Τελευταία Νέα
Αναλύσεις

Τι πραγματικά χάνει η ΔΕΗ μετά από την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ

Τι πραγματικά χάνει η ΔΕΗ μετά από την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ
Η αγορά προεξόφλησε τις μελλοντικές αρνητικές συνέπειες στην αξία της ΔΕΗ, προχωρώντας σε κύμα πωλήσεων των μετοχών της επιχείρησης με αποτέλεσμα ο τίτλος να χάσει ενδοσυνεδριακά μέχρι και 14,2% της αξίας του
Τις εκτιμήσεις ότι το σχέδιο απόσχισης του ΑΔΜΗΕ θα έχει αρνητικές συνέπειες για τη ΔΕΗ επιβεβαίωσε χθες (7/6) το ταμπλό της μετοχής της εταιρίας, η τιμή της οποίας καταποντίστηκε στα 3,91 ευρώ χάνοντας το 10,11% της αξίας της.
Η εικόνα κραχ που παρουσίασε η μετοχή της ΔΕΗ χθες αντανακλά την απομείωση της αξίας της επιχείρησης μετά την απόσχιση του κλάδου των δικτύων.
Η ίδια η ΔΕΗ στην ετήσια έκθεση των αποτελεσμάτων της (2016) καταγράφει την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ στους πιστωτικούς κινδύνους για την επιχείρηση, σημειώνοντας ότι η λειτουργική κερδοφορία του νέου Ομίλου θα είναι μειωμένη κατά περίπου 180 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, καθώς ο ΑΔΜΗΕ ως ρυθμιζόμενη εταιρεία Συστήματος Μεταφοράς παρουσιάζει ιδιαίτερα υψηλό EBITDA και πολύ υψηλό αντίστοιχα περιθώριο.
Επίσης, η ΔΕΗ θα απωλέσει πάγια αξίας 1,65 δις. ευρώ.
Η αγορά χθες προεξόφλησε τις μελλοντικές αρνητικές συνέπειες στην αξία της ΔΕΗ και προχώρησε σε κύμα πωλήσεων των μετοχών της.
Ενδοσυνεδριακά, η μετοχή έφτασε να υποχωρεί ακόμη και 14,25%.
Η ένταση των πωλήσεων ήταν τόσο ισχυρή, που άλλαξαν χέρια 2,109 εκατ. μετοχές της επιχείρησης, όταν στις τρεις προηγούμενες συνεδριάσεις οι συναλλαγές ήταν υποπολλαπλάσιες.
Ειδικότερα, την Τρίτη μεταβιβάστηκαν μόλις 221.968 μετοχές, την περασμένη Δευτέρα, 346.631 μετοχές, και την Παρασκευή 1 Ιουνίου είχαν αλλάξει χέρια 372.188 μετοχές.
Οι αρνητικές για τη ΔΕΗ συνέπειες του σχεδίου απόσχισης του ΑΔΜΗΕ αποτυπώθηκαν στην μετοχή της εταιρίας, ενώ λίγους μήνες νωρίτερα είχαν αποτυπωθεί στη συμφωνία με τις συστημικές Τράπεζες για την έκδοση του κοινοπρακτικού ύψους 200 εκατ. ευρώ.
Για να καταστεί δυνατή η έκδοση, η ΔΕΗ υποχρεώθηκε να αποδεχθεί ιδιαίτερα δυσχερής όρους,  οι οποίοι φαίνεται ότι θα αποτελέσουν το νέο μοντέλο πρόσβασής της στη χρηματοδότηση.
Τα νέα αυτά δυσμενή δεδομένα θα αποτελέσουν τη βάση για την υλοποίηση των επόμενων σχεδίων αναδιάρθρωσης της εταιρίας: Της πώλησης του 40% των λιγνιτικών της μονάδων, αλλά και της διάθεσης του 17% του μετοχικού της κεφαλαίου σε τρίτους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης