Ενέργεια

Σκουρλέτης: Στηρίζουμε τον Turkish Stream εφόσον προχωρά με τους κανόνες της ΕΕ

Σκουρλέτης: Στηρίζουμε τον Turkish Stream εφόσον προχωρά με τους κανόνες της ΕΕ
«Θεωρούμε ότι η ενέργεια μπορεί και πρέπει να είναι παράγοντας σταθερότητας, ευημερίας και ειρηνικών σχέσεων» τόνισε ο κ. Σκουρλέτης. 
Την υποστήριξη της Ελλάδας στην επέκταση του αγωγού Turkish Stream μέσω της Ελλάδας στην υπόλοιπη Ευρώπη, εφόσον πληροί τους κανόνες της ΕΕ, εξέφρασε ο υπουργός ΠΕΚΑ Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας σήμερα (2/11) στο Ελληνορωσικό Ενεργειακό Συνέδριο στο Ζάππειο παρουσία του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
Ο κ. Σκουρλέτης είπε μεταξύ άλλων, ότι μεταξύ των δύο χωρών υπάρχει μία συμφωνία προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία, η οποία όπως σημείωσε «παρέχει εχέγγυα σταθερότητας και ασφάλειας», τονίζοντας ότι «έτσι θέλουμε να συνεχιστεί».
Αναφέρθηκε ακόμη στην πρόσφατη συμφωνία μεταξύ των ΕΛΠΕ και της  Rosneft για προμήθεια ρωσικού αργού πετρελαίου και στην συνεργασία του Ελληνικού Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας  με την Ρωσική Υπηρεσία Ενέργειας, τόσο στον τομέα της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, όσο και στις ΑΠΕ.
Όσον αφορά στον Turkish Stream τόνισε, ότι «πρόκειται για έναν σχεδιασμό, που πιστεύουμε ότι μπορεί να υπηρετήσει τον στρατηγικό στόχο της ΕΕ για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και την ανταγωνιστικότητα των τιμών».
Υπογράμμισε δε την δημιουργική στάση της Ρωσικής κυβέρνησης, που όπως είπε «θέλησε αυτό το ενδεχόμενο να εναρμονιστεί πλήρως με τους κανόνες της ΕΕ και μόνο τότε να προωθηθεί, προκειμένου να μπορεί να προχωρήσει απρόσκοπτα, το συγκεκριμένο  έργο».
Σημείωσε ακόμη, ότι μετά το  μνημόνιο κατανόησης που υπεγράφη τον περασμένο Φεβρουάριο στη Ρώμη ανάμεσα στη ΔΕΠΑ, την Edison και την Gazprom, τώρα μένει να επεκταθεί αυτή η συζήτηση και σε άλλα κράτη-μέλη, ώστε να αποτελέσει μέρος της συνολικής εικόνας για την «επόμενη ημέρα» της ενεργειακής τροφοδοσίας της ΕΕ.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην επιδίωξη μετατροπής της χώρας μας σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο με τον αγωγό φυσικού αερίου TAP που έχει ήδη ξεκινήσει να κατασκευάζεται, την αναβάθμιση του τερματικού σταθμού LNG στη νήσο  Ρεβυθούσα, το σχέδιο για τον πλωτό τερματικό σταθμό LNG στην Αλεξανδρούπολη, τον σχεδιασμό του ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου IGB, την διερεύνηση μέσω των Διαχειριστών ΔΕΣΦΑ και MER της προοπτικής διασύνδεσης της Ελλάδας με την FYROM στον  τομέα του φυσικού αερίου και τον συντονισμό με Κύπρο, Ισραήλ και Αίγυπτο για την μεταφορά του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας, εξετάζοντας την λύση του αγωγού EastMed.
Ακόμη αναφέρθηκε στις συμφωνίες με το Ιράν στον τομέα του πετρελαίου και στην οικοδόμηση μιας νέας πραγματικότητας στην έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην χώρα.
«Θεωρούμε ότι η ενέργεια μπορεί και πρέπει να είναι παράγοντας σταθερότητας, ευημερίας και ειρηνικών σχέσεων» τόνισε ο κ. Σκουρλέτης.  
Καταλήγοντας υπογράμμισε, ότι «η Ελλάδα έχει επιδείξει διαχρονική σταθερότητα, διεκδίκησε και κέρδισε να έχει λόγο και ρόλο για τα όσα διαδραματίζονται στην ΕΕ και μπορεί να αποτελέσει στοιχείο σύνθεσης διαφορετικών προσεγγίσεων».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης