Επιχειρήσεις

H Εταιρική Διακυβέρνηση βασικός πυλώνας ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας

H Εταιρική Διακυβέρνηση βασικός πυλώνας ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το  6ο Συνέδριο Εταιρικής Διακυβέρνησης
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε από την Επιτροπή Εταιρικής Διακυβέρνησης του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου το 6ο Συνέδριο Εταιρικής Διακυβέρνησης με θέμα: Ριζικές Αλλαγές στην Εταιρική Διακυβέρνηση και στη Χρηματοοικονομική Πληροφόρηση, το οποίο διοργανώθηκε την Πέμπτη, 25 Μαΐου 2017 στο ξενοδοχείο Hilton.
Κατά την διάρκεια του χαιρετισμού του, ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, κ. Σίμος Αναστασόπουλος αναφέρθηκε στην ανάγκη διαμόρφωσης ενός νέου πλαισίου στόχευσης και λειτουργίας της επιχειρηματικότητας πέρα και πάνω από τις όποιες κυβερνητικές αποφάσεις και πρωτοβουλίες.
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε «Είναι καιρός, πλέον, να γίνουν κάποιες διαπιστώσεις, οδυνηρές αλλά απαραίτητες, και να αναθεωρήσουμε τις πρακτικές μας και επειδή αυτές έχουν να κάνουν με την λειτουργία των επιχειρήσεων δεν μπορώ να φανταστώ καλύτερη ευκαιρία από τη σημερινή για να μιλήσουμε για την ανάγκη διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου στόχευσης και λειτουργίας της επιχειρηματικότητας πέρα και πάνω από τις όποιες κυβερνητικές αποφάσεις και πρωτοβουλίες».
 Στη συνέχεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στις τρείς πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο προς αυτή τη κατεύθυνση, πιο συγκεκριμένα:
1. Εκστρατεία ενημέρωσης στις ΗΠΑ με την συνεργασία φορέων όπως το Χρηματιστήριο και το Enterprise Greece, και την συμμετοχή σημαντικών υγιών και επιτυχημένων εταιρειών που θα εκπροσωπούνται στο υψηλότερο επίπεδο και θα προβάλλουν την εικόνα του νέου τοπίου που διαμορφώνεται στην χώρα
2. Σύσταση Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας, απαραίτητου παράγοντα για την αναβάθμιση της εικόνας της αξιοπιστίας της χώρας μας και σημαντικού οργάνου για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας
3. Συμβολή στην αλλαγή νοοτροπίας που απαιτείται για την δημιουργία ενός συνετού, υγιούς, ανταγωνιστικού και βιώσιμου μοντέλου για την ανάπτυξη και την ευημερία.
 Ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, κ. Σωκράτης Λαζαρίδης στην σύντομη ομιλία του τόνισε τη σπουδαιότητα του ρόλου των εισηγμένων εταιριών στον τομέα της Εταιρικής Διακυβέρνησης οι οποίες μέσω των πρακτικών τους προσελκύουν περισσότερες επενδύσεις.
 
 Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εταιρικής Διακυβέρνησης του Ελληνο – Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. Κωνσταντίνος Παπακωστόπουλος αναφέρθηκε στις ριζικές αλλαγές που έχουν γίνει στον συγκεκριμένο τομέα ενώ παράλληλα εξήρε το έργο της Επιτροπής Εταιρικής Διακυβέρνησης αναφέροντας χαρακτηριστικά «Είμαστε περήφανοι για τη δουλειά της Επιτροπής διότι ότι έχουμε συμβάλλει ουσιαστικά στη διαμόρφωση ενός πληρέστερου πλαισίου εταιρικής διακυβέρνησης και στη ενημέρωση των επιχειρήσεων σχετικά με τις αξίες και τις αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης.
Έχουμε εντείνει τις προσπάθειές μας για  αλλαγής νοοτροπίας των επιχειρήσεων και των φορέων του δημοσίου μπροστά στη νέα γενιά Επιχειρηματικής Διακυβέρνησης» .
Κατά τη διάρκεια των εργασιών, εξέχοντες ομιλητές, εκπρόσωποι ρυθμιστικών και εποπτικών αρχών, ανώτατα στελέχη της αγοράς, νομικοί και ελεγκτές κάλυψαν με παρουσιάσεις και τοποθετήσεις τα ενδιαφέροντα θέματα με αποτέλεσμα τη σύνθεση διαφορετικών απόψεων και οπτικών σε χρήσιμα συμπεράσματα και βέλτιστες πρακτικές.
Στις εργασίες του συνεδρίου αρχικά αναλύθηκε ο κρίσιμος ρόλος και η συμβολή των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων και των επιμέρους Επιτροπών του ΔΣ, και κυρίως της Επιτροπής Ελέγχου, σε θέματα Εταιρικής Διακυβέρνησης ενώ δόθηκαν χρήσιμες επεξηγήσεις σχετικά με τις ευθύνες των μελών του ΔΣ.
Στη συνέχεια παρουσιάστηκε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η δυνατότητα χρήσης της τεχνολογίας με στόχο τη βελτίωση στην ποιότητα και στην αποτελεσματικότητα της Εταιρικής Διακυβέρνησης.
Ακολούθως παρουσιάστηκαν χρήσιμες πληροφορίες και απόψεις σχετικά με τη σχέση μεταξύ ποιότητας πληροφόρησης σε θέματα διακυβέρνησης και ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος για τις εταιρείες.
Το συνέδριο έκλεισε τις εργασίες του με την παρουσίαση του νέου θεσμικού πλαισίου για τους υποχρεωτικούς ελέγχους των εταιρειών δημοσίου συμφέροντος όπου παρουσιάστηκαν οι απαιτήσεις του νέου πλαισίου και ο τρόπος με τον οποίο επηρεάζεται το ελεγκτικό επάγγελμα (οι εξωτερικοί και εσωτερικοί ελεγκτές).

 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης