Η παγκόσμια αιολική βιομηχανία εγκατέστησε πέρυσι νέα ισχύ 165 γιγαβάτ, σημειώνοντας αύξηση 40% σε σχέση με το 2024 και κυρίως λόγω της Κίνας, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Συμβουλίου Αιολικής Ενέργειας, προσθέτοντας ότι αυτό εξακολουθεί να καθυστερεί στον ρυθμό που απαιτείται για την επίτευξη ενός βασικού κλιματικού στόχου.
Oι ΑΠΕ
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αποτελούσαν σχεδόν το ήμισυ της συνολικής παγκόσμιας ισχύος ηλεκτρικής ενέργειας πέρυσι. Φέτος, οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου έχουν εκτοξευθεί λόγω των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή και οι χώρες αναζητούν εναλλακτικές λύσεις για να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση ενέργειας.
Η αύξηση της εγκατάστασης αιολικής ισχύος οφείλεται στην ισχυρή ζήτηση για νέα χερσαία αιολική ενέργεια, η οποία αυξήθηκε κατά 42% στα 155,3 GW, ανέφερε το GWEC, ενώ η νέα υπεράκτια αιολική ενέργεια αυξήθηκε κατά 18% στα 9 GW.
Η Κίνα αρχηγός στην αιολική ενέργεια
Η Ασία, με επικεφαλής την Κίνα και την Ινδία, ανέθεσε σε λειτουργία 131 GW νέας ισχύος, η οποία αντιστοιχούσε στο 80% του παγκόσμιου συνόλου. Η Κίνα συνέβαλε στο μεγαλύτερο μέρος αυτού, προσθέτοντας ένα ρεκόρ 120,5 GW νέας αιολικής ισχύος. Η Ευρώπη ήταν η δεύτερη υψηλότερη περιοχή σε εγκαταστάσεις, θέτοντας σε λειτουργία 19 GW νέας ισχύος.
Οι ΗΠΑ, παρά την αντιαιολική ρητορική της τρέχουσας κυβέρνησης, πρόσθεσαν σχεδόν 7 GW χερσαίας αιολικής ισχύος πέρυσι. Ως αποτέλεσμα των νέων προσθηκών, η συνολική παγκόσμια αιολική ισχύς αυξήθηκε σε σχεδόν 1,3 τεραβάτ πέρυσι.
Τα μελλοντικά πλάνα
Για να επιτευχθεί ο παγκόσμιος στόχος τριπλασιασμού της αιολικής ισχύος έως το τέλος της δεκαετίας, ο Διεθνής Οργανισμός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΔΟΑΕ) δήλωσε ότι πρέπει να εγκαθίστανται 320 GW νέας αιολικής ισχύος κάθε χρόνο.
Επομένως, η νέα αιολική ισχύς πρέπει να διπλασιάζεται ετησίως από το τρέχον επίπεδο, ανέφερε η GWEC. Ωστόσο, σύμφωνα με τις τρέχουσες πολιτικές, η GWEC εκτιμά ότι αναμένεται να προστεθούν συνολικά 969 GW νέας χωρητικότητας παγκοσμίως έως το 2030, με μέσο όρο 194 GW ετησίως.
«Σύμφωνα με όλα τα σενάρια που παραμένουν κοντά στον στόχο της υπερθέρμανσης του πλανήτη για 1,5°C, ο όγκος της αιολικής ενέργειας πρέπει να υποστεί μια δραματική και παγκόσμια επέκταση τα επόμενα χρόνια», πρόσθεσε.
www.worldenergynews.gr






