Αναλύσεις

Άμεσα στα ταμεία της ΔΕΗ τα 295,6 εκατ. ευρώ από την πώληση του 25% του ΑΔΜΗΕ

Άμεσα στα ταμεία της ΔΕΗ τα 295,6 εκατ. ευρώ από την πώληση του 25% του ΑΔΜΗΕ
Η όλη διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Μαίου, ειδάλλως ο ΑΔΜΗΕ θα πωληθεί στο σύνολό του εντός του έτους
Εφάπαξ θα εισπράξει η ΔΕΗ από το ελληνικό δημόσιοι το τίμημα των 295,6 εκατ. ευρώ για την πώληση του 25% του ΑΔΜΗΕ στην ΔΕΣ ΑΔΗΜΕ, δηλαδή την εταιρία του δημοσίου η οποία μετά την ολοκλήρωση του συνόλου των διαδικασιών απόσχισης του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ θα ελέγχει το 51% των μετοχών του Διαχειριστή του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Αυτό αναφέρεται μεταξύ των άλλων στο ενημερωτικό σημείωμα προς τους μετόχους που ανήρτησε η ΔΕΗ στην ιστοσελίδα της εν όψει της έκτακτης γενικής συνέλευσης της 23ης  Μαΐου η οποία καλείται να εγκρίνει την πώληση του 25% του ΑΔΜΗΕ στο δημόσιο και να εξουσιοδοτήσει τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ Μανόλη Παναγιωτάκη να υπογράψει τη Σύμβαση Αγοραπωλησίας Μετόχων (Share Sale and Purchase Agreement).
Υπενθυμίζεται ότι η ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας απόσχισης του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ έως το τέλος Μαΐου αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση, η οποία μάλιστα περιλαμβάνεται και στο τελευταίο σχέδιο συμφωνίας με τον όρο ότι εφόσον οι σχετικές διαδικασίες δεν έχουν ολοκληρωθεί έως το Μάιο η ελληνική κυβέρνηση θα κληθεί να πωλήσει το 100% του ΑΔΜΗΕ έως το τέλος του χρόνου.
Πρέπει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της περίπλοκης διαδικασίας απόσχισης που έχει επιλεγεί, η ΔΕΗ στις 31 Μαρτίου 2017 εισέφερε το 51% του ΑΔΜΗΕ στην εταιρία Ενεργειακή Συμμετοχών που δημιουργήθηκε ως όχημα ειδικού σκοπού και η οποία έχει μετονομαστεί σε ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών.

Εισαγωγή στο Χρηματιστήριο

Το επόμενο βήμα είναι η μεταβίβαση στους υφιστάμενους μετόχους της ΔΕΗ,  με τη διαδικασία της μείωσης του μετοχικού κεφαλαίου και απόδοσης στους μετόχους των μετοχών αντί μετρητών (carve out)  το σύνολο των μετοχών της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών που κατέχει κατ’  αναλογία συμμετοχής τους στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ.
Επίσης στο πλαίσιο υλοποίησης του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού του ΑΔΜΗΕ με την ολοκλήρωση της μεταβίβασης από τη ΔΕΗ στους μετόχους της των μετοχών που κατέχει στην ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών, η εταιρία θα αιτηθεί «αμελλητί» την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Όπως σημειώνεται από την ίδια τη ΔΕΗ στο ενημερωτικό προς τους μετόχους της, οι ενέργειες αυτές είναι σε εξέλιξη.
Η υλοποίηση του carve out της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών θα πραγματοποιηθεί λίγο πριν το χρονικό σημείο που η εταιρία θα είναι έτοιμη προς εισαγωγή στο ΧΑ και θα έχουν εκπληρωθεί όλες οι απαιτούμενες προϋποθέσεις για το κλείσιμο της συναλλαγής του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού.     

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης