Σε διαπραγματεύσεις βρίσκονται οι ΗΠΑ με τη Νότια Κορέα για την από κοινού κατασκευή πυρηνικών υποβρυχίων.
Η συμφωνία των δύο χωρών
Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Λι Τζαέ Μγιουνγκ συναντήθηκαν στη Νότια Κορέα στα τέλη Οκτωβρίου και ανακοίνωσαν μια συμφωνία που θα επιτρέπει στη Νότια Κορέα να κατασκευάσει τα δικά της πυρηνικά υποβρύχια, με τον Τραμπ να δηλώνει ότι θα κατασκευαστούν στη Φιλαδέλφεια, όπως μεταδίδει το Bloomberg.
Ένα κοινό ενημερωτικό δελτίο σχετικά με τη συμφωνία για το εμπόριο, τους δασμούς και την άμυνα, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη το βράδυ στην Ουάσιγκτον και την Παρασκευή το πρωί στη Σεούλ, αναφέρθηκε στην κατασκευή πυρηνικών υποβρυχίων, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, υποδηλώνοντας ότι πολλά σημεία παραμένουν ανεπίλυτα.
Κοινή παραγωγή υποβρυχίων
Αξιωματούχοι των δύο χωρών εξετάζουν ένα σχέδιο για κοινή παραγωγή υποβρυχίων υπό την ηγεσία της Κορέας, σε εγκαταστάσεις και των δύο, σύμφωνα με τις πηγές. Το σενάριο περιλαμβάνει την πιθανή έναρξη με υποβρύχια τύπου US, τα σχέδια των οποίων είναι απόρρητα, πριν προχωρήσουν στο δικό τους σχέδιο της Νότιας Κορέας, ανέφεραν οι πηγές.
Μέχρι στιγμής, δεν έχει καθοριστεί η μορφή που θα έχει η συμφωνία, ενώ οι συνομιλίες ενδέχεται να καθυστερήσουν ή να καταρρεύσουν. Οι δύο πλευρές βρίσκονται σε αρχικό στάδιο διαπραγματεύσεων σχετικά με διάφορα βασικά στοιχεία, όπως ποια υποβρύχια θα κατασκευαστούν, πού θα κατασκευαστούν, για ποια χώρα και με ποια σειρά, ανέφεραν οι πηγές.
"Οι ΗΠΑ έχουν δώσει την έγκρισή τους στη Δημοκρατία της Κορέας για την κατασκευή πυρηνικών υποβρυχίων επίθεσης. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεργαστούν στενά με τη Δημοκρατία της Κορέας για την προώθηση των απαιτήσεων αυτού του ναυπηγικού έργου, συμπεριλαμβανομένων των τρόπων προμήθειας καυσίμων", σημειώνεται, χωρίς να γίνεται αναφορά στη Φιλαδέλφεια.
Συμφωνία τόνωση της ναυπηγικής βιομηχανίας
Για τον πρόεδρο των ΗΠΑ, η συμφωνία με τη Σεούλ αποτελεί μέρος μιας μεγάλης διαπραγμάτευσης για τη μείωση ορισμένων δασμολογικών συντελεστών στα κορεατικά προϊόντα σε αντάλλαγμα για ένα επενδυτικό ταμείο ύψους 350 δισ. δολαρίων, το οποίο περιλαμβάνει 150 δισ. δολάρια για τη ναυπηγική βιομηχανία. Ο Τραμπ επιδιώκει να αξιοποιήσει την κορεατική τεχνογνωσία στη ναυπηγική βιομηχανία για να αναζωογονήσει τους αντίστοιχους τομείς στις ΗΠΑ, από τα υποβρύχια έως τα πιο συνηθισμένα εμπορικά πλοία.
Το σχέδιο για τα υποβρύχια
Ωστόσο, η κοινή δήλωση αφήνει αρκετές ερωτήσεις σχετικά με το σχέδιο για τα υποβρύχια, καθώς οι συνομιλίες συνεχίζονται. Το ναυπηγείο Philly Shipyard, το οποίο ανήκει στον κορεατικό κολοσσό της άμυνας Hanwha, δεν διαθέτει επί του παρόντος τον απαραίτητο εξοπλισμό για την κατασκευή πυρηνικών υποβρυχίων, αν και η εταιρεία προετοιμάζεται να κατασκευάσει υποβρύχια στο πλαίσιο οποιασδήποτε συμφωνίας και έχει θέσει ως εσωτερικό στόχο την παραγωγή 2-3 υποβρυχίων μέσα σε μια δεκαετία, ενδεχομένως και στη Φιλαδέλφεια, σύμφωνα με ορισμένες πηγές.
"Το Hanwha Philly Shipyard ήταν ένα κεντρικό ναυπηγείο στο ιστορικό παρελθόν της αμερικανικής ναυπηγικής βιομηχανίας, και η δέσμευσή μας σε αυτό θα χαράξει τον δρόμο προς το προηγμένο μέλλον της αμερικανικής ναυπηγικής βιομηχανίας", δήλωσε ο Alex Wong, Διευθύνων Σύμβουλος Στρατηγικής της Hanwha, σε μια δήλωση που δεν αναφερόταν άμεσα στις συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Νότιας Κορέας.
Η Νότια Κορέα επιδιώκει εδώ και καιρό την απόκτηση πυρηνικών υποβρυχίων και κατά τη συνάντησή του με τον Τραμπ, ο Λι ζήτησε από τον Τραμπ να τους προμηθεύσει καύσιμα για αυτά. Η Νότια Κορέα δηλώνει ότι χρειάζεται χαμηλού εμπλουτισμού ουράνιο — κάτω του 20% εμπλουτισμού — από τις ΗΠΑ, αλλά για αυτό θα πρέπει οι δύο χώρες να τροποποιήσουν ή να βρουν έναν τρόπο να συμβιβάσουν τη συμφωνία τους για την πυρηνική ενέργεια, η οποία απαγορεύει στη Σεούλ να χρησιμοποιεί τέτοια καύσιμα για στρατιωτικούς σκοπούς.
Ενώ η ανακοίνωση του Τραμπ τον Οκτώβριο φάνηκε να δίνει το πράσινο φως για τον στόχο της Νότιας Κορέας να αποκτήσει πυρηνικά υποβρύχια, η Σεούλ θέλει να τα κατασκευάσει στην χώρα της -και αναζητά την τεχνολογία για να το κάνει. Οι ΗΠΑ επίσης επιδιώκουν να αυξήσουν τον δικό τους στόλο, με την κατασκευή του κορυφαίου επιθετικού υποβρυχίου τους, της κλάσης Virginia, να αντιμετωπίζει προβλήματα υπερβάσεων κόστους, καθυστερήσεων και έλλειψης εργατικού δυναμικού.
www.worldenergynews.gr






