Χρηματιστήριο & Αγορές

Πετρέλαιο: Ανακάμπτουν οι τιμές χάρη στις πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ

Πετρέλαιο: Ανακάμπτουν οι τιμές χάρη στις πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ
Η τιμή του Brent αυξάνεται κατά 68 σεντς ή 1,49% σε σύγκριση με το τελευταίο κλείσιμο στα 46,26 δολάρια το βαρέλι.
Ανακάμπτουν μετά την εφιαλτική περασμένη εβδομάδα με διαρκή πτώση οι τιμές του πετρελαίου σήμερα Δευτέρα (7/11), καθώς στις αγορές επικρατεί αισιοδοξία για νίκη της Hilary Clinton στις αυριανές αμερικανικές προεδρικές εκλογές.
Περί τις 09:30 π.μ. ώρα Ελλάδος η τιμή του Brent αυξανόταν κατά 68 σεντς ή 1,49% σε σύγκριση με το τελευταίο κλείσιμο στα 46,26 δολάρια το βαρέλι.
Η τιμή του αμερικανικού αργού (WTI) αυξανόταν κατά 69 σεντς ή 1,57% σε σύγκριση με το τελευταίο κλείσιμο στα 44,76 δολάρια το βαρέλι.
Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι η Clinton, η οποία έχει δείξει την υποστήριξη της στην καθαρή ενέργεια, μπορεί να στερήσει δισεκατομμύρια δολάρια επιδοτήσεων από τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθιστώντας το λιγότερο επικερδές για αυτές να διατηρήσουν σε υψηλά επίπεδα την παραγωγή.
Αυτή η κίνηση όπως επισημαίνουν, θα μπορούσε να σταματήσει τη δημιουργία αποθεμάτων, που έχουν κρατήσει τις τιμές του πετρελαίου σε χαμηλά επίπεδα για περισσότερο από 2 χρόνια.
Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας της Nomura για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο Gordon Kwan «η νίκη της Clinton την Τρίτη θα μπορούσε να επιφέρει μια απότομη ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου».
Από την άλλη, μια εκλογική επικράτηση του Trump θα σημάνει μια περαιτέρω αύξηση των αποθεμάτων των ΗΠΑ, καθώς ο ίδιος τονίζει ότι οι ΗΠΑ πρέπει να είναι ενεργειακά αυτόνομες, ρίχνοντας ακόμη περισσότερο τις τιμές.
Οι αγορές πάντως δείχνουν να δέχονται με ανακούφιση την είδηση, ότι το FBI δεν θα ασκήσει δίωξη κατά της Clinton για την υπόθεση των emails, κάτι που την κάνει και πάλι φαβορί στην εκλογική αναμέτρηση των προεδρικών εκλογών.
Σχολιάζοντας το γεγονός αυτό η επικεφαλής έρευνας του Guotai Junan International, Grace Liu, υποστήριξε ότι αυτή η τελευταία εξέλιξη θα πρέπει να στηρίξει τις διεθνείς αγορές μετοχών και εμπορευμάτων.
Η Societe Generale από την πλευρά της σε σημείωμα της αναφέρει, ότι δεν αναμένονται έντονες διακυμάνσεις στις τιμές του πετρελαίου, καθώς όπως υποστηρίζει, δεν έχει τόση σημασία ποιος θα κερδίσει τις αμερικανικές εκλογές, όσο το αν, πόσο και πότε θα μειωθούν τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου.
Όπως τονίζει, το σημαντικότερο γεγονός για τους περισσότερους επενδυτές πετρελαίου είναι, κατά πόσον οι παραγωγοί τόσο εντός όσο και εκτός του ΟΠΕΚ θα είναι σε θέση να καταλήξουν σε συμφωνία μείωσης της παραγωγής.
Στο ίδιο πνεύμα και η Barclays, η οποία σε σημείωμά της αναφέρει, ότι «αν δεν έχει επιτευχθεί μια συμφωνία στις 30 Νοεμβρίου, η πιθανότητα να αυξηθούν οι εξαγωγές του ΟΠΕΚ, θα μπορούσε να αποτελέσει επιπλέον κίνδυνο για τις αγορές», προσθέτοντας ότι για τις χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ «παραμένει δύσκολο να συμφωνήσουν στις επιμέρους λεπτομέρειες».
Εκτός από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, οι επενδυτές πετρελαίου θα πρέπει επίσης να παρακολουθήσουν τα εβδομαδιαία στοιχεία αποθεμάτων του αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ την Τετάρτη και την καταμέτρηση των εξεδρών εξόρυξης των ΗΠΑ την Παρασκευή.
Στην τελευταία εβδομάδα που έληξε στις 4 Νοεμβρίου, ο αριθμός των ενεργών εξεδρών άντλησης πετρελαίου στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά εννέα συνολικά σε 450, σύμφωνα με την Baker Hughes.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης