Η πυρηνική βιομηχανία της Ευρώπης «είναι νεκρή» και η περιοχή θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τις μπαταρίες και την ανταπόκριση στη ζήτηση, δήλωσαν αναλυτές στο Montel, μετά την προειδοποίηση του επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) για έλλειμμα δυναμικότητας.
Η πυρηνική δυναμικότητα της Ευρώπης
«Εμείς [η Ευρώπη] είμαστε πίσω από την καμπύλη [όσον αφορά την πυρηνική ανάπτυξη]», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΙΑΕΑ, Rafael Grossi, στον Montel στο περιθώριο ενός συνεδρίου Τεχνητής Νοημοσύνης στο Νταβός.
Υπήρχε έλλειμμα «τριών ή τεσσάρων φορών» πίσω από την στοχευμένη πυρηνική δυναμικότητα, με την επέκταση να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Πολωνία και την Ιταλία, πρόσθεσε.
Η ρεαλιστική επέκταση θα μειωνόταν σημαντικά κάτω από τις 1.950-2.600 TWh/έτος που προειδοποίησε ο Grossi ότι ήταν απαραίτητες έως το 2050, με την τρέχουσα παραγωγή της ΕΕ να είναι μόλις 680 TWh/έτος.
Χρόνια πίσω από το χρονοδιάγραμμα
Μόνο τρεις αντιδραστήρες βρίσκονταν υπό κατασκευή σε όλη την Ευρώπη, με τη μονάδα της Σλοβακίας να έχει καθυστερήσει κατά τέσσερις δεκαετίες και τα έργα του Ηνωμένου Βασιλείου επίσης χρόνια πίσω από το χρονοδιάγραμμα, δήλωσε στο Montel ο Nicola Armaroli, διευθυντής έρευνας στο Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας της Ιταλίας.
«Η πυρηνική βιομηχανία είναι νεκρή εδώ και 40 χρόνια. Τι θέλετε να τριπλασιαστεί;»
Άλλοι αναλυτές αμφισβήτησαν αν η περιοχή χρειαζόταν καθόλου ατομική ενέργεια.
«Η Ευρώπη δεν χρειάζεται βασική ενέργεια, καθώς η υπολειμματική ζήτηση στις περισσότερες χώρες είναι ανεπαρκής για να καταστήσει βιώσιμες τις πυρηνικές επενδύσεις», δήλωσε ο Michele Governatori, επικεφαλής του think tank Ecco Energy.
Τα συστήματα βαριάς χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας απαιτούσαν ευελιξία μέσω μπαταριών, απόκρισης στη ζήτηση και αντλούμενης υδροηλεκτρικής ενέργειας αντί για πρόσθετη πυρηνική ισχύ, κάτι που θα «περιέπλεκε το σύστημα αυξάνοντας την ανάγκη για μπαταρίες για την αποθήκευση της πλεονάζουσας προσφοράς».
Λανθασμένο στοίχημα;
Το να στοιχηματίσουμε το ενεργειακό μέλλον της Ευρώπης στην αβέβαιη ζήτηση για τεχνητή νοημοσύνη ήταν λανθασμένο, καθώς οι ακυρώσεις κέντρων δεδομένων των ΗΠΑ τετραπλασιάστηκαν πέρυσι, ενώ οι πυρηνικές επενδύσεις απαιτούσαν δεκαετίες και μαζικές εισφορές κεφαλαίου, δήλωσε στο Montel ο Gianluca Ruggieri, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Insubria.
«Οι νέες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σε συνδυασμό με τις μπαταρίες είναι οικονομικές και άμεσα διαθέσιμες».
Αν και ο Stephen Woodhouse, διευθυντής της συμβουλευτικής εταιρείας Afry, δήλωσε ότι «θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί πλήρης απαλλαγή από τον άνθρακα χωρίς κάποια νέα μορφή αποθήκευσης μακράς διάρκειας ή πυρηνικής ενέργειας».
Οι χρόνιες καθυστερήσεις
Πολλά μεγάλα νέα πυρηνικά έργα στην Ευρώπη παρουσιάζουν χρόνια καθυστέρηση και υπερβαίνουν τον προϋπολογισμό λόγω τεχνικής πολυπλοκότητας, κανονιστικών εμποδίων και χρηματοδοτικών προκλήσεων, με αποτέλεσμα οι αναμενόμενες ημερομηνίες έναρξης να μετατίθενται σημαντικά αργότερα από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί.
www.worldenergynews.gr






