Διεθνή

Την απομόνωση του Ιράν ζήτησε ο Τραμπ μιλώντας σε εκπροσώπους 55 μουσουλμανικών κρατών

Την απομόνωση του Ιράν ζήτησε ο Τραμπ μιλώντας σε εκπροσώπους 55 μουσουλμανικών κρατών
Ο Τραμπ κάλεσε τις μουσουλμανικές χώρες να αγωνισθούν με αποφασιστικότητα κατά του «ισλαμιστικού εξτρεμισμού», βλέποντας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας μία μάχη ανάμεσα «στο καλό και το κακό».
Να απομονώσουν το Ιράν κάλεσε όλες τις χώρες ο Ντόναλντ Τραμπ σε ομιλία του στο Ριάντ ενώπιον 55 εκπροσώπων μουσουλμανικών χωρών, ανάμεσά στους οποίους 37 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων.
«Περιμένοντας από το ιρανικό καθεστώς να δείξει τη βούληση να γίνει εταίρος στην ειρήνη, όλες οι χώρες που έχουν  συναίσθηση της ευθύνης, οφείλουν να εργασθούν από κοινού για να απομονώσουν το Ιράν», είπε ο Τραμπ κατηγορώντας την Τεχεράνη για «υποδαύλιση της φωτιάς του θρησκευτικού πολέμου και της τρομοκρατίας».
Ο Τραμπ κάλεσε τις μουσουλμανικές χώρες να αγωνισθούν με αποφασιστικότητα κατά του «ισλαμιστικού εξτρεμισμού», βλέποντας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας μία μάχη ανάμεσα «στο καλό και το κακό».
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ επιτέθηκε με δριμύτητα κατά του Ιράν, το οποίο κατηγόρησε ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία, προς τέρψιν των σουνιτικών μοναρχιών του Κόλπου, για τις οποίες η Τεχεράνη είναι ο μεγάλος σιιτικός εχθρός.
Ο Τραμπ δήλωσε κομιστής ενός μηνύματος «φιλίας, ελπίδας και αγάπης» εκ μέρους του αμερικανικού λαού και τόνισε τη συμβολική αξία της επίσκεψής του, της πρώτης ως Προέδρου των ΗΠΑ στην «καρδιά του μουσουλμανικού κόσμου».
Ερχόμενος σε απόλυτη ρήξη με τη ρητορική της προεκλογικής του εκστρατείας, που τον έφερε μέχρι το Λευκό Οίκο, κατά τη διάρκεια της οποίας είχε δηλώσει μεταξύ άλλων ότι «το Ισλάμ μας σιχαίνεται», ο Τραμπ επέμεινε στο γεγονός, ότι η μάχη «δεν είναι μία μάχη μεταξύ θρησκειών».
«Είμαι μία μάχη μεταξύ βάρβαρων εγκληματιών, που προσπαθούν να εξοντώσουν την ανθρώπινη ζωή και καλούς ανθρώπους όλων των θρησκειών, που προσπαθούν να την προστατεύσουν», είπε και επέμεινε ως προς την ανάγκη για τα κράτη της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου να διαδραματίσουν ενεργητικό ρόλο στον αντιτρομοκρατικό αγώνα.
Ο Αμερικανός Πρόεδρος κάλεσε τους ηγέτες των μουσουλμανικών χωρών «να αντιμετωπίσουν την κρίση του ισλαμιστικού εξτρεμισμού», αλλάζοντας την μέχρι σήμερα προσφιλή του έκφραση «ριζοσπαστική ισλαμική τρομοκρατία».
Ο Ντόναλντ Τραμπ απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, απευθυνόμενος σε δεκάδες ηγέτες χωρών που βρίσκονται στο στόχαστρο για την καταπάτησή τους.
Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ επέκρινε τον Ντόναλντ Τραμπ για τις συμφωνίες για πωλήσεις όπλων που έκλεισε στην Σαουδική Αραβία έναντι εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Τα σχόλια του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών έγιναν λίγες ώρες αφού ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε Άραβες και μουσουλμάνους ηγέτες να ενωθούν για να νικήσουν του «ισλαμιστές εξτρεμιστές», αφού ζήτησε την απομόνωση του Ιράν ως σπόνσορα της τρομοκρατίας μία ημέρα μετά την επανεκλογή του μεταρρυθμιστή Χασάν Ροχανί στην προεδρία της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης