Επιχειρήσεις

Συμμετοχή στο έργο της πλωτής δεξαμενής LNG της Αλεξανδρούπολης διαπραγματεύεται η ΔΕΠΑ

Συμμετοχή στο έργο της πλωτής δεξαμενής LNG της Αλεξανδρούπολης διαπραγματεύεται η ΔΕΠΑ
Το project που προωθούν οι όμιλοι Κοπελούζου και Λιβανού έχει προϋπολογισμό 350 – 370 εκατ. ευρώ και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2020
Ένα ακόμη βήμα για την υλοποίηση του project της πλωτής δεξαμενής LNG της Αλεξανδρούπολης, πραγματοποίησε η εταιρία Gastrade του ομίλου Κοπελούζου και της Gaslog του Πητ Λιβανού, με την ανάθεση της μελέτης Βασικού Σχεδιασμού (FEED) του έργου, στην διεθνή εταιρία Wood Group.
Την ίδια ώρα σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι συζητήσεις για συμμετοχή και της ΔΕΠΑ στο project, το κόστος του οποίου υπολογίζεται σε 350 - 370 εκατ. ευρώ, ενώ εντάσσεται στα έργα Κοινού Ενδιαφέροντος της ΕΕ.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η μελέτη Βασικού Σχεδιασμού του έργου, που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το τρίτο τρίμηνο του 2017, αποτελεί ένα κρίσιμο τμήμα της προετοιμασίας ώστε η τελική επενδυτική απόφαση να έχει ληφθεί έως το τέλος του έτους και παράλληλα να έχει διαμορφωθεί και το τελικό εταιρικό σχήμα που θα την υλοποιήσει.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η μελέτη συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω του προγράμματος «Συνδέοντας την Ευρώπη» το οποίο αφορά Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος, δηλαδή έργα άμεσης προτεραιότητας για τη χώρα που τα φιλοξενεί, αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού η λειτουργία τους συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Πιθανή συμμετοχή και από βουλγαρική εταιρία

Ως εκ τούτου ο πλωτός σταθμός LNG της Αλεξανδρούπολης βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τόσο της ελληνικής όσο και της βουλγαρικής πλευράς με την οποία επίσης βρίσκονται σε εξέλιξη επαφές για συμμετοχή στο έργο κατά πάσα πιθανότητα μέσω της BEH.
Έτσι όλα δείχνουν ότι στο τελικό εταιρικό σχήμα πέραν των ομίλων Κοπελούζου και Πητ Λιβανού, θα συμμετέχουν τόσο η ΔΕΠΑ όσο και κάποια βουλγαρική εταιρία κατά πάσα πιθανότητα με ίσα μερίδια.
Άλλωστε το LNG Terminal της Αλεξανδρούπολης συνδέεται άμεσα και με τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου IGB.
Τα δυο έργα μπορούν να αναδείξουν την Ελλάδα σε κόμβο φυσικού αερίου για την ευρύτερη περιοχή, αφού μπορούν να αποτελέσουν την πύλη, για την είσοδο του αμερικανικού LNG στην νοτιοανατολική Ευρώπη, ενώ θα μπορούσαν επίσης να παίξουν κομβικό ρόλο για τη μεταφορά του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη.  
Άλλωστε ο σταθμός LNG της Αλεξανδρούπολης, όπως και ο IGB, έχουν την ισχυρή στήριξη της Ουάσιγκτον, η οποία επιδιώκει με κάθε μέσο, τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία και παράλληλα αναζητεί νέες αγοράς για τις μεγάλες ποσότητες αμερικάνικου σχιστολιθικού αερίου.
Η υλοποίηση των δυο έργων που σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα φαίνεται θα πρέπει να είναι έτοιμα έως το τέλος του 2020, θα επιτρέψουν την τροφοδοσία με αέριο από τρίτες πηγές, πέραν της Ρωσίας, χωρών της Βαλκανικής και της Ανατολικής Ευρώπης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης