Η Υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Κατερίνα Ράιχε πιέζει τις εταιρείες φυσικού αερίου να εξασφαλίσουν περισσότερα συμβόλαια LNG, ώστε να διασφαλιστεί ο εφοδιασμός εν μέσω ενεργειακής κρίσης που προκαλεί ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή.
Η RWE AG, μαζί με τις κρατικοποιημένες εταιρείες Uniper SE και SEFE, ήδη αγοράζουν σημαντικές ποσότητες αμερικανικού LNG μέσω μακροπρόθεσμων συμφωνιών και «τους ενθαρρύνουμε να το συνεχίσουν», δήλωσε η Ράιχε στο περιθώριο του συνεδρίου ενέργειας CERAWeek που διοργανώνει η S&P Global στο Χιούστον, σύμφωνα με το Bloomberg.
Οι ΗΠΑ αποτελούν βασικό προμηθευτή ενέργειας, είπε, «αλλά αναζητούμε επίσης ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο».
Η Γερμανία σταμάτησε τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω αγωγών μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022 και επιτάχυνε την ανάπτυξη τερματικών LNG. Το υγροποιημένο φυσικό αέριο καλύπτει πλέον περίπου το 13% των συνολικών εισαγωγών, με περίπου το 94% να προέρχεται από τις ΗΠΑ.
Ο καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς επισκέφθηκε τον Κόλπο τον περασμένο μήνα για να αναζητήσει νέες συμφωνίες LNG, αλλά η σύγκρουση με το Ιράν έχει διαταράξει μεγάλο μέρος της παραγωγής στην περιοχή.
Η Ράιχε δήλωσε ότι η Γερμανία επιδιώκει επίσης συμφωνίες με την Αγκόλα, το Μεξικό, τον Καναδά και άλλες χώρες παγκοσμίως.
«Το σημαντικότερο μάθημα από την Ουκρανία αλλά και τώρα από το Ιράν: το δυτικό ημισφαίριο δεν πρέπει να εξαρτάται από στενά σημεία”», είπε.
Ακόμη κι αν είναι δυνατό να αποκατασταθούν οι κατεστραμμένες εγκαταστάσεις, «θα υπάρχει ένα premium κινδύνου», πρόσθεσε η Ράιχε. «Επομένως θα δούμε υψηλότερες τιμές ενέργειας» για κάποιο διάστημα.
Νωρίτερα φέτος, η κυβέρνηση ανέμενε ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κοντά στο 1% το 2026, αλλά όσο περισσότερο συνεχίζεται ο πόλεμος, τόσο πιθανότερη είναι η άνοδος των τιμών ενέργειας και του πληθωρισμού — και «αυτό θα επηρεάσει την οικονομία», σημείωσε.
www.worldenergynews.gr






