AD

Moeve: Επενδύει πάνω από 1 δισ. ευρώ στο πράσινο υδρογόνο στην Ισπανία (Energy Market Price)

Moeve: Επενδύει πάνω από 1 δισ. ευρώ στο πράσινο υδρογόνο στην Ισπανία (Energy Market Price)

Η άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου κάνει το πράσινο υδρογόνο πιο ανταγωνιστικό, ενώ η Moeve ξεκινά το Onuba, την πρώτη φάση ενός σχεδίου ηλεκτρόλυσης 2 GW

Η ισπανική ενεργειακή εταιρεία Moeve προχωρά ένα από τα μεγαλύτερα έργα πράσινου υδρογόνου στην Ευρώπη, καθώς οι ενεργειακές αγορές, που έχουν διαταραχθεί από τη σύγκρουση με το Ιράν, δημιουργούν ανανεωμένο ενδιαφέρον για καθαρότερες επιλογές, δήλωσε την Πέμπτη στο Reuters ο διευθύνων σύμβουλος Maarten Wetselaar.

Τον Μάρτιο, η εταιρεία ενέκρινε το έργο Onuba, το οποίο περιλαμβάνει επένδυση άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ (1,15 δισεκατομμύρια δολάρια), συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 300 εκατομμυρίων ευρώ σε χρηματοδότηση από την ΕΕ.

Αυτό αποτελεί την πρώτη φάση μιας μεγαλύτερης πρωτοβουλίας που αναμένεται να φτάσει σε δυναμικότητα ηλεκτρόλυσης 2 GW.

Η Moeve κατέχει ποσοστό 51% στο Onuba, ενώ επενδυτές όπως η γαλλική Hy24 και ο ισπανικός δημόσιος-ιδιωτικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός COFIDES κατέχουν το υπόλοιπο.

Ο Wetselaar σημείωσε ότι το πράσινο υδρογόνο είναι σήμερα ανταγωνιστικό σε σχέση με το γκρι υδρογόνο λόγω των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου, καθώς η εταιρεία ξεκίνησε επίσημα τις εργασίες για το έργο στη νότια Ισπανία.

Ανέφερε ότι το ενδιαφέρον για το πράσινο υδρογόνο και τις σχετικές εναλλακτικές έχει αυξηθεί σημαντικά, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Το πράσινο υδρογόνο παράγεται από ανανεώσιμη ενέργεια, ενώ το γκρι υδρογόνο παράγεται με τη χρήση φυσικού αερίου.

Τα παγκόσμια έργα πράσινου υδρογόνου έχουν αντιμετωπίσει δυσκολίες στην εξασφάλιση πελατών λόγω του υψηλότερου κόστους παραγωγής σε σύγκριση με το υδρογόνο που προέρχεται από φυσικό αέριο.

Η Moeve κατασκευάζει επίσης μια μονάδα βιοκαυσίμων, η οποία πρόκειται να ξεκινήσει τη λειτουργία της το επόμενο έτος, ανεβάζοντας τις συνολικές επενδύσεις της στα 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η Moeve ανήκει στο ταμείο Mubadala του Άμπου Ντάμπι και στον αμερικανικό όμιλο Carlyle Group και μετονομάστηκε από Cepsa το 2024, σηματοδοτώντας τη μετάβασή της προς δραστηριότητες χαμηλών εκπομπών άνθρακα στο πλαίσιο μιας στρατηγικής μετασχηματισμού ύψους 8 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Από το 2022, η εταιρεία έχει εκποιήσει την πλειονότητα των περιουσιακών της στοιχείων παραγωγής πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένων δραστηριοτήτων στο Άμπου Ντάμπι και τη Νότια Αμερική.

Ο Wetselaar εξέφρασε την εκτίμησή του ότι τα εναπομείναντα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας στην Αλγερία θα έχουν πωληθεί πριν από το 2030, χωρίς να δώσει συγκεκριμένες λεπτομέρειες. Δήλωσε: «Θα μου προκαλούσε μεγάλη έκπληξη αν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία εξακολουθούν να βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο» εκείνη τη χρονιά.

Η Moeve και η πορτογαλική Galp συζητούν από τον Ιανουάριο μια πιθανή συγχώνευση των δραστηριοτήτων τους στη διύλιση, τα χημικά και τη λιανική πώληση καυσίμων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης