Αναλύσεις

Κεφάλαια 600 εκατ. ευρώ για το νέο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων – Μέχρι τέλη Αυγούστου η έναρξή του

Κεφάλαια 600 εκατ. ευρώ για το νέο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων – Μέχρι τέλη Αυγούστου η έναρξή του
Το ύψος της επιχορήγησης που θα λαμβάνουν οι δικαιούχοι θα προσδιορίζεται τόσο με εισοδηματικά όσο και με κοινωνικά κριτήρια
Το ποσό των 600 εκατ. ευρώ θα ενισχύσει τον τομέα της οικοδομής από τον ερχόμενο Αύγουστο χάρη στο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον», το οποίο θα μπει εκ νέου σε εφαρμογή.
Τα κεφάλαια αυτά θα εξασφαλιστούν κυρίως από το ΕΣΠΑ.
Οι τράπεζες θα έχουν συμμετοχή στο πρόγραμμα στα επίπεδα των 70 εκατ. ευρώ και τα υπόλοιπα 230 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από μόχλευση.
Το πρόγραμμα όπως και το προηγούμενο θα παρέχει κίνητρα στους ιδιοκτήτες κατοικιών έτσι ώστε να προχωρήσουν στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, να καταναλώνουν δηλαδή λιγότερη ενέργεια τόσο το χειμώνα όσο και το καλοκαίρι.
Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτήσει τη θερμομόνωση του κελύφους, την αντικατάσταση του των κουφωμάτων, την τοποθέτηση συστημάτων σκίασης, όπως και την αναβάθμιση των συστημάτων θέρμανσης και παραγωγής ζεστού νερού χρήσης.
Το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» μετά από σχεδόν ένα χρόνο καθυστέρησης έχει εισέλθει την τελική ευθεία, σύμφωνα τουλάχιστον με πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που υποστηρίζουν πως έχουν κλείσει όλες οι τυπικές εκκρεμότητες για την προκήρυξή του.
Ο νέος Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (ΚΕΝΑΚ) ήταν απαραίτητη  
προϋπόθεση για να “τρέξει” το πρόγραμμα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του υπουργείου, αναμένεται να ξεκινήσει το αργότερο μέχρι το τέλος Αυγούστου, καθώς πλέον απομένουν μόνο ορισμένες διαδικαστικές λεπτομέρειες καθώς και η πρόσκληση του ΕΤΕΑΝ προς τις τράπεζες για να ενταχθούν σε αυτό.

Ηλεκτρονικά η υποβολή αίτησης ένταξης στο νέο πρόγραμμα

Τα νέα χαρακτηριστικά του προγράμματος θα έχουν βασικές διαφορές από το προηγούμενο.
Η αρχή των αλλαγών γίνεται με την υποβολή της αίτησης που θα γίνεται ηλεκτρονικά.
Μάλιστα, η σχετική πλατφόρμα έχει ήδη ολοκληρωθεί, όπως σημειώνουν οι κύκλοι του υπουργείου, ενώ ο ενδιαφερόμενος θα είναι σε θέση να παρακολουθεί την εξέλιξη της αίτησης.
Για τον προσδιορισμό του ύψους της επιχορήγησης, θα λαμβάνονται υπόψη εισοδηματικά αλλά και κοινωνικά κριτήρια.
Έτσι, το ποσοστό επιχορήγησης θα προκύπτει από το ετήσιο ατομικό και οικογενειακό εισόδημα, ενώ θα προβλέπεται προσαύξηση για κάθε προστατευόμενο μέλος.  
Αξίζει να αναφερθεί ότι στο πρώτο «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» ήταν υποχρεωτική η λήψη δανείου, πλέον όμως γίνεται προαιρετική.
Αυτό σημαίνει πως όποιος ιδιοκτήτης το επιθυμεί, θα μπορεί να παρακάμπτει πλήρως τις τράπεζες, στην περίπτωση που επιλέξει να καλύψει τις δαπάνες αποκλειστικά με ίδια κεφάλαια και την επιχορήγηση.
Στα θετικά του προγράμματος είναι ότι θα παραμείνει «ανοικτό», δηλαδή θα δέχεται αιτήσεις, μέχρις ότου διατεθούν όλα τα διαθέσιμα κονδύλια.
Όπως αναφέρουν οι πηγές του ΥΠΕΝ, με αυτό τον τρόπο δεν θα επαναληφθεί ό,τι έγινε στο πρώτο “Εξοικονομώ”, όπου περίπου 35.000 ιδιοκτήτες δεν κατάφεραν να αναβαθμίσουν τα ακίνητά τους λόγω εξάντλησης των διαθέσιμων πόρων για επιχορηγήσεις, παρόλο που οι αιτήσεις τους είχαν εγκριθεί.
Ο αριθμός αυτών των δικαιούχων σήμερα έχει μειωθεί περίπου στις 25.000, καθώς με την επανέναρξη του πρώτου προγράμματος το περασμένο καλοκαίρι, εξασφαλίστηκαν κεφάλαια για 10.000 από τις αιτήσεις που εκκρεμούσαν.
 
Νίκος Θεοδωρόπουλος

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης