Αναλύσεις

ΙΕΑ: Περαιτέρω περικοπές του ΟΠΕΚ θα εμβαθύνουν το έλλειμμα στην αγορά πετρελαίου το β΄ εξάμηνο 2017

ΙΕΑ: Περαιτέρω περικοπές του ΟΠΕΚ θα εμβαθύνουν το έλλειμμα στην αγορά πετρελαίου το β΄ εξάμηνο 2017
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας εκτιμά ότι η παγκόσμια ζήτηση θα αγγίξει τα 1,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως κατά το τρέχον έτος.
Η αγορά πετρελαίου επέστρεψε επιτέλους σε έλλειμμα εφοδιασμού, και η ζήτηση αναμένεται να ξεπεράσει ακόμα περισσότερο την παραγωγή κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2017, σύμφωνα με το Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA), εφόσον ο ΟΠΕΚ συμφωνήσει να επεκτείνει τις περικοπές στην παραγωγή του.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σήμερα (10/5) ο επικεφαλής της ανάλυσης πετρελαίου του ΙΕΑ, Neil Atkinson, η συμφωνία του ΟΠΕΚ κατάφερε να προξενήσει έλλειμμα στην παγκόσμια υπερπροσφορά, η οποία μέχρι στιγμής είχει διατηρήσει τα τελευταία χρόνια τις τιμές υπό πίεση.
"Αρχίζει να γίνεται ξεκάθαρο ότι αν ο στόχος των περικοπών του ΟΠΕΚ είναι να αναστρέψει την αγορά από το πλεόνασμα στο έλλειμμα, αυτό αρχίζει σταδιακά να υλοποιείται", τόνισε μεταξύ άλλων ο Atkinson, ενώ πρόσθεσε ότι "καθώς οδεύουμε προς το δεύτερο τρίμηνο του 2017, διακρίνουμε ένα αρκετά σημαντικό πλεόνασμα μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης".
Πλέον, οι αγορές αναμένουν σε μεγάλο βαθμό από τον ΟΠΕ να επεκτείνει τη συμφωνία, αλλά ακόμα και να εντείνει τις περικοπές που προβλέπει αυτή, κατά τη διάρτκεια της συνάντησης που θα έχει στις 25 Μαΐου, με τον Atkinson να σχολιάζει ότι μία τέτοια κίνηση θα δημιουργήσει ακόμα μεγαλύτερο έλλειμμα κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
"Εάν λάβετε υπόψην την έκθεση του ΙΕΑ για το πετρέλαιο, και υπό την προϋπόθεση ότι δε θα υπάρχει κάποια αλλαγή στις προοπτικές ζήτησης και προσφοράς, θα διαπιστώσετε ότι καθώς οδηγούμαστε στο δεύερο εξάμηνο το πλέονασμα είναι πιθανό να αυξηθεί", καταλήγει ο Atkinson.
Επιπλέον, ο IEA εκτιμά ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αγγίξει τα 1,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως κατά το 2017, έναντι 1,6 εκατ. βαρελιών ημερησίως που ήταν η ζήτηση κατά το προηγούμενο έτος.

Πηγή: www.bankingnews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης