχει λιγότερος άνεμος στο Κουίνσλαντ, άρα λιγότερη πίεση. Αλλά στη Βικτώρια, περίπου 2 GW ή 42% της δυναμικότητας άνθρακα είναι εκτός λειτουργίας και παρά τον άνεμο που ασκεί πίεση.
Επιπλέον, οι μονάδες άνθρακα πρέπει να αυξομειώνονται σε ορισμένες πολιτείες, όχι τόσο στη Βικτώρια όπου αυτή τη στιγμή χρειάζονται οι μονάδες που είναι σε λειτουργία, αλλά δείτε την αύξηση την περασμένη εβδομάδα στη Νέα Νότια Ουαλία.
Στη Βικτώρια, στην κορύφωση, υπάρχει περίπου 400 MW παραγωγής μπαταρίας, διπλάσια από αυτήν του περασμένου έτους, αλλά όχι αρκετά για να αντισταθμίσει πλήρως τα 2000 MW άνθρακα που τέθηκαν εκτός λειτουργίας.
www.worldenergynews.gr






