Επιχειρήσεις

Οι 200 αναγκαστικές συνταξιοδοτήσεις στην ΔΕΗ ανοίγουν κόντρα με την ΓΕΝΟΠ

Οι 200 αναγκαστικές συνταξιοδοτήσεις στην ΔΕΗ ανοίγουν κόντρα με την ΓΕΝΟΠ
Η διοίκηση της ΓΕΝΟΠ αναμένεται να παραβρεθεί στη συνεδρίαση του Δ.Σ. για να εκτιμήσει επί τόπου την κατάσταση και να πράξει αναλόγως.
Μέτωπο με τη ΓΕΝΟΠ έχει ανοίξει η πρόθεση της διοίκησης να θέσει εκτός ΔΕΗ 200 περίπου εργαζόμενους που έχουν συμπληρώσει τις συντάξιμες υποχρεώσεις τους και παραμένουν στην επιχείρηση.
Το θέμα αποκάλυψε η ίδια η ΔΕΗ με ανακοίνωση που εξέδωσε στις 4 Νοεμβρίου προκειμένου να απαντήσει σε δημοσιεύματα που έφεραν τον πρώην υπουργό ΠΕΝ Πάνο Σκουρλέτη να δηλώνει κατά την διάρκεια της περιοδείας τους στην Κοζάνη-Πτολεμαΐδα, ότι στην ΔΕΗ υπηρετούν 600 στελέχη προχωρημένης ηλικίας, τα οποίας «εμποδίζουν την εξέλιξη νεοτέρων».
Η ΔΕΗ με ανακοίνωσή της ανέφερε ότι,  αυτό δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα, παραδέχτηκε ωστόσο ότι αρκετοί εργαζόμενοι μεταξύ των οποίων και λίγα στελέχη ,  αν κα έχουν εκπληρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, επιλέγουν να παραμείνουν στην επιχείρηση για οικονομικούς κυρίως λόγους και ότι η διοίκηση αντιμετωπίζει το θέμα αυτό με ιδιαίτερη προσοχή. Ενημέρωνε επίσης, ότι «στο πλαίσιο αυτό και ύστερα από επισταμένη μελέτη στο ΔΣ της 8ης Νοεμβρίου 2016 προωθείται εισήγηση για αποχώρηση 200 περίπου εργαζομένων που έχουν συμπληρώσει συντάξιμες προϋποθέσεις».
Η απάντηση από τη ΓΕΝΟΠ ήρθε την ίδια ημέρα με μία σκληρή ανακοίνωση κατά του επικεφαλής της επιχείρησης Μανόλη Παναγιωτάκη, τον οποίο αποκαλούσε «λαγό» της τρόικας και κατηγορώντας τον ότι προωθεί ομαδικές απολύσεις.
Η συνέχεια της διαμάχης αναμένεται να εκφραστεί αύριο καθώς η διοίκηση της ΓΕΝΟΠ αναμένεται να παραβρεθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του διοικητικού συμβουλίου για να εκτιμήσει επί τόπου την κατάσταση και να πράξει αναλόγως.  
Η διοίκηση της ΔΕΗ από την πλευρά της φέρεται να μην προχωράει σε εισήγηση σήμερα για το επίμαχο θέμα αλλά σε μια απλή ενημέρωση , όπως τονίζουν αρμόδια στελέχη.
Παρά πάντως τις αντιδράσεις, γεγονός  είναι ότι η κατάσταση που διαμορφώνουν για την επιχείρηση οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά ηλεκτρισμού θα υποχρεώσουν την ΔΕΗ να θέσει επί τάπητος αργά ή γρήγορα και το ευαίσθητο θέμα του προσωπικού.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες η αρμόδια Γενική Διεύθυνση Προσωπικού έχει προχωρήσει σε μια πλήρη καταγραφή της διάρθρωσης του προσωπικού σήμερα καταγράφοντας υπεράριθμους και ελλείψεις ταυτόχρονα στις διάφορες διευθύνσεις με στόχο τον εξορθολογισμό της κατανομής του.
Αρμόδια στελέχη, τονίζουν, την ανάγκη για παράδειγμα προσλήψεων στην διεύθυνση διαχείρισης ενέργειας, αλλά και  την ανάγκη πρόσληψης οικονομολόγων επισημαίνοντας ότι σήμερα η εταιρία δουλεύει με αναθέσεις σε τρίτους για να καλύψει τις ανάγκες της σε οικονομικές αναλύσεις και επεξεργασία διαφόρων οικονομικών μεγεθών.
Η ΔΕΗ απασχολεί σήμερα μόνο στην μητρική εταιρία περί τις 10.000 εργαζόμενους.
Προς το παρόν η διοίκηση της ΔΕΗ δεν φαίνεται να έχει επεξεργαστεί κάποιο σχέδιο μείωσης προσωπικού, το γεγονός ωστόσο ότι ανοίγει θέμα εξορθολογισμού της διάρθρωσής του και η πρόθεση για αποχώρηση 200 εργαζομένων που έχουν συμπληρώσει συνταξιοδοτικά δικαιώματα ήταν αρκετό για να φέρει τη ΓΕΝΟΠ απέναντί της και να ανοίξει ένα νέο μέτωπο τη στιγμή που έκλεισε αυτό με τον απερχόμενο υπουργό Πάνο Σκουρλέτη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης