Αναλύσεις

Ευρωπαίος αξιωματούχος: Οι πιστωτές διαφωνούν (ακόμη) για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους

Ευρωπαίος αξιωματούχος: Οι πιστωτές διαφωνούν (ακόμη) για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους
Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, οι πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας στο Eurogroup της Δευτέρας (22/5/2017) είναι 50 - 50
Σαφές μήνυμα που προσγειώνει απότομα την ελληνική κυβέρνηση στην πραγματικότητα όσον αφορά στις προσδοκίες της για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους στέλνει η ΕΕ, την ώρα που στο ελληνικό κοινοβούλιο είναι σε εξέλιξη η συζήτηση για τα μέτρα λιτότητας αλλά και λίγες ημέρες πριν το Eurogroup της 22ας Μαΐου.
«Πρώτα η συμφωνία για το πακέτο πολιτικής, μετά οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να εφαρμόσουν τα προαπαιτούμενα και στο τέλος η έκθεση για το εάν τα προαπαιτούμενα έχουν υλοποιηθεί» φέρεται να δήλωσε ο αξιωματούχος της ΕΕ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας στο προσεχές Eurogroup είναι 50-50, ενώ η συμμετοχή του ΔΝΤ παραμένει βασική προϋπόθεση για τη συνέχεια του ελληνικού προγράμματος.
Πάντως, ο αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι η συμφωνία για το ελληνικό χρέος «εκκρεμεί ακόμα».

Στις 15 Ιουνίου ο συμβιβασμός για το ελληνικό χρέος

Πάντως, μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr ο συμβιβασμός για το ελληνικό χρέος θα επιτευχθεί στις 15 Ιουνίου και όχι στις 22 Μαΐου και αναμένεται να περιλαμβάνει μια ευρύτατη γκάμα παραμέτρων που θα διασφαλίζουν όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.
Συγκεκριμένα, στις 18 Μαΐου, η Ελλάδα θα ψηφίσει στην βουλή όλα τα προαπαιτούμενα και μέτρα χωρίς να υπάρξει οποιαδήποτε πολιτική εμπλοκή.
Στο Eurogroup στις 22 Μαΐου θα συμφωνηθεί το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης
Στις 22 Μαίου η Γερμανία θα συμφωνήσει στο τελικό κείμενο της συμφωνίας, στο ανακοινωθέν να αναφέρεται ότι τα ευρωπαϊκά κράτη δεσμεύονται να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος.
Η φράση αυτή θα ξεκλειδώσει το τελευταίο στάδιο που αφορά συγκεκριμενοποίηση των μέτρων.
Στα μέτρα για το χρέος θα περιλαμβάνεται η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής κατά 20 χρόνια και όχι κατά 40 χρόνια που είχε ζητήσει το ΔΝΤ.
Επίσης θα υπάρξει ένας συμβιβασμός και στα ομόλογα ANFA και ίσως και στο ζήτημα του μηχανισμού εγγύησης επιτοκίων.
Παράλληλα θα συμφωνηθεί το 2018 να αποπληρωθούν τα δάνεια του ΔΝΤ από τον ESM τα οποία την τρέχουσα περίοδο ανέρχονται σε 12,78 δισ. ευρώ.
Η κατάργηση του περιθωρίου επιτοκίου που σχετίζεται με την επαναγορά χρέους των 33 δισ. του 2012 με στόχο χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού και ομαλοποίηση των πληρωμών.

Ο «μηχανισμός» που πρότεινε ο ESM

Στα μακροπρόθεσμα μέτρα το πιο σημαντικό είναι ο «μηχανισμός» που πρότεινε ο ESM και προβλέπει έναν «περιοριστή» του επιτοκίου αποπληρωμής των ευρωπαϊκών δανείων της Ελλάδας ώστε να σταθεροποιηθούν οι πληρωμές, οι οποίες δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση.
Με επιμήκυνση 20 χρόνια και την δέσμευση ότι τα κράτη της ευρωζώνης θα κάνουν ότι είναι απαραίτητο για την βιωσιμότητα του χρέους – που σημαίνει τα συνολικά τοκοχρεολύσια να μην υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση για την αποπληρωμή του χρέους - το ΔΝΤ πριν τα τέλη Ιουνίου του 2017 θα κοινοποιήσει εκτάκτως νέα έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος.
Τέλη Ιουνίου του 2017 θα αποφασιστεί το ΔΝΤ να συμμετάσχει με νέο δάνειο 3,8 ή 3,5 δισεκ. στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα.

H επικοινωνία Merkel - Τσίπρα

Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι όπως ανακοίνωσε σήμερα (17/5/2017) το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ο Αλέξης Τσίπρας είχε χθες (16/5/2017) τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel.
Στο επίκεντρο βρέθηκε, σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Πάντως, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Steffen Seibert, φέρεται να δήλωσε σήμερα (17/5/2017) ότι η Γερμανίδα καγκελάριος, Angela Merkel, δεν εξέφρασε κάποια προσδοκία σχετικά με το Eurogroup της 22ας Μαΐου.

Πηγή:www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης