Αναλύσεις

Τρεις νεκροί από τον εκτροχιασμό τρένου στο Άδενδρο - Άμεση διερεύνηση ζητεί η ΝΔ - ΟΣΕ: Την Παρασκευή το πρώτο πόρισμα

Τρεις νεκροί από τον εκτροχιασμό τρένου στο Άδενδρο - Άμεση διερεύνηση ζητεί η ΝΔ - ΟΣΕ: Την Παρασκευή το πρώτο πόρισμα
Ένας επιβάτης, ένας μηχανοδηγός κι ένας ελεγκτής είναι τα τρία θύματα του δυστυχήματος
upd Δηλώσεις για το τραγικό δυστύχημα έξω από το Αδενδρο Θεσσαλονίκης, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους τρία άτομα, έκαναν από το σημείο του συμβάντος οι διευθύνοντες σύμβουλοι του ΟΣΕ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Όπως δήλωσε από το σημείο του συμβάντος ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ, Κώστας Πετράκης, συστάθηκε επιτροπή που μέχρι την Παρασκευή θα καταθέσει το πρώτο πόρισμα για τα αίτια του δυστυχήματος. «Είναι από τα χειρότερα δυστυχήματα που έχουμε δει», τόνισε.
Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Φίλιππος Τσαλίδης, επιβεβαίωσε πως ένας επιβάτης, ένας μηχανοδηγός κι ένας ελεγκτής είναι τα τρία θύματα του δυστυχήματος.  
Μιλώντας στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κεντρικής Μακεδονίας, αρχιπύραρχος Κωνσταντίνος Πουλτίδης, εξήγησε πως η επιχείρηση ήταν δύσκολη καθώς «υπήρχε μια άμορφη μάζα σιδερικών», ενώ έμφαση δόθηκε στην ταχύτητα απεγκλωβισμού των τραυματιών.

Σύσκεψη υπό τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών & Μεταφορών κ. Αθ. Βούρδα - Τριήμερο πένθος σε όλες τις σιδηροδρομικές εταιρείες

Σύσκεψη υπό τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών & Μεταφορών κ. Αθ. Βούρδα, στα γραφεία του ΟΣΕ, με τη συμμετοχή των Διοικήσεων ΟΣΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ & ΕΕΣΣΤΥ, για τη διερεύνηση του χθεσινού τραγικού συμβάντος πραγματοποιήθηκε σήμερα, κατόπιν εντολής του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρ. Σπίρτζη.
Στη σύσκεψη αποφασίσθηκε η συγκρότηση τριμελούς Επιτροπής, η οποία θα παραδώσει έως την Παρασκευή 19 Μαΐου 2017 την πρώτη εκτίμηση του πορίσματος.
Η Επιτροπή ξεκινά το έργο της από σήμερα, παραλαμβάνοντας όλα τα στοιχεία που απαιτούνται.
Αποφασίσθηκε να κηρυχθεί τριήμερο πένθος σε όλες τις σιδηροδρομικές εταιρείες και όλες οι σημαίες σε όλα τα συγκροτήματα του Δικτύου θα κυματίζουν μεσίστιες.

Νωρίτερα το Worldenergynews έγραφε:

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και έξι τραυματίστηκαν από δυστύχημα που σημειώθηκε χθες βράδυ (13/5) στις 21.45, σε αμαξοστοιχία που εκτροχιάστηκε έξω από τη Θεσσαλονίκη, λίγο έξω από το σταθμό 'Αδενδρο.

Το τρένο μετά τον εκτροχιασμό προσέκρουσε σε κτίριο του ΟΣΕ το οποίο και διαπέρασε, ενώ έπεσε και σε σπίτι της περιοχής.
Στο σημείο έσπευσαν από την πρώτη στιγμή συνεργεία του ΟΣΕ, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της πυροσβεστικής, του ΕΚΑΒ και της αστυνομίας τα οποία μετέφεραν τους επιβάτες και μέλη του προσωπικού σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.
Με εντολή του υπουργού Μεταφορών και Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη αναχώρησαν από την Αθήνα οι διευθύνοντες σύμβουλοι του ΟΣΕ και της ΕΕΣΣΤΥ, προκειμένου να συντονίσουν τις απαραίτητες ενέργειες για τη διερεύνηση των συνθηκών και αιτιών του τραγικού συμβάντος.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ,«χθες στις 21:45 η αμαξοστοιχία I/C58 η οποία μετέφερε 70 επιβάτες και 5 άτομα προσωπικό και εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη, για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους εκτροχιάστηκε λίγο έξω από το Άδενδρο, ενώ στη συνέχεια το κινητήριο βαγόνι προσέκρουσε σε κτίριο του ΟΣΕ το οποίο και διαπέρασε.
Άμεση υπήρξε η κινητοποίηση όλων των αρμόδιων υπηρεσιών για τον απεγκλωβισμό των επιβατών και του προσωπικού της αμαξοστοιχίας.
Ειδικότερα, συμμετείχαν 28 διασώστες και 3 κινητές μονάδες του ΕΚΑΒ με γιατρούς, καθώς και 12 ασθενοφόρα οχήματα.
Για τον απεγκλωβισμό των επιβατών επιχείρησαν ακόμα 21 οχήματα της πυροσβεστικής με 60 άτομα προσωπικό καθώς και 15 αξιωματικοί και 75 άντρες της αστυνομίας και της Τροχαίας.
Επίσης άμεση ήταν η κινητοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για τη μεταφορά με λεωφορεία και εφεδρική αμαξοστοιχία στον τελικό τους προορισμό των επιβατών που δεν τραυματίστηκαν αλλά και των επιβατών που λόγω της διακοπής της σιδηροδρομικής κυκλοφορίας είχαν παραμείνει σε εκατέρωθεν σταθμούς».
Στο σημείο που σημειώθηκε το συμβάν η κυκλοφορία γίνεται από μονή γραμμή ενώ κανονικά κυκλοφορούν τα υπόλοιπα τρένα στον Άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη και αντίστροφα.

Συλλυπητήρια του πρωθυπουργού

Τα συλλυπητήριά του προς τις οικογένειες των θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στο Άδενδρο Θεσσαλονίκης εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας με αναρτήσεις του στο Twitter.
«Πληροφορήθηκα με οδύνη για το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στο Άδενδρο Θεσσαλονίκης. Θέλω να συλλυπηθώ τις οικογένειες των θυμάτων και να ευχηθώ ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες» έγραψε ο κ. Τσίπρας.

Τα θερμά της συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων του χθεσινού σιδηροδρομικού δυστυχήματος στο Άδενδρο Θεσσαλονίκης εκφράζει η Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Εύχεται παράλληλα ταχεία ανάρρωση σε όλους τους τραυματίες.

Συλληπητήρια από τη Νέα Δημοκρατία- Σειρά ερωτημάτων για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Τα θερμά συλλυπητήρια της ΝΔ στις οικογένειες των θυμάτων της σιδηροδρομικής τραγωδίας στη Θεσσαλονίκη εξέφρασε ο αρμόδιος τομεάρχης του κόμματος, Κώστας Καραμανλής.
Ο ίδιος έθεσε και σειρά ερωτημάτων για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Η δήλωση του κ.Καραμανλή:
«Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων του χθεσινοβραδινού σιδηροδρομικού δυστυχήματος. Ευχόμαστε περαστικά και να πάνε όλα καλά σε όλους τους τραυματίες.

Το δυστύχημα αυτό γεννά πλήθος ερωτημάτων:

-Ποιος είναι τελικά ο ακριβής αριθμός των επιβατών του συγκεκριμένου δρομολόγιου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ;
-Βασιζόμενη σε ποιες πληροφορίες έσπευσε να εκδώσει η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ανακοίνωση αναφερόμενη αρχικώς σε τέσσερα θύματα;
 -Για ποιους λόγους αφέθηκαν κάποιοι επιβάτες να εγκαταλείψουν το χώρο με δικά τους μέσα σύμφωνα και με τις πρώτες δηλώσεις του Διοικητή της Πυροσβεστικής Κεντρικής Μακεδονίας χωρίς να διαπιστωθεί από τις κρατικές Υπηρεσίες εάν είναι όλοι καλά στην υγεία τους και δίνοντας έστω μια τυπική κατάθεση;
-Ταυτόχρονα, δημιουργούνται ερωτήματα για το πώς λειτουργούν οι ελληνικοί σιδηρόδρομοι.
-Είναι αλήθεια ότι στο δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη σε συγκεκριμένα σημεία μειώνεται η ταχύτητα των αμαξοστοιχιών; Μήπως υπάρχει ελλιπή συντήρηση του δικτύου;

Θα παρακολουθούμε στενά αυτήν την υπόθεση. Αναμένουμε την άμεση διενέργεια της έρευνας για να φωτισθούν τα αίτια του τραγικού δυστυχήματος.»

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης