Ενέργεια

Tα ανοιχτά θέματα που περιμένουν τον Γ. Σταθάκη στην ενέργεια

Tα ανοιχτά θέματα που περιμένουν τον Γ. Σταθάκη στην ενέργεια
Τι βρίσκει μπροστά του ο νέος υπουργός Ενέργειας
Μετακομίζοντας από το Σύνταγμα στην λεωφόρο Μεσογείων και στην καρέκλα  του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Γιώργος Σταθάκης θα απαλλαγεί από την συνεχή και πολύωρη παραμονή του στο ξενοδοχείο Χίλτον, όπου τους τελευταίου μήνες έχει περάσει μεγάλο μέρος του χρόνου του, διαπραγματευόμενος με τους εκπροσώπους των δανειστών, ως υπουργός Οικονομίας, το ζήτημα της διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους.
Και τούτο διότι ο απερχόμενος Πάνος Σκουρλέτης, έχει ήδη κλείσει όλα τα μείζονα νομοθετικά θέματα που σχετίζονται με την απελευθέρωση των αγορών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.

Δρομολογημένες οι μνημονιακές υποχρεώσεις του ενεργειακού τομέα

Ως εκ τούτου ο κ. Σταθάκης δεν θα είναι αναγκασμένος πλέον σε πολύωρες διαπραγματεύσεις με το κουαρτέτο, αφού οι όποιες επαφές θα αφορούν την πορεία υλοποίησης μέτρων που έχουν ήδη δρομολογηθεί όπως:
•    οι δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου,
•    η μεταβίβαση του 24% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή (όπως είναι γνωστό έχει ήδη επιλεγεί η κινεζική State Grid) και η ολοκλήρωση της απόσχισης του από τη ΔΕΗ έως το τέλος Φεβρουαρίου,
•    ο νέος τρόπος αποζημίωσης της ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και η πορεία μείωσης του ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού του ΛΑΓΗΕ
•    ο διαχωρισμός των τριών Εταιριών Παροχής Αερίου σε εταιρίες διανομής και προμήθειας.
Μπορεί λοιπόν εκ πρώτης όψεως να φαίνεται ότι τα θέματα του τομέα της ενέργειας είναι ήδη δρομολογημένα όμως ο Γιώργος Σταθάκης θα κληθεί το ταχύτερο να χειριστεί δυο ζητήματα που είναι κρίσιμα τόσο σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο αλλά αποτελούν και μείζονες μνημονιακές υποχρεώσεις της χώρας.

Θα αλλάξει ο Γ. Σταθάκης την «τροπολογία Σκουρλέτη» για τον ΔΕΣΦΑ;  

Το πρώτο από αυτά, είναι η υπόθεση της πώλησης του 66% του ΔΕΣΦΑ στην Socar, η οποία θα πρέπει να κλείσει έως το τέλος Νοεμβρίου αφού τότε λήγει η εγγυητική επιστολή της αζέρικης εταιρίας προς το ΤΑΙΠΕΔ, η οποία έχει ήδη ανανεωθεί τουλάχιστον τρεις φορές (τέλος Αυγούστου, τέλος Σεπτεμβρίου και τέλος Οκτωβρίου).   
Ο Πάνος Σκουρλέτης με την τροπολογία που εισηγήθηκε στη Βουλή τον περασμένο Ιούλιο και η οποία μείωσε την αξία της περιουσιακής βάσης του ΔΕΣΦΑ, μειώνοντας τα προσδοκώμενα έσοδα από τα τέλη χρήσης δικτύου, επί της ουσίας υπονόμευσε την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης αποκρατικοποίησης, επικαλούμενος υπερβολικές αυξήσεις στα τέλη χρήσης δικτύου για τους τελικούς καταναλωτές αερίου (ειδικά τη βιομηχανία) και ποντάροντας σε ενεργότερη συμμετοχή της ιταλικής Snam στην αγοραπωλησία.
Το σχέδιο δεν βγήκε, με αποτέλεσμα να μπλοκάρει η μεταβίβαση του 66% του ΔΕΣΦΑ, αφού οι Αζέροι ζήτησαν είτε μείωση του τιμήματος των 400 εκατ. ευρώ, είτε τροποποίηση της «ρύθμισης Σκουρλέτη» για τα τέλη χρήσης δικτύου και επαναφορά του προηγούμενου καθεστώτος το οποίο ίσχυε κατά το χρόνο υποβολής της προσφοράς.
Βεβαίως ο κ. Σκουρλέτης δεν αποδέχθηκε την αλλαγή της ρύθμισης, ενώ η μείωση του τιμήματος θα σήμαινε αλλαγή του MOU που είχε υπογραφεί το 2013, ανοίγοντας επικίνδυνα νομικά ζητήματα.
Την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης, μετά από ισχυρές πιέσεις και του κουαρτέτου, ανέλαβε ο τότε οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού και σημερινός υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Λιάκος, όμως και η προσπάθεια αυτή δεν απέδωσε με αποτέλεσμα να ζητηθεί από τη Socar και νέα παράταση της εγγυητικής επιστολής έως το τέλος Νοεμβρίου.
Μάλιστα πληροφορίες ανέφεραν ότι οι απαιτήσεις της Socar σε αυτή τη φάση της διαπραγμάτευσης ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο και έφθασαν στο σημείο να ζητηθεί η ανάληψη του κόστους της εγγυητικής επιστολής ύψους 40 εκατ. ευρώ από την ελληνική πλευρά εφόσον η συμφωνία δεν κλείσει εντός της νέας προθεσμίας.    
Έτσι το πρώτο ζήτημα το οποίο θα κληθεί να αντιμετωπίσει ο κ. Σταθάκης, είναι οι διαπραγματεύσεις με τη Socar, αφού φαίνεται ότι πλέον η υπόθεση θα φύγει και πάλι από το Μαξίμου και θα επιστρέψει στα χέρια του νέου υπουργού, ο οποίος παραλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο από τον Πάνο Σκουρλέτη στις 11 το πρωί σήμερα (Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016).  
Ο κ. Σταθάκης έχει ελάχιστο χρόνο στη διάθεση του για να κλείσει την υπόθεση και όλα δείχνουν ότι η μόνη διέξοδος είναι η αναθεώρηση της τροπολογίας Σκουρλέτη.

Το 17% της ΔΕΗ και η απόφαση Σταθάκη
 

Το δεύτερο τεράστιο ζήτημα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει σύντομα ο κ. Σταθάκης είναι το μέλλον της ΔΕΗ και βεβαίως η έναρξη των διαδικασιών πώλησης του 17% του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης το οποίο κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ.
Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που υπεγράφη τον περασμένο Ιούνιο από τους υπουργούς Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη, έως το τέλος του έτους θα πρέπει να προσληφθεί από το ΤΑΙΠΕΔ σύμβουλος για την αποκρατικοποίηση του 17% της ΔΕΗ.
Ωστόσο η πολιτική επιλογή του πρώην υπουργού Ενέργειας να αναδείξει τη διαφωνία του στην πώληση του 17% σε μείζον ζήτημα, το οποίο μάλιστα συνέδεσε με τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, καθιστούν εξαιρετικά δύσκολα τα πράγματα για τον κ. Σταθάκη, ο οποίος κινδυνεύει πολύ σύντομα να βρεθεί αντιμέτωπος με τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ εφόσον δώσει το πράσινο φως για την έναρξη των διαδικασιών πώλησης.
Ενδεικτική των αντιδράσεων που αναμένονται είναι η ανοιχτή στήριξη της ΓΕΝΟΠ, στην πρόταση Σκουρλέτη, να μεταφερθεί και το 17% της ΔΕΗ (μαζί με το 34%) στο Υπερταμείο, και οι μύδροι που εξαπέλυσε κατά του προέδρου της ΔΕΗ Μανόλη Παναγιωτάκη ο οποίος υποστήριξε ότι για τη ΔΕΗ δεν έχει ιδιαίτερη σημασία εάν το κράτος θα ελέγχει το 34%  ή το 51% της ΔΕΗ.
Βεβαίως η πώληση του 17% της ΔΕΗ συνδέεται άμεσα και με την ολοκλήρωση της διαδικασίας απόσχισης του ΑΔΜΗΕ και ως εκ τούτου ο κ. Σταθάκης έχει στη διάθεση του κάποιο χρόνο για να σχεδιάσει τις κινήσεις του. Αντιστοίχως θα πρέπει το επόμενο διάστημα να σχεδιάσει τις κινήσεις του για το μέλλον του 34% των ΕΛ-ΠΕ και του 60% της ΔΕΠΑ.   

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης