AD
Διεθνή

Axios: Έτσι φτάσαμε βήμα - βήμα στην εκεχειρία στο Ιράν- Όλο το παρασκήνιο

Axios: Έτσι φτάσαμε βήμα - βήμα στην εκεχειρία στο Ιράν- Όλο το παρασκήνιο
Μέχρι το βράδυ της Δευτέρας, οι διαμεσολαβητές είχαν εξασφαλίσει την έγκριση των ΗΠΑ για μια επικαιροποιημένη πρόταση για κατάπαυση του πυρός δύο εβδομάδων. Στη συνέχεια, η απόφαση ανήκε στον Χαμενεΐ — ο οποίος, σύμφωνα με τις πηγές, συμμετείχε ενεργά στη διαδικασία τη Δευτέρα και την Τρίτη

Σύμφωνα με το Axios, ενώ ο Τραμπ απειλούσε δημόσια με πλήρη καταστροφή, υπήρχαν ενδείξεις διπλωματικής κινητικότητας στο παρασκήνιο. Ακόμη και πηγές κοντά στον Τραμπ δεν γνώριζαν ποια έκβαση να αναμένουν μέχρι να ανακοινωθεί η κατάπαυση του πυρός.

Οι προετοιμασίες για τους βομβαρδισμούς

Οι αμερικανικές δυνάμεις στη Μέση Ανατολή και αξιωματούχοι στο Πεντάγωνο πέρασαν εκείνες τις τελευταίες ώρες προετοιμαζόμενοι για μια μαζική εκστρατεία βομβαρδισμών κατά ιρανικών υποδομών και προσπαθώντας να καταλάβουν προς τα πού έγερνε ο Τραμπ. «Δεν είχαμε ιδέα τι θα συμβεί. Ήταν χαοτικό», δήλωσε αξιωματούχος της άμυνας.

Τι προηγήθηκε

Το πρωί της Δευτέρας, ενώ ο Τραμπ απευθυνόταν στο πλήθος σε μια πασχαλινή εκδήλωση στον Λευκό Οίκο, ένας «πολύ θυμωμένος» Στιβ Γουίτκοφ έκανε αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα, λέγοντας στους διαμεσολαβητές ότι η αντιπρόταση 10 σημείων που μόλις είχαν λάβει από το Ιράν ήταν «καταστροφή, καταστροφή».

Μέχρι το βράδυ της Δευτέρας, οι διαμεσολαβητές είχαν εξασφαλίσει την έγκριση των ΗΠΑ για μια επικαιροποιημένη πρόταση για κατάπαυση του πυρός δύο εβδομάδων. Στη συνέχεια, η απόφαση ανήκε στον Χαμενεΐ — ο οποίος, σύμφωνα με τις πηγές, συμμετείχε ενεργά στη διαδικασία τη Δευτέρα και την Τρίτη.

Η εμπλοκή Χαμενεΐ

Η εμπλοκή του νέου ανώτατου ηγέτη ήταν μυστική και δύσκολη, καθώς αντιμετώπιζε την απειλή δολοφονίας του από το Ισραήλ. Ο Χαμενεΐ επικοινωνούσε κυρίως μέσω αγγελιοφόρων που μετέφεραν σημειώματα. Δύο πηγές χαρακτήρισαν την έγκρισή του προς τους διαπραγματευτές να κλείσουν συμφωνία ως «σημαντική πρόοδο». Ο Αραγτσί έπαιξε επίσης κεντρικό ρόλο τόσο στη διαχείριση των διαπραγματεύσεων όσο και στην πίεση προς τους διοικητές των Φρουρών της Επανάστασης να αποδεχθούν μια συμφωνία.

Αλλά, όλες οι σημαντικές αποφάσεις τη Δευτέρα και την Τρίτη περνούσαν από τον Χαμενεΐ. «Χωρίς το πράσινο φως του, δεν θα υπήρχε συμφωνία», δήλωσε η περιφερειακή πηγή.

Το παρασκήνιο

Καθ’ όλη την διάρκεια αυτών των εξελίξεων, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου βρισκόταν σε συχνή επικοινωνία με τον Τραμπ και την ομάδα του. Γύρω στο μεσημέρι (ώρα ανατολικής ακτής ΗΠΑ) της Τρίτης, υπήρχε γενική κατανόηση ότι τα μέρη συγκλίνουν σε μια κατάπαυση του πυρός δύο εβδομάδων.

Τρεις ώρες αργότερα, ο Πρωθυπουργός του Πακιστάν, Σεχμπάζ Σαρίφ, δημοσίευσε τους όρους στο X και κάλεσε και τις δύο πλευρές να τους αποδεχθούν. Λίγο πριν αναρτήσει την απάντησή του, ο Τραμπ μίλησε με τον Νετανιάχου για να εξασφαλίσει τη δέσμευσή του να τηρήσει την κατάπαυση του πυρός. Στη συνέχεια, επικοινώνησε με τον Πακιστανό στρατάρχη Ασίμ Μουνίρ για να ολοκληρώσει τη συμφωνία.

Οι αμερικανικές δυνάμεις έλαβαν εντολή να σταματήσουν τις προετοιμασίες 15 λεπτά μετά την ανάρτηση του Τραμπ.

Οι μελλοντικές συνομιλίες

Ο Βανς αναμένεται να ηγηθεί της αμερικανικής αντιπροσωπείας στις συνομιλίες που έχουν προγραμματιστεί για την Παρασκευή στο Πακιστάν — πιθανότατα η πιο σημαντική αποστολή της πολιτικής του καριέρας.

Παραμένουν σημαντικά χάσματα μεταξύ των αμερικανικών και ιρανικών οραμάτων για μια συμφωνία, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επανέναρξης του πολέμου. Ο Υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ και η Εκπρόσωπος Τύπου Καρολάιν Λέβιτ αναμένεται να δώσουν συνεντεύξεις Τύπου την Τετάρτη, επικρίνοντας όσους αμφισβήτησαν τις απειλές του Τραμπ για «εξόντωση» του Ιράν.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης