Αναλύσεις

Aύξηση κατά 27,5% στα "κόκκινα" νοικοκυριά της ΔΕΗ

Aύξηση κατά 27,5% στα
Η μέση οφειλή διαμορφώνεται στα επίπεδα των 2.600 ευρώ ανά νοικοκυριό
Αύξηση κατά 27,5% σημείωσαν τα νοικοκυριά που αδυνατούν  να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος από τον Ιούνιο μέχρι τον  Οκτώβριο του 2016.
Οι 400.000  οφειλέτες  έγιναν  510.000 σε διάστημα τεσσάρων μηνών.
Τα στοιχεία της ΔΕΗ αποκαλύπτουν τη δεινή οικονομική θέση που έχουν περιέλθει τα νοικοκυριά ενώ η διακοπή ρεύματος κρέμεται  πάω από το κεφάλι τους ως δαμόκλειος σπάθη.
Το ίδιο διάστημα οι  οφειλές  προς τη ΔΕΗ ενισχύθηκαν κατά 21% Τον περασμένο Ιούνιο ήταν στο 1,1 δισ  ευρώ  για να διαμορφωθούν στο 1,335 δις  ευρώ στα τέλη Οκτωβρίου.
Η παράταση  της προθεσμίας για τη ρύθμιση των οφειλών προς την επιχείρηση, η οποία να σημειωθεί λήγει στις  31 Δεκεμβρίου του 2016,στην ουσία δεν θα έχει κανένα πρακτικό  όφελος καθώς το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται στη ρίζα του.
Η ρύθμιση των οφειλών παραμένει σε ισχύ εφόσον οι καταναλωτές είναι σε θέση να πληρώνουν το έναντι λογαριασμό όπως και τον εκκαθαριστικό.
Στην περίπτωση που ο καταναλωτής δεν πληρώσει έγκαιρα τους επόμενους λογαριασμούς χάνει τη ρύθμιση.
Το αποτέλεσμα είναι το χρέος να φαίνεται ληξιπρόθεσμο και να κινδυνεύει με διακοπή ρεύματος.
Οι οφειλές προς  τη ΔΕΗ  θα καταστούν ληξιπρόθεσμες το επόμενο τετράμηνο και το κυριότερο η οφειλή θα έχει φθάσεις επίπεδα που θα η διακοπή ρεύματος θα είναι αναπόφευκτη.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς η μέση οφειλή διαμορφώνεται στα επίπεδα των 2.600 ευρώ ανά νοικοκυριό.
Το ποσό αυτό βρίσκεται αρκετά μακριά  από το όριο ασφαλείας που έχει θέσει η ΔΕΗ και κυρίως δεν δίνεται εντολή  διακοπής ρεύματος όταν το ύψος της οφειλής  κυμαίνεται  κάτω  από  τα 1000 ευρώ.

Ρύθμιση οφειλών

Ο αντιπρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ κ. Κώστας Κουτσοδήμας υποστηρίζει ότι ρύθμιση οφειλών δεν μπορεί να εξασφαλίσει το επιθυμητό αποτέλεσμα διότι για τους  καταναλωτές είναι δύσκολο να ανταποκριθούν στην εξόφληση των επόμενων λογαριασμών.
Ο κ. Κουτσοδήμας αναφέρει ότι η διοίκηση της ΔΕΗ πρέπει να αναθεωρήσει την αρχική  απόφασή της  έτσι ώστε να μη χάνεται η ρύθμιση.
Σε έναν  εκκαθαριστικό λογαριασμό των 45% των χρημάτων πηγαίνουν προς τρίτους.
Το αντίτιμο της αξίας του ρεύματος διαμορφώνεται στο 65%.
Ο αντιπρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ κ. Κουτσοδήμας θεωρεί αναγκαίο να βγουν οι χρεώσεις προς τρίτους από τον  λογαριασμό της ΔΕΗ.
Προσθέτει ότι οι καταναλωτές  εμφανίζονται οφειλέτες  έναντι της ΔΕΗ διότι δεν μπορούν να εξοφλήσουν το σύνολο του λογαριασμού ενώ μπορεί  να ήταν  σε θέση να αποπληρώσουν την αξία του ρεύματος.
Πάντως οι προοπτικές είναι αρνητικές  για τα νοικοκυριά διότι τα οικονομικά στοιχεία του υπουργείου Εργασίας εμφανίζουν ότι 500.000 ιδιωτικοί υπάλληλοι έχουν αμοιβές έως 500 ευρώ το μήνα.
Οι προβλέψεις  είναι δυσοίωνες για τα νοικοκυριά καθώς εκτιμάται ότι ο αριθμός των οφειλετών θα  έχει ξεπεράσει τους 600.000 καταναλωτές τον Ιανουάριο του 2017. 
 Νίκος  Θεοδωρόπουλος   ntheo@bankingnews.gr 

Πρώτη δημοσίευση 19.56  4-11-2016

  www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης