Εκτοξεύεται… το ορυκτό καθώς οι εταιρείες κοινής ωφέλειας σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ασία σπεύδουν να εξασφαλίσουν μακροπρόθεσμη προμήθεια καυσίμων σε σταθμούς παραγωγής ενέργειας - Στο επίκεντρο ο Καναδάς
Οι τιμές για το ουράνιο (κρίσιμο ορυκτό) έχουν αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό καθώς οι εταιρείες κοινής ωφέλειας στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ασία σπεύδουν να εξασφαλίσουν μακροπρόθεσμη προμήθεια καυσίμων σε σταθμούς παραγωγής ενέργειας, κάτι που θεωρείται όλο και περισσότερο ως λύση για την κλιματική αλλαγή και ενέργεια για κέντρα δεδομένων.
Η παγκόσμια βιασύνη για την εξασφάλιση πυρηνικών καυσίμων, σε συνδυασμό με τις κυρώσεις στο ρωσικό ουράνιο και το Καζακστάν (κορυφαίος παραγωγός στον κόσμο) ασκούν νέες πιέσεις στον Καναδά (2ος μεγαλύτερος παραγωγός ουρανίου στον κόσμο).
Ισορροπούν στα 75,85 δολ/λιβρα με υψηλό 6μήνου κοντά στα 84 δολ.
Οι καναδικές επιδόσεις
Ο Καναδάς παράγει το 13% του παγκόσμιου ουρανίου σύμφωνα με το Natural Resources Canada και γνωρίζει ότι θα επωφεληθεί.
Πέρυσι, εξήγαγε σχεδόν 4,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε προϊόντα ουρανίου και το 90% της παραγωγής εξυπηρέτησε τις παγκόσμιες αγορές, δήλωσε στο BNN Bloomberg το NRCan («Φυσικοί Πόροι Καναδά») που αποτελεί τμήμα της κυβέρνησης του Καναδά που είναι αρμόδιο για τους φυσικούς πόρους, την ενέργεια, τα ορυκτά και τα μέταλλα, τα δάση, τις γεωεπιστήμες, τη χαρτογράφηση και την τηλεπισκόπηση.).
«Το ουράνιο αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της ενεργειακής στρατηγικής του Καναδά», ανέφερε το υπουργείο.
Αύξηση παραγωγής με αργούς ρυθμούς στον Καναδά
Ακόμα και με την αυξανόμενη ζήτηση, η Cameco (κορυφαίος παραγωγός ουρανίου), δε σχεδιάζει να αυξήσει επιθετικά την παραγωγή της, εκτός εάν κλείσει περισσότερα συμβόλαια.
Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι βασίζεται σε «περιουσιακά στοιχεία εξόρυξης ουρανίου πρώτης βαθμίδας που διαθέτουν άδεια, είναι αδειοδοτημένα, μακράς διαρκείας και αποδεδειγμένα, με δυνατότητα επέκτασης», αλλά τόνισε ότι «δεν παράγει κερδοσκοπικές λίβρες ουρανίου με βάση εκτιμήσεις ζήτησης».
«Ο Καναδάς έχει το ορυκτό, τις εταιρείες και την κρατική υποστήριξη.
Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι η κλιμάκωση της παραγωγής είναι αργή, ακριβή και περιορίζεται από την εργασία και τις άδειες», δήλωσε ο Jonathan Charlton (εκπρόσωπος της Cameco, στο BNN Bloomberg).
Το NRCan υπογραμμίζει ότι ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός εισήγαγε νέες πρωτοβουλίες για την επιτάχυνση της ανάπτυξης κρίσιμων ορυκτών οι οποίες περιλαμβάνουν 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε υποστήριξη για έργα και εγκαταστάσεις επεξεργασίας και ένα Κρατικό Ταμείο Κρίσιμων Ορυκτών ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Σε αντίθεση με το πετρέλαιο ή τον χαλκό, η ζήτηση ουρανίου συνδέεται ως επί το πλείστον με μακροπρόθεσμους στόλους αντιδραστήρων.
«Το ουράνιο είναι μια πολύ, πολύ αστεία αγορά. Είναι εντελώς μοναδική.
Ενώ οι εταιρείες γνωρίζουν ποια είναι η προσφορά και η ζήτηση, η τιμή του ορυκτού εξακολουθεί να κυμαίνεται και η βιομηχανία γνωρίζει καλά ένα επικείμενο έλλειμμα ουρανίου το 2035», είπε η Brooke Thackray (ερευνήτρια αναλύτρια στην Global X).
Οι υψηλές τιμές του ουρανίου βοηθούν την πυρηνική βιομηχανία
Η Thackray προειδοποιεί ότι «η πορεία δεν θα είναι ομαλή και οι μετοχές ουρανίου μπορεί να μειωθούν απότομα, αλλά υποστηρίζει ότι η μακροπρόθεσμη ρύθμιση είναι ισχυρή επειδή δεν υπάρχει αρκετό ουράνιο.
Λέει επίσης ότι «οι μεγάλες εταιρείες όπως η Cameco τείνουν να επωφελούνται πρώτες, αλλά οι μικρότερες όπως η NexGen Energy τείνουν να έχουν καλύτερες επιδόσεις αργότερα στον κύκλο».
Σύμφωνα με την Thackray «η συμφωνία 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Cameco με την κυβέρνηση των ΗΠΑ για την κατασκευή πυρηνικών αντιδραστήρων και η δυναμικότητά της διύλισης της δίνουν ακόμη πιο ισχυρή βάση καθώς αυξάνεται η ζήτηση».
Ακόμη θεωρεί ότι «οι υψηλές τιμές του ουρανίου βοηθούν την πυρηνική βιομηχανία».
Μικροί αρθρωτοί αντιδραστήρες και κέντρα τεχνητής νοημοσύνης
Αυτή τη στιγμή, ο Καναδάς διαθέτει 5 λειτουργικά ορυχεία ουρανίου στο Βόρειο Σασκάτσουαν και 3 προτεινόμενα έργα εξόρυξης.
«Οι τιμές ήταν πολύ χαμηλές για το μεγαλύτερο μέρος της τελευταίας δεκαετίας. Όλοι περίμεναν να αλλάξει η κατάσταση. Χρειάστηκε περισσότερος χρόνος για να αλλάξει η κατάσταση από ό,τι πίστευαν οι άνθρωποι», δήλωσε ο Πιερ Γκράτον, (Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Συνδέσμου Μεταλλείων του Καναδά).
Ο Γκράτον επεσήμανε την πυρηνική ανάπτυξη της Κίνας ως βασικό παράγοντα.
«Η κατασκευή των αντιδραστήρων διαρκεί πολύ, αλλά τώρα αρχίζει να αποδίδει καρπούς και οι τιμές του ουρανίου έχουν εκτοξευθεί στα ύψη», δήλωσε ο Gratton.
Είπε ότι η επόμενη ζήτηση θα προέλθει από μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες, ή SMR, καθώς επαρχίες όπως το Σασκάτσουαν και η Αλμπέρτα αναζητούν εναλλακτικές λύσεις χωρίς εκπομπές άνθρακα και φυσικού αερίου.
Τόσο η Thackray όσο και ο Gratton επισημαίνουν ένα δεύτερο κύμα πίσω από αυτό που έχει να κάνει με κέντρα δεδομένων και τεχνητή νοημοσύνη.
www.worldenergynews.gr






